Bakłażany z pastą z orzechów włoskich i granatem

Bakłażany z pastą z orzechów włoskich i granatem

Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla naszego zdrowia, szczególnie dla serca. Przyjęło się polecać jedzenie ryb jako najlepsze ich źródło i bardzo słusznie. Ale warto szukać gdzie indziej, szczególnie gdy ktoś jest wegetariański albo w rybach nie gustuje. W takim...
Barszcz ukraiński pyszny

Barszcz ukraiński pyszny

Barszcz ukraiński jest ogromnie bogaty w skąłdniki odżywacze. Mamy tu przecież kapustę, pomidory, ziemianki, marchew, paprykę, cebulę, fasolę i buraki. To wszystko ugotowane na porządnym rosole. Nie trzeba się bać tłuszczu on też jest nam potrzebny (oczywiście w...
Batat z winogronami i jogurtem

Batat z winogronami i jogurtem

Smak tego połączenia jest trudno dobrze opisać. Pieczony batat jest oczywiście słodki, a naturalny jogurt doskonale tę słodycz wyrównuje. Za to winogrona, no coż po prostu są teraz najlepsze i warto je zajadać póki sezon trwa. Ciemne, lekko...
Bakłażan duszony po marokańsku z fasolą lub cieciorką – boski

Bakłażan duszony po marokańsku z fasolą lub cieciorką – boski

Wszystkim gościom spadają majtki, kiedy jedzą tę duszonkę. Miłośnicy bakłażanów tarzają się ze szczęścia po podłodze. A weganie całują mnie po rękach, że nie muszą jeść kolejnego dania z tofu. Wiele osób nie domyśliło się, że w tym daniu nie ma mięsa. Sama radość, a...
Batat z granatem i jogurtem

Batat z granatem i jogurtem

Słodki ziemniak, czyli batat w najszybszej i najsmaczniejszej wersji. Potrzebny będzie dobry, naturalny jogurt i pestki granatu. Granat jest tu ważny, bo dzięki temu, że jest kwaskowaty wspaniale równoważy słodycz batata. Całe danie bardzo cieszy...
Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem

Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem

Curry z dorszem, ziemniakami, groszkiem i świeżymi pomidorkami. Jest gęste, sycące i przepyszne. Gotowanie ryby jest najzdrowszym sposobem jej podania. Bardzo lubię takie klimaty. Klika rzeczy, kilka minut i mam pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe danie. Dodanie...
Krewetki z patelni z fasolką i pomidorkami

Krewetki z patelni z fasolką i pomidorkami

To danie pretekst do zjedzenia większej ilości warzyw. Nie żałujcie sobie fasolki. Zielona świetnie się prezentuje, ale jeśli macie tylko żółtą, też się sprawdzi. Może być również brokuł albo kalafior.### Bardzo lubię takie gotowanie. Szybko,...
‘Ginger Ale’, czyli piwo imbirowe, oczywiście domowe

‘Ginger Ale’, czyli piwo imbirowe, oczywiście domowe

Z tym piwem to bez przesady. Alkoholu w nim tyle, co kot napłakał. Niemowlętom do 6 miesiąca życia nie polecam, nawet w największe upały, ale jeśli nasz przedszkolak przypadkowo sobie łyknie, to nie ma co panikować. Za to jest naprawdę cudownie...
Makowa jaglanka – bogata w wapń i magnez

Makowa jaglanka – bogata w wapń i magnez

MAkowa jaglanka jest zasobna w wapń. Wapnia w diecie mamy za mało. My, kobiety młode od dawna, czyli po 40, powinniśmy rzetelnie podejść do naszego wapniowego zapotrzebowania, żeby na starość nie szurać nogami, nie pochylać się ku ziemi, tylko skakać rączo jak...
Kalafior pieczony z ciecierzycą w indyjskich przyprawach

Kalafior pieczony z ciecierzycą w indyjskich przyprawach

Zrobiłam to danie specjalnie z myślą o sobie, wyłamując się z familijnego spożywania zupy pomidorowej. Jadłam na ciepło i potem na drugi dzień na zimno. Dlatego mówię wam – nadaje się do pracy i można się fajnie najeść.###...
Kwas buraczany z imbirem i cytryną

Kwas buraczany z imbirem i cytryną

Kwas buraczany z imbirem i cytryną jest fermentowany, a więc w naturalny sposób dostarczy porcję pożytecznych bakterii i w ten sposób wbogaci mikroflorę bakteryjną jelit. Do tego będzie wspierać proces wypłukiwania toksyn z organizmu, oczyszczania krwi i postawi na...
Curry z kiełków fasoli mung

Curry z kiełków fasoli mung

Fasola mung jest bardzo wdzięczna w kuchni. Gotowana w całości nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jej kiełkowanie przebiega bardzo szybko. Już po dwóch dniach widać piękne, białe zarodki. Chrupiąca i delikatna jednocześnie.To dobra baza dla przyjaznych bakterii...
Chleb żytnio – orkiszowy ze słonecznikiem

Chleb żytnio – orkiszowy ze słonecznikiem

Miękki, pachnący i sycący. I jeśli ktoś się boi glutenu, ale nie tak do końca, to dobra informacja jest taka, że ten chleb ma go zdecydowanie mniej, niż przeciętny pszenny bochen. Można zaryzykować stwierdzenie, że jest 50% gluten free (żart!) Pomijając kwestię...
Jajka z chilli i awokado – śniadanie sycące na długo

Jajka z chilli i awokado – śniadanie sycące na długo

Jajka zdecydowanie się nadają na rozpoczęcie dnia. To wspaniałe źródło super białka.  Zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm, żeby sprawnie funkcjonować. I pomagają schudnąć. Jak? Udowodniono w wielu badaniach, że osoby...
Kiszona marchewka z przyprawami

Kiszona marchewka z przyprawami

Kiszoną marchewkę warto zrobić, żeby mieć odskocznię od tradycyjnych ogórków, czy kapusty. Jest inna -aromatyczna, soczysta i chrupiąca. Świetna do kanapki. Dla konesererów fermentowanych smaków. Naturalnie fermentowane warzywa mają moc oczyszczania naszego organizmu...
Zupa z fasolki mung

Zupa z fasolki mung

W fasolce mung jest wiele wartościowych składników, które mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego pomaga wzmocnić odporność i zwalczać szkodliwe bakterie, wirusy, przeziębienia czy wysypki. Dokarmia pożyteczne bakterie w naszym przewodzie pokarmowym,...
Warzywna zupa z kurczakiem

Warzywna zupa z kurczakiem

Warzywna zupa z kurczakiem. W tej kolejności, najpierw warzywa, potem kurczak. W tej zupie każda łyżka jest trochę inna. To odżywczo – błonnikowa bomba. W kwestii warzyw można się zachowywać dosyć swobodnie i zamieniać oraz dodawać według uznania. Pasować będzie...
Szparagi, boczniaki, pomidory i awokado – na śniadanie

Szparagi, boczniaki, pomidory i awokado – na śniadanie

Chrupiące szparagi, podsmażane z boczniakami i pomidorkami w towarzystwie awokado. Serwowane z posadzonym jajkiem. To dobre śniadanie z różnorodnymi składnikami odżywczymi i bogactwem smaków. Dlatego zadowoli każdego, kto chce dobrze zacząć dzień. Idealnie sprawdzi...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.