Przepisów na briam po grecku jest tyle samo co przepisów na bigos po polsku. Briam to tradycyjna potrawa grecka. Jest idealna na jesienną kolację. Piecze się ją bardzo długo więc aromat nadchodzącej przyjemności będzie nas pozytywnie nakręcał zanim zabierzemy się za konsumpcję.

Tradycja grecka, jeśli chodzi o briam nakazuje użycie szalonej ilości oliwy. Ja zredukowałam jej ilość do granic rozsądku. Tak, aby łatwo było to zmieścić w zdrowej diecie a z drugiej strony, żeby potrawa nie straciła na smaku.

Siła sukcesu briam tkwi w bardzo cienkim pokrojeniu wszystkich warzyw. Cieniusieńko. To robi ogromną różnicę.

Głównym składnikiem briam są ziemniaki, to powoduje, że danie jest sycące. Do tego cebula, cukinia i najczęściej bakłażan. Oczywiście obowiązkowo sos pomidorowy. Ja robię briam najczęściej bez bakłażana, bo nie wszyscy go u mnie lubią. I taki jest również ten przepis. Ale jeśli lubicie bakłażana, to po prostu dołóżcie go do składników, zamiast jednej z cukinii.

Ja zajadam taki briam na ciepło ze szklanką aksamitnego kefiru, co wszystkim kobietom po 40ce bardzo polecam ze względu na białko i wapń, którego briamowi brakuje. No chyba, że wcześniej jadłyście steka wołowego na obiad, a na deser tiramisu 😊

Briam, warzywa pieczone po grecku

4 porcje

  • 500 – 600 g ziemniaków
  • 500 – 600 g cukinii (można zamienić połowę na bakłażana)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki oregano (suszonego lub świeżego)
  • 1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  3. Cukinię pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
  4. Do dużej miski wsypać pokrojone warzywa i dobrze oprószyć solą i pieprzem. Dolej oliwę, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie, aby wszystkie warzywa były w niej umoczone.
  5. Sos pomidorowy wymieszaj wraz z rozmarynem i oregano. Można go zblendować na gładszą masę, jeśli nie lubicie kawałków pomidorów w tej postaci. Ja wlewam pomidory do niewielkiej miseczki i rozgniatam je trochę widelcem.
  6. Do pieczenia używamy naczynia żaroodpornego z pokrywką albo formy po pieczenia, tak jak do ciasta.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pomidorów z sokiem i przyprawami. Na to układamy warzywa, a na wierzch pozostałą ilość pomidorów. Naczynie przykrywamy przykrywką. Jeśli używamy formy do pieczenia, zakrywamy ją folią do pieczenia.
  8. Wstawiamy przykryte warzywa do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i bez przykrycia pieczemy kolejne 45 minut.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.