Buraki z soją edamame i rzodkiewką – pikantna przystawka

Buraki z soją edamame i rzodkiewką – pikantna przystawka

Taka kombinacja warzyw wyposaży nas w różnorodne witaminy i minerały, które nie tylko poprawią odporność, ale mają też właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i oczyszczające. Tylko dla miłośników kuchni azjatyckiej. Perfekcyjne dopełnienie warzywnych dań typu...
Kurczak z trawą cytrynową i kapustą

Kurczak z trawą cytrynową i kapustą

Kawałki kurczaka z dużą ilością trawy cytrynowej cudownie pachną. Kapusta w tej roli z pewnością was przyjenie zaskoczy. Wszystko razem jest bardzo zdrowe. Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Ma wybitne działanie przeciwzapalne oraz wielką siłę do zwalczania...
Napój imbirowy z kurkumą i cytrusami

Napój imbirowy z kurkumą i cytrusami

Napój imbirowy z kurkumą, cytrusami oraz aromatycznymi dodatkami sprawdza się zimą i latem. W chłodne dni można go pić w wersji na ciepło. Kiedy jest gorąco wspaniale orzeźwia schłodzony. Imbiru nie da się przechwalić.  Spożywany regularnie chroni przed mikro...
Quinoa smażona z pieczarkami i jajka

Quinoa smażona z pieczarkami i jajka

Śniadanie na weekend kiedy mamy trochę więcej czasu i chciałoby się czegoś więcej niż kanapki z serem. Bogactwo wartości odżywczych i mieszanka smaków. Komosa ryżowa, czyli quinoa ciągle króluje w świecie kulinarnym i nie ma się co na nią obrażać, tylko wykorzystać....
Kiszona kukurydza

Kiszona kukurydza

Kiszę w ten sposób kukurydzę specjalnie do sałatek zimowych. Pomidory jak z tektury, ogórki hodowane nie wiadomo na czym, trzeba się wtedy czymś poratować. Kiszona kukurydza rozjaśnia wtedy moje dni. Kukurydza jest lekko ostra, ma słodko-kwaśny smak i zachowuje...
Kapusta kiszona – biała i czerwona

Kapusta kiszona – biała i czerwona

Kiszona kapusta na nowo. Dla tych, którym już znudziła się zwykła kiszona kapusta to jest strzał w dziesiątkę. Różowy kolor, bogaty smak i bardziej elegancki aromat. Bardzo dobrze smakuje po prostu do kanapki, falafel albo hamburger (najlepiej warzywny) są również...
Sałatka z quinoa, awokado i serem feta

Sałatka z quinoa, awokado i serem feta

Lekka ale sycąca. Świetna na kolację. Królują w niej składniki nie bez powodu zaliczane do tzw. superfoods- quinoa (komosa ryżowa) i awokado. Bardzo dobre źródło białka – quinoa w przeciwieństwie do innych ziaren zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych...
Okra z pomidorami

Okra z pomidorami

Okra jest mało znana, ale warto się pokusić o jej przyrządzenie, bo jest po prostu inna. Teraz jest sezon na okrę w krajach azjatyckich, a wiadomo – sezonowe najlepsze. Nie trzeba jej długo gotować, a ponieważ ma ciekawy smak nie potrzebuje wielu przypraw, żeby...
Kimchi ogórkowe

Kimchi ogórkowe

O zaletach kimchi można napisać całą książkę. Kilka z nich opisałam w artykule Kimchi bez tajemnic. Przepis na kimchi ogórkowe jest o tyle udany, że można dzięki niemu zorientować się, czy smak kimchi to jest w ogóle to, co jesteś w stanie przełknąć. Nie trzeba kisić...
Serek z łososiem na śniadanie

Serek z łososiem na śniadanie

To jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek smażonego lub pieczonego łososia. Smaczne, bogate w wartości odżywcze śniadanie. Łosoś wzbogaci nas o wspaniałe kwasy tłuszczowe omega-3. Biały ser dostarczy nam białka, a zielone listki witamin. Do tego...
Granola z tahini, śniadanie z orientalnym twistem

Granola z tahini, śniadanie z orientalnym twistem

Śniadanie sezamowo chałowe. Prosta, bogata odżywczo granola. Płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i tahina. Do posłodzenia miód. Miód robi za cukier i nie podnosi wartości odżywczej granoli, tym bardziej, że jest podgrzewany, ale za to...
Owsianka na ciepło ze śliwkami i cynamonem

Owsianka na ciepło ze śliwkami i cynamonem

Kiedy rano nie wita mnie figlarne słoneczko, rozgrzewam się od wewnątrz. Dojrzałe, słodkie śliwki to uroczo smaczne pożegnanie z latem. Dla mnie jednak całość wychodzi trochę przesłodzona, więc dla zrównoważenia smaków dodałam pastę tahini i posypałam cynamonem.###...
Czekośliwka z pomarańczą

Czekośliwka z pomarańczą

Kto lubi śliwki w czekoladzie oraz czekoladę z pomarańczową nutą, to nie znajdzie lepszego przepisu. Dodałam trochę miodu, bo moje śliwki nie były zbyt słodkie, a gorzka czekolada sprawiła, że smak był jeszcze bardziej wytrawny. A teraz, czas na jakąś dobrą wymówkę,...
Leczo z ciecierzycą i cukinią

Leczo z ciecierzycą i cukinią

Z ciecierzycą i cukinią a nie z kiełbasą i boczkiem! Zdrowo i cudownie, jesiennie smacznie. Ja robię zawsze dość sporo tego typu dań, bo trzeba się trochę napracować przy krojeniu papryki więc jak się juz nakroje, to chcę mieć na...
Złota owsianka z gruszkami

Złota owsianka z gruszkami

Złota owsianka jest złocista dzięki kurkumie. A z gruszkami, bo jesienią smakuje idalnie. I wszystko razem pycha. Kurkuma dla zdrowotności a gruszka dla cudownej przyjemności. Potrzebujecie gruszkę soczystą, dojrzałą i słodką. Taką, która za dzień,...
Gryczanka z siemieniem lnianym

Gryczanka z siemieniem lnianym

Najlepsza dieta to taka, która jest różnorodna. Jestem miłośniczką owsianek, które pożeram zwykle w różnych wersjach, ale zawsze z płatkami owsianymi nieoczyszczonymi. Czasami jednak robię skok w bok na rzecz innych...
Zupa dyniowa z soczewicą i tymiankiem

Zupa dyniowa z soczewicą i tymiankiem

Czy bez zupy dyniowej może się wydarzyć jakakolwiek jesień? No nie. Nie przepadam za warzywnymi zupami krem, takimi gotowanymi tylko na wodzie. Powód jest taki, że one mnie (i nikogo chyba) nie sycą. Za pół godziny, znowu jestem głodna. Dyniowa soczewicowa to...
Jak dbać o grzybek herbaciany, czyli SCOBY

Jak dbać o grzybek herbaciany, czyli SCOBY

W trakcie udanej fermentacji kombuczy, do’matki’ grzybka herbacianego, czyli SCOBY dołącza kolejny grzybek herbaciany, czyli dziecko, a więc w naszym słoju mamy teraz dwa pływające galaretowate płaty. Każdy z nich może być już samodzielnie wykorzystany do...
Co musisz wiedzieć, żeby z sukcesem parzyć kombuczę

Co musisz wiedzieć, żeby z sukcesem parzyć kombuczę

Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać, parząc kombuczę. Przede wszystkim – czyste ręce, niezależnie od tego czy przyrządzamy kombuczę, czy jakiekolwiek inne picie lub jedzenie. Woda ma znaczenie Do parzenia kombuczy należy używać wody niechlorowanej. Woda...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.