


Kurczak z trawą cytrynową i kapustą
Kawałki kurczaka z dużą ilością trawy cytrynowej cudownie pachną. Kapusta w tej roli z pewnością was przyjenie zaskoczy. Wszystko razem jest bardzo zdrowe. Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Ma wybitne działanie przeciwzapalne oraz wielką siłę do zwalczania...
Napój imbirowy z kurkumą i cytrusami
Napój imbirowy z kurkumą, cytrusami oraz aromatycznymi dodatkami sprawdza się zimą i latem. W chłodne dni można go pić w wersji na ciepło. Kiedy jest gorąco wspaniale orzeźwia schłodzony. Imbiru nie da się przechwalić. Spożywany regularnie chroni przed mikro...
Quinoa smażona z pieczarkami i jajka
Śniadanie na weekend kiedy mamy trochę więcej czasu i chciałoby się czegoś więcej niż kanapki z serem. Bogactwo wartości odżywczych i mieszanka smaków. Komosa ryżowa, czyli quinoa ciągle króluje w świecie kulinarnym i nie ma się co na nią obrażać, tylko wykorzystać....
Kiszona kukurydza
Kiszę w ten sposób kukurydzę specjalnie do sałatek zimowych. Pomidory jak z tektury, ogórki hodowane nie wiadomo na czym, trzeba się wtedy czymś poratować. Kiszona kukurydza rozjaśnia wtedy moje dni. Kukurydza jest lekko ostra, ma słodko-kwaśny smak i zachowuje...
Kapusta kiszona – biała i czerwona
Kiszona kapusta na nowo. Dla tych, którym już znudziła się zwykła kiszona kapusta to jest strzał w dziesiątkę. Różowy kolor, bogaty smak i bardziej elegancki aromat. Bardzo dobrze smakuje po prostu do kanapki, falafel albo hamburger (najlepiej warzywny) są również...
Sałatka z quinoa, awokado i serem feta
Lekka ale sycąca. Świetna na kolację. Królują w niej składniki nie bez powodu zaliczane do tzw. superfoods- quinoa (komosa ryżowa) i awokado. Bardzo dobre źródło białka – quinoa w przeciwieństwie do innych ziaren zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych...
Okra z pomidorami
Okra jest mało znana, ale warto się pokusić o jej przyrządzenie, bo jest po prostu inna. Teraz jest sezon na okrę w krajach azjatyckich, a wiadomo – sezonowe najlepsze. Nie trzeba jej długo gotować, a ponieważ ma ciekawy smak nie potrzebuje wielu przypraw, żeby...
Kimchi ogórkowe
O zaletach kimchi można napisać całą książkę. Kilka z nich opisałam w artykule Kimchi bez tajemnic. Przepis na kimchi ogórkowe jest o tyle udany, że można dzięki niemu zorientować się, czy smak kimchi to jest w ogóle to, co jesteś w stanie przełknąć. Nie trzeba kisić...
Serek z łososiem na śniadanie
To jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek smażonego lub pieczonego łososia. Smaczne, bogate w wartości odżywcze śniadanie. Łosoś wzbogaci nas o wspaniałe kwasy tłuszczowe omega-3. Biały ser dostarczy nam białka, a zielone listki witamin. Do tego...
Najlepsza zupa z pieczonych pomidorów, mocno bazyliowa – wegańska
Najlepsze, najsłodsze pomidory i dużo bazylii – ten zestaw gwarantuje niezwykle aromatyczną ucztę. Jest jeszcze tymianek, marchewka i przyprawy. Bardzo ważne jest, aby nasze pomidory były bardzo dojrzałe i słodkie. Aby wydobyć z ich...
Granola z tahini, śniadanie z orientalnym twistem
Śniadanie sezamowo chałowe. Prosta, bogata odżywczo granola. Płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i tahina. Do posłodzenia miód. Miód robi za cukier i nie podnosi wartości odżywczej granoli, tym bardziej, że jest podgrzewany, ale za to...
Owsianka na ciepło ze śliwkami i cynamonem
Kiedy rano nie wita mnie figlarne słoneczko, rozgrzewam się od wewnątrz. Dojrzałe, słodkie śliwki to uroczo smaczne pożegnanie z latem. Dla mnie jednak całość wychodzi trochę przesłodzona, więc dla zrównoważenia smaków dodałam pastę tahini i posypałam cynamonem.###...
Czekośliwka z pomarańczą
Kto lubi śliwki w czekoladzie oraz czekoladę z pomarańczową nutą, to nie znajdzie lepszego przepisu. Dodałam trochę miodu, bo moje śliwki nie były zbyt słodkie, a gorzka czekolada sprawiła, że smak był jeszcze bardziej wytrawny. A teraz, czas na jakąś dobrą wymówkę,...
Leczo z ciecierzycą i cukinią
Z ciecierzycą i cukinią a nie z kiełbasą i boczkiem! Zdrowo i cudownie, jesiennie smacznie. Ja robię zawsze dość sporo tego typu dań, bo trzeba się trochę napracować przy krojeniu papryki więc jak się juz nakroje, to chcę mieć na...
Złota owsianka z gruszkami
Złota owsianka jest złocista dzięki kurkumie. A z gruszkami, bo jesienią smakuje idalnie. I wszystko razem pycha. Kurkuma dla zdrowotności a gruszka dla cudownej przyjemności. Potrzebujecie gruszkę soczystą, dojrzałą i słodką. Taką, która za dzień,...
Gryczanka z siemieniem lnianym
Najlepsza dieta to taka, która jest różnorodna. Jestem miłośniczką owsianek, które pożeram zwykle w różnych wersjach, ale zawsze z płatkami owsianymi nieoczyszczonymi. Czasami jednak robię skok w bok na rzecz innych...
Zupa dyniowa z soczewicą i tymiankiem
Czy bez zupy dyniowej może się wydarzyć jakakolwiek jesień? No nie. Nie przepadam za warzywnymi zupami krem, takimi gotowanymi tylko na wodzie. Powód jest taki, że one mnie (i nikogo chyba) nie sycą. Za pół godziny, znowu jestem głodna. Dyniowa soczewicowa to...
Jak dbać o grzybek herbaciany, czyli SCOBY
W trakcie udanej fermentacji kombuczy, do’matki’ grzybka herbacianego, czyli SCOBY dołącza kolejny grzybek herbaciany, czyli dziecko, a więc w naszym słoju mamy teraz dwa pływające galaretowate płaty. Każdy z nich może być już samodzielnie wykorzystany do...