Dżem truskawkowy z nasionami chia można zrobić na zimno i na ciepło. Obydwie wersje są pyszne. Żadna z nich nie zajmuje dużo czasu. No chyba, że ktoś się porywa na ilości przemysłowe.
Wersja na zimno to miksowanie truskawek z sokiem z cytryny. Potem dodajemy do tego nasiona chia i zostawiamy, żeby ładnie napęczniały. Przechowujemy w słoikach, w lodówce.
Korzyści wersji dżemu truskawkowego z chia zimno:
- Małe straty witaminowe z truskawek, które wynikają z tego, że omijamy proces gotowania. Gotowanie, szczególnie w wysokiej temperaturze, zawsze będzie ze stratą dla wartości odżywczych owoców.
- Super szybki do wykonania.
Wady wersji na zimo:
- Nie nadaje się do długiego przechowania. Trzeba zjadać na bieżąco.
- Każda truskawka musi być bez zarzutu. Żadne ‘wczorajsze” truskawki, bo nawet jedna potrafi zapleśnić błyskawicznie cały dżem.
Wersja na ciepło dżemu truskawkowego z chia, to właśnie ta, która teraz prezentuję. Wady wersji na zimno są zaletami wersji na ciepło, a zalety wadami (nadążacie?). Nie musimy pod lupą oglądać każdej truskawki, chociaż generalnie do wszelkich przetworów wybieramy owoce zdrowe. Jeśli gorący dżem zamkniemy do słoika, możemy go przechowywać długo. A jeśli zdecydujemy się na pasteryzację, to nawet bardzo długo.
Ja nie pasteryzuję, bo zjadam mój dżem w dość krótkim czasie. W czasie truskawkowym, zanim przyjdą czereśnie i wiśnie.
Co nam daje dodanie nasion chia do dżemu? Zdecydowanie podnoszą jego walory odżywcze: zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Po drugie dżem z dodatkiem chia fajnie się klei, tak puddingowo.
W moim przypadku zadecydowała jeszcze chęć zużycia nasion chia. Kupiłam kiedyś dość duże opakowanie i jakoś wolno mi idzie jego zjadanie.
Dżemy robie rzadko, bo po prostu nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. W mojej diecie wystepują jako atrakcyjny dodatek ale nie są na piedestale. Dlaczego? Przeczytasz o tym w artykule o dżemach.
Te dżem wykorzystuje jako ddatek do nocnej owsianki, która jest królową moich śniadań latem. Lubię go też bardzo na pełnoziarnistych gofrach z jogurtem greckim.
.
.
Dżem truskawkowy z nasionami chia
- 2 szklanki dojrzałych truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru (można użyć dowolnego słodzika)
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki nasion chia
Truskawki włożyć do rondla, zasypać cukrem. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do truskawek. Całość gotować na niewielkim ogniu aż truskawki zaczną być miękkie, ok. 20 minut od momentu zagotowania. Odstawić z ognia, dodać nasiona chia, wymieszać. Gorący dżem nakładać do słoików, zamknąć.