Brokuł krótko obsmażony w azjatyckim stylu. Chrupiący i soczysty, świetnie się sprawdzi zamiast surówki do obiadu. W diecie po 40ce warto postawić na brokuły, ze wzgledu na metabolizm estrogenów. Dieta w premenopauzie wymaga szczególnej troski, dbajmy o siebie mądrze.
Do brokułu można dorzucić groszek (u mnie cukrowy), będzie jeszczej więcej urozmaicenia, jeszcze więcej błonnika i zielonego jedzenia. I o to chodzi.
Brokułowo groszkowy stir-fry bardzo dobrze smakuje ze wszelkimi daniami curry, wypróbuj do curry z ciecierzycy, curry z nerkowców lub soczewicowego curry.


Brokuł i groszek, stir-fry
- ½ garści groszku cukrowego (można ominąć i zrobić stir-fry z samych brokułów_
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- imbir, kawałek wielkości ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Brokuły podzielić na małe różyczki. W przypadku brokułów chińskich pociąć je na ok. 4 centymetrowe kawałki.
- Do małej miseczki wlać wino ryżowe. Dodać sól, pieprz i cukier.
- Czosnek i imbir pokroić na cienkie plasterki.
- W małym woku lub na patelni rozgrzać oliwę (ogień średni), wrzucić na nią imbir z czosnkiem, wymieszać i od razu dodać brokuły i groszek. Wymieszać i wlać wino ryżowe z przyprawami. Smażyć mieszając ok. 1 minuty.
- Zmniejszyć ogień na mały i przykryć przykrywką na 1-2 minuty. Odstawić z ognia.
.
.