Dżem truskawkowy z nasionami chia można zrobić na zimno i na ciepło. Obydwie wersje są pyszne. Żadna z nich nie zajmuje dużo czasu. No chyba, że ktoś się porywa na ilości przemysłowe.

Wersja na zimno to miksowanie truskawek z sokiem z cytryny. Potem dodajemy do tego nasiona chia i zostawiamy, żeby ładnie napęczniały. Przechowujemy w słoikach, w lodówce.

Korzyści wersji dżemu truskawkowego z chia zimno:

  • Małe straty witaminowe z truskawek, które wynikają z tego, że omijamy proces gotowania. Gotowanie, szczególnie w wysokiej temperaturze, zawsze będzie ze stratą dla wartości odżywczych owoców.
  • Super szybki do wykonania.

Wady wersji na zimo:

  • Nie nadaje się do długiego przechowania. Trzeba zjadać na bieżąco.
  • Każda truskawka musi być bez zarzutu. Żadne ‘wczorajsze” truskawki, bo nawet jedna potrafi zapleśnić błyskawicznie cały dżem.

Wersja na ciepło dżemu truskawkowego z chia, to właśnie ta, która teraz prezentuję. Wady wersji na zimno są zaletami wersji na ciepło, a zalety wadami (nadążacie?). Nie musimy pod lupą oglądać każdej truskawki, chociaż generalnie do wszelkich przetworów wybieramy owoce zdrowe. Jeśli gorący dżem zamkniemy do słoika, możemy go przechowywać długo. A jeśli zdecydujemy się na pasteryzację, to nawet bardzo długo.

Ja nie pasteryzuję, bo zjadam mój dżem w dość krótkim czasie. W czasie truskawkowym, zanim przyjdą czereśnie i wiśnie.

Co nam daje dodanie nasion chia do dżemu? Zdecydowanie podnoszą jego walory odżywcze: zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Po drugie dżem z dodatkiem chia fajnie się klei, tak puddingowo.

W moim przypadku zadecydowała jeszcze chęć zużycia nasion chia. Kupiłam kiedyś dość duże opakowanie i jakoś wolno mi idzie jego zjadanie.

Dżemy robie rzadko, bo po prostu nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. W mojej diecie wystepują jako atrakcyjny dodatek ale nie są na piedestale. Dlaczego? Przeczytasz o tym w artykule o dżemach.

Te dżem wykorzystuje jako ddatek do nocnej owsianki, która jest królową moich śniadań latem. Lubię go też bardzo na pełnoziarnistych gofrach z jogurtem greckim.

.

.

Dżem truskawkowy z nasionami chia

  • 2 szklanki dojrzałych truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru (można użyć dowolnego słodzika)
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki nasion chia

Truskawki włożyć do rondla, zasypać cukrem. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do truskawek. Całość gotować na niewielkim ogniu aż truskawki zaczną być miękkie, ok. 20 minut od momentu zagotowania. Odstawić z ognia, dodać nasiona chia, wymieszać. Gorący dżem nakładać do słoików, zamknąć.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.