Bakłażany na parze to przepis dla tych, którzy bakłażana lubią, ale niekoniecznie chcą go piec lub smażyć. Bakłażan na parze ma zaskakująco zwartą teksturę a jednocześnie jest przyjemnie miękki.

Ogromna zaleta takiego przyrządzenia bakłażana to uniknięcie wchłania tłuszczu. Poza tym jest naprawdę mało zajmujący w przygotowaniu. Przekrawasz na pół, układasz w naczyniu do gotowania na parze i tyle.  

Dodatki: czosnek, chilli, dymka i sos sojowy to klasyka azjatyckiej kuchni i są niezbędne aby bakłażan na parze nabrał ‘charakteru’.

To mój tajwański przepis. Bakłażany przyrządzane na parze są tu bardzo popularne. Warto spróbować.

Jesli lubisz bakłażana nie omijaj curry soczewicowego z bakłażanem i pomidorkami. Jeżeli kręcą cię i bakłażan i dalekowschodnie klimaty koniecznie zrób pikle z bakłażana po indyjsku.

Bakłażany na parze z czosnkiem i chilli

  • 2 bakłażany (im smuklejsze tym lepiej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 cebulki dymki

  1. Przygotuj naczynie do gotowania na parze.
  2. Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dymkę posiekaj (białą część i trochę zielonego szczypioru). Papryczkę chilli oczyść z pestek i drobno posiekaj.
  3. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze skórą do dołu. Zakryj i gotuj 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wyjmij bakłażany na talerz i każdy z nich wysmaruj czosnkiem, polej sosem sojowym, na to dymka i papryczki chilli.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.