Bazyliowe pesto, najlepsze, podstawowe. Jeśli i wam bazylia wyrosła jak nastolatek po wakacjach, to nie zawracajcie sobie głowy obrywaniem kilku listków i rzucaniem ich na mozzarellę. Z dorodną ilością bazylii trzeba zrobić coś bardziej konkretnego.

Pesto bazyliowe robi się bardzo przyjemnie, bo ucierana bazylia oszałamiająco pachnie. Z bardziej praktycznych rzeczy – można je mrozić.

Bazyliowe pesto jest bardzo intensywne i chociaż lubię bardzo, to rzadko mam ochotę je jeść trzy dni pod rząd (nawet ze szparagami). Ale świetnie nadaje się do mrożenia. Najlepiej podzielone na malutkie porcje, do wyjęcia i wykorzystania później na raz.

Bazyliowe pesto świetnie się sprawdziło z makaronem gryczanym ze szparagami.

Bazyliowe pesto, klasyczne

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzeszków piniowych
  • 2 konkretne garście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek + jeszcze trochę do polania na wierzch słoiczka, do zabezpieczenia przed zepsuciem
  • garść starego parmezanu
  • sól i pieprz
  1. Czosnek pokroić i razem z odrobiną soli oraz orzeszkami piniowymi ucierać w moździerzu, do momentu aż wszystkie orzeszki piniowe będą rozbite. Można to robić partiami. Z orzeszków, nie musi się zrobić gładka pasta. Z solą radzę nie szaleć. Na końcu dodamy słony parmezan, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić.
  2. Dodawać liście bazylii i partiami ucierać na gładką masę. Liście bazylii również, nie będą wszystkie równo roztarte.
  3. Pod koniec ucierania bazylii dolewać po łyżce oliwę i cały czas rozcierać.
  4. Można też wrzucić wszystko do blendera/miksera i utrzeć na gładką pastę. Myślę jednak, że pesto bazyliowe zyskuje na ucieraniu w moździerzu. Bazylia jest rozcierana po ściankach naczynia, uwalnia swój intensywny aromat i soki. Ale miksowana wersja też nie jest grzechem.
  5. Teraz czas na dodanie parmezanu. Mieszamy wszystko razem. Jeśli wydaje się nam, że pesto jest zbyt gęste – dolewamy oliwy.
  6. Próbujemy i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  7. Do przechowywania w lodówce, zalewamy wierzch pesto oliwą. Powinno wytrzymać bez szwanku do 2 tygodnie.
  8. Do zamrożenia nie trzeba zalewać oliwą.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.