To jest takie codzienne curry. Bez specjalnych udziwnień i robi się szybko. Podawać z białym puszystym ryżem.###
Curry z okrą albo zieloną fasolką
Porcja na 2 osoby
- ok. 250 g. okry lub zielonej fasolki
- oliwa z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 3-4 suszone papryczki chilli
- 1 łyżeczka nasion ciemnej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- Z okry odetnij szypułkę i pokrój na ok. 3 cm. kawałki. Jeśli używasz fasolki zrób to samo.
- Na patelni rozgrzej oliwę, na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj przez ok. 2 minuty.
- Dodaj chilli, gorczycę, kumin, kurkumę i curry. Podsmażaj przez ok. 2 minuty ciągle mieszając.
- Wrzuć okrę lub fasolkę i wymieszaj, aby się pokryła przyprawami.
- Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj.
- Dodaj trochę wody, aby przykryła okrę czy fasolkę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
- Przypraw solą.
Smacznego