Pieczona dynia. Do tego jabłka albo gruszki lub jedno i drugie. Taka kompozycja jest świetna na lekką kolację. Jeśli chcę zrobić z tego bardziej sycący posiłek to dodaje fasolę lub ciecierzycę, tak jak tutaj. Do tego obowiązkowo kubek kefiru lub maślanki. Jak ja lubię takie jedzenie.

Fasolę można śmiało zamienić na ciecierzycę. Będzie pysznie. Fasolę lub ciecierzycę dorzucamy do dyni z jabłkami pod koniec pieczenia. W przeciwnym razie będą zbyt suche i niesmaczne.

Jeśli strączki wam nie służą to po koniec pieczenia, dosłownie na ostatnie 5 minut można na wierzch dorzucić kawałki fety.

Pyszna wersja niedzielna na rodzinny obiad z dynią to może być np. polędwiczka wieprzowa pieczona z dynią i gruszkami.

Tego typu dania bardzo lubię na kolację, kiedy po całym dniu spotykamy się przy stole i nikt już się nie spieszy. Lubię to dziubanie i mieszanie smaków. Każdy kęs jest inny. Nie jadam skóry dyniowej więc ręce też są zaangażowane. To nie jest danie, które się połyka. To typowo jesienne danie angażujące 😊.

Jeśli zostaną wam niedojedzone resztki to możecie wszystko zmiksować i wyjdzie bardzo ciekawa pasta na tosty. Przez zmiksowaniem składników trzeba usunąć skórę z dyni. Całość oczywiście wymaga dodania trochę wody, żeby połączyć składniki. Można się też pokusić o 2-3 łyżki oliwy lub innego dobrego oleju.

Dynia pieczona z jabłkami i fasolą (lub ciecierzycą)

porcja na 3 osoby, wersja z fasolą ma 280 kcal na 1 porcję

  • 400 g dyni
  • 3 jabłka
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Fasole odsącz z zalewy przepłucz i zostaw do odcieknięcia na sitku.
  3. Zrób marynatę: przyprawy wymieszaj z oliwą z oliwek. Większość marynaty zużyjesz na posmarowanie dyni i jabłek a ok. 1/3 zostaw do fasoli.
  4. Z dyni usuń pestki, ale nie obieraj. To samo z jabłkami. Pokrój dynię i jabłka na mniejsze części.  Ułóż dynię z jabłkami na blasze i posmaruj 2/3 marynaty z oliwy z przyprawami. Włóż do piekarnika.
  5. Fasolę przełóż do miseczki i wymieszaj ją z pozostałą częścią marynaty.
  6. Dynię z jabłkami pieczemy ok. 25 minut i po tym czasie na blachę dorzucamy fasolę w marynacie. Pieczemy dodatkowe 5-7 minut.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.