Barszcz ukraiński jest ogromnie bogaty w skąłdniki odżywacze. Mamy tu przecież kapustę, pomidory, ziemianki, marchew, paprykę, cebulę, fasolę i buraki. To wszystko ugotowane na porządnym rosole. Nie trzeba się bać tłuszczu on też jest nam potrzebny (oczywiście w rozsadnych ilośćiach). Tłuszcz jest potrzebny min. do prawidłowej budowy komórek i prawidłowego działąnia hormonów. Tłuszcze jest również niezbędny do prawidłowego przyswajania witamin A, D, E i K.
Nie każdą zupę gotuję na mięsnym wywarze ale kiedy robię barszcz ukrański, to zawsze na rosole. To moja ukochana zimowa zupa, po której nie ma potrzeby serwowania drugiego dania. Gotowanie barszczu wymaga czasu i sporej ilości warzyw więc warto go ugotować od razu w większej ilości.
Warto zadbać o to, aby mięso do wywaru było ze sprawdzonego źródła, dobrej jakości.
Barszcz ukraiński
Rosół
- ok. 1,5 kg mięsa wołowego lub mieszanego np. wołowe + kurczak lub indyk
- porcja włoszczyzny
- kawałek przypalonej cebulki
- sól
- ziele angielskie 5 szt., listek laurowy 3 szt.
Mięso umyć i zalać wodą po brzegi garnka. Tworzącą się pianę zbierać łyżką. Po opanowaniu piany osolić wywar, dodać pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Jeśli nie możesz przypalić cebuli, można wrzucić nie przypaloną.


Barszcz ukraiński
- ok. 2 litrów rosołu
- 1/2 małej główki białej kapusty, cienko poszatkowanej
- 1 cebula, drobno pokrojona w kosteczkę
- 1 marchew, starta na tarce na dużych oczkach
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 200 g. buraczków, obranych i startych na grubych oczkach (ja używam przeważnie pieczonych, ale mogą by i surowe)
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 duży dojrzały pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
- 200 g. ziemniaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól i pieprz
- świeży koperek do posypania
- Do dużego garnka przelać rosół. Postawić na ogniu i kiedy zacznie się gotować dodać poszatkowaną kapustę. Nastawić na średni ogień. Niech się gotuje.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę razem z marchewka do lekko złotego koloru. Dodać do zupy.
- Dodać starte buraczki, pokrojoną paprykę i pomidora. Gotować 10 minut na małym ogniu.
- Ziemniaki obrać i pokroić drobno, jak na zupę. Dodać do wywaru i gotować aż będą miękkie ok. 7 minut.
- Fasolę odcedzić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do zupy razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Gotować 5 minut na małym ogniu.
- Podawać z łyżką prawdziwej śmietany. Posypać koperkiem.
Barszcz ukraiński jest gęsty, więcej w nim warzyw niż płynu i to jest jego urok. Można jeść od razu, ale pyszny jest też kiedy smaki się trochę przegryzą.
Smacznego