Dużo protein i kwasów omega 3, to główne cechy tego dania. Ciekawe i różnorodne połączenia smaków sprawiają, że mamy niebanalną propozycję na kolację.


Placki batatowo – tuńczykowe

  • ok. 500 g. batata, czyli słodkiego, pomarańczowego ziemniaka
  • 2 cebulki dymki
  • garść świeżych liści pietruszki albo kozieradki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 puszka dobrego tuńczyka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • chlebek pita albo dobre krakersy – opcjonalnie, do podania z humusem

Bataty obrać ze skóry. Pokroić w grubą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180o C ok. 30 minut.

Dymkę pokroić razem ze sporą częścią zielonego szczypioru. Pietruszkę grubo posiekać. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy.

Batata, tuńczyka, dymkę i pietruszkę wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę.

Do zmiksowanej masy dodać pestki dyni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schować do lodówki na przynajmniej 20 minut. W tym czasie przygotować hummus.

Po wyjęciu z lodówki formować kotleciki i smażyć ok. 3 minut z każdej strony, do zezłocenia.

Podawać z hummusem. Do tego pita lub krakersy, jak kto woli. Pasuje tu zwykła sałata albo młody szpinak z oliwą, może być z pomidorkami.

Pikantny hummus

  • ciecierzyca z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej) – jeśli nie macie pod ręką można dodać więcej oliwy i / lub wody
  • ok. 5 łyżek wody

Wrzucić wszystko oprócz wody do blendera i miksować na gładką masę. Jeśli jest wystarczająco gęsta nie dodawać wody. Jeśli zbyt gęsta – dodać. Hummus można rozluźnić nie tylko wodą. Można dolewać tahiny lub oliwy z oliwek.

Smacznego

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.