


Barszcz ukraiński pyszny
Barszcz ukraiński jest ogromnie bogaty w skąłdniki odżywacze. Mamy tu przecież kapustę, pomidory, ziemianki, marchew, paprykę, cebulę, fasolę i buraki. To wszystko ugotowane na porządnym rosole. Nie trzeba się bać tłuszczu on też jest nam potrzebny (oczywiście w...
Batat z winogronami i jogurtem
Smak tego połączenia jest trudno dobrze opisać. Pieczony batat jest oczywiście słodki, a naturalny jogurt doskonale tę słodycz wyrównuje. Za to winogrona, no coż po prostu są teraz najlepsze i warto je zajadać póki sezon trwa. Ciemne, lekko...
Bakłażan duszony po marokańsku z fasolą lub cieciorką – boski
Wszystkim gościom spadają majtki, kiedy jedzą tę duszonkę. Miłośnicy bakłażanów tarzają się ze szczęścia po podłodze. A weganie całują mnie po rękach, że nie muszą jeść kolejnego dania z tofu. Wiele osób nie domyśliło się, że w tym daniu nie ma mięsa. Sama radość, a...
Batat z granatem i jogurtem
Słodki ziemniak, czyli batat w najszybszej i najsmaczniejszej wersji. Potrzebny będzie dobry, naturalny jogurt i pestki granatu. Granat jest tu ważny, bo dzięki temu, że jest kwaskowaty wspaniale równoważy słodycz batata. Całe danie bardzo cieszy...
Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem
Curry z dorszem, ziemniakami, groszkiem i świeżymi pomidorkami. Jest gęste, sycące i przepyszne. Gotowanie ryby jest najzdrowszym sposobem jej podania. Bardzo lubię takie klimaty. Klika rzeczy, kilka minut i mam pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe danie. Dodanie...
Krewetki z patelni z fasolką i pomidorkami
To danie pretekst do zjedzenia większej ilości warzyw. Nie żałujcie sobie fasolki. Zielona świetnie się prezentuje, ale jeśli macie tylko żółtą, też się sprawdzi. Może być również brokuł albo kalafior.### Bardzo lubię takie gotowanie. Szybko,...
Cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i chili – na zimę
Jeśli jak co roku cukinia zaskoczy was urodzajem, wypróbujcie ten przepis. Cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i chili, jeśli chcecie trochę podkręcić na ostro. Jest fantastyczna z lekko opieczoną w tosterze bagietką. Można jej...
‘Ginger Ale’, czyli piwo imbirowe, oczywiście domowe
Z tym piwem to bez przesady. Alkoholu w nim tyle, co kot napłakał. Niemowlętom do 6 miesiąca życia nie polecam, nawet w największe upały, ale jeśli nasz przedszkolak przypadkowo sobie łyknie, to nie ma co panikować. Za to jest naprawdę cudownie...
Makowa jaglanka – bogata w wapń i magnez
MAkowa jaglanka jest zasobna w wapń. Wapnia w diecie mamy za mało. My, kobiety młode od dawna, czyli po 40, powinniśmy rzetelnie podejść do naszego wapniowego zapotrzebowania, żeby na starość nie szurać nogami, nie pochylać się ku ziemi, tylko skakać rączo jak...
Kalafior pieczony z ciecierzycą w indyjskich przyprawach
Zrobiłam to danie specjalnie z myślą o sobie, wyłamując się z familijnego spożywania zupy pomidorowej. Jadłam na ciepło i potem na drugi dzień na zimno. Dlatego mówię wam – nadaje się do pracy i można się fajnie najeść.###...
Czerwona kapusta kiszona. O zaletach i sposobach podawania
Czerwona kapusta – ma wszystkie zalety białej, a dodatkowo jeszcze kilka, mało znanych, zdrowych tajemnic. W porównaniu ze swoją białą siostrą dostarczy nam prawie dwa razy więcej witaminy C i niemal dziesięć razy więcej witaminy A. To prawdziwy skarb dla...
Kwas buraczany z imbirem i cytryną
Kwas buraczany z imbirem i cytryną jest fermentowany, a więc w naturalny sposób dostarczy porcję pożytecznych bakterii i w ten sposób wbogaci mikroflorę bakteryjną jelit. Do tego będzie wspierać proces wypłukiwania toksyn z organizmu, oczyszczania krwi i postawi na...
Curry z kiełków fasoli mung
Fasola mung jest bardzo wdzięczna w kuchni. Gotowana w całości nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jej kiełkowanie przebiega bardzo szybko. Już po dwóch dniach widać piękne, białe zarodki. Chrupiąca i delikatna jednocześnie.To dobra baza dla przyjaznych bakterii...
Chleb żytnio – orkiszowy ze słonecznikiem
Miękki, pachnący i sycący. I jeśli ktoś się boi glutenu, ale nie tak do końca, to dobra informacja jest taka, że ten chleb ma go zdecydowanie mniej, niż przeciętny pszenny bochen. Można zaryzykować stwierdzenie, że jest 50% gluten free (żart!) Pomijając kwestię...
Jajka z chilli i awokado – śniadanie sycące na długo
Jajka zdecydowanie się nadają na rozpoczęcie dnia. To wspaniałe źródło super białka. Zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm, żeby sprawnie funkcjonować. I pomagają schudnąć. Jak? Udowodniono w wielu badaniach, że osoby...
Kiszona marchewka z przyprawami
Kiszoną marchewkę warto zrobić, żeby mieć odskocznię od tradycyjnych ogórków, czy kapusty. Jest inna -aromatyczna, soczysta i chrupiąca. Świetna do kanapki. Dla konesererów fermentowanych smaków. Naturalnie fermentowane warzywa mają moc oczyszczania naszego organizmu...
Zupa z fasolki mung
W fasolce mung jest wiele wartościowych składników, które mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego pomaga wzmocnić odporność i zwalczać szkodliwe bakterie, wirusy, przeziębienia czy wysypki. Dokarmia pożyteczne bakterie w naszym przewodzie pokarmowym,...
Warzywna zupa z kurczakiem
Warzywna zupa z kurczakiem. W tej kolejności, najpierw warzywa, potem kurczak. W tej zupie każda łyżka jest trochę inna. To odżywczo – błonnikowa bomba. W kwestii warzyw można się zachowywać dosyć swobodnie i zamieniać oraz dodawać według uznania. Pasować będzie...