Ha! Czas na odrobinę szaleństwa. Chutney robiony absolutnie dla przyjemności. Pisząc tego posta, na wewnętrznej stronie policzków ciągle czuję słodki posmak tego cudu – słodko – ostro cebulowy.###

Ten przepis powstał z konieczności zagospodarowała kilku garści czerwonych porzeczek, których już nie miałam siły zjeść, a mojego do nich entuzjazmu nikt wokół nie podziela.

Wiedziałam, że muszą wskoczyć do czegoś słodkiego, ale wytrawnego, żeby ich występ był zauważony. I proszę bardzo, mariaż jak najbardziej udany. Czuć w nich ten kawał serducha, który się ładuje, kiedy robisz coś z pasją.

Jak się cieszę, że nikt z moich bliskich znajomych nie ma akurat urodzin, bo czułabym się zobowiązana.

Kochani, ten chutney uratuje każdy, nawet najbardziej wiórowaty kawałek mięsiwa z grilla. Wędlina wspaniale z nim smakuje. A kolejny wege pasztet będę robić dopiero wtedy, gdy upewnię się, że mam zapas cebulowo-porzeczkowego chutneya.

Chutney z karmelizowanej cebuli z czerwonymi porzeczkami i chili

  • 8 czerwonych cebul – ok. 1,3 kg przed obraniem, muszą być czerwone

  • 2 czerwone papryczki chili

  • 4 liście laurowe

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 180g brązowego cukru

  • 150 ml octu balsamicznego

  • 150 ml z czerwonego wina lub ocet jabłkowy albo inny owocowy

  • 600g czerwonych porzeczek

  1. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i cienko kroimy.
  2. Z papryczki chili usuwamy pestki (jeśli ktoś lubi bardzo ostro, to pestki zostają), drobno siekamy.
  3. Rozgrzewamy oliwę na duuużej patelni. Wrzucamy cebulę, chili i liście laurowe. Smażymy często mieszając na małym ogniu 20-30 minut, aż cebula będzie pięknie skarmelizowana. Mocno ciemna, ale nie przypalona.
  4. Doajemy cukier, ocet balsamiczny i ten drugi ocet. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż nasz czutney będzie klejący i ciemny.
  5. Po tym czasie dodajemy porzeczki, mieszamy tak, żeby za bardzo nie rozwalić porzeczek i smażymy na małym ogniu ok. 7 minut.
  6. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików. Zamykamy.
  7. Najlepiej dać mu nabrać mocy przynajmniej przez kilka dni, 2-3 tygodnie byłoby idealnie. Ale to jest bardzo trudne. Prawie nigdy mi się to nie udaje.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.