Smak tego połączenia jest trudno dobrze opisać. Pieczony batat jest oczywiście słodki, a naturalny jogurt doskonale tę słodycz wyrównuje. Za to winogrona, no coż po prostu są teraz najlepsze i warto je zajadać póki sezon trwa. Ciemne, lekko kwaskowate winogrona bardzo dobrze układają się w połączeniu z batatem. Kolacja jak marzenie. Lubię bardzo. Można się naprawdę nietuzinkowo najeść.
Wiecie, że w 200 g słodkiego, pomarańczowego ziemniaka mieści się ponad 700% naszego zapotrzebowania na witaminę A (nie – dla zmarszek, tak – dla oczu)?
To tak naprawdę winogronowa wersja tego przepisu, ale zamiana warta wypróbowania.
Batat z winogronami i jogurtem
Porcja na 1 osobę
- 1 średniej wielkości słodki ziemniak
- garść ciemnych winogron
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Batata myjemy i osuszamy. Nie obieramy i nie kroimy. Polewamy olejem ok. 1/2 łyżeczki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 45 minut.
- Upieczonego batata przekrawamy wzdłuż na pół, ale nie przecinamy do końca na dwie połówki, tylko tak, żeby go ładnie otworzyć.
- Czekamy 1-2 minuty, żeby trochę przestygł i układamy na nim winogrona i jogurt.
- Jeszcze ciepły zajadamy.
Smacznego.