Falafele to danie wizytówka krajów arabskich i każdy z nich przypisuje sobie jego autorstwo. Jeśli lubicie hummus to na bank polubicie falafele, bo one są również zrobione z ciecierzycy.

Dobry falafel ma chrupiącą powierzchnię i suchy środek. Nie może być nasączony tłuszczem. Jeśli tak jest to znaczy, że był wysmażany w zbyt niskiej temperaturze.

Falafel to nie jest danie, które można jest często, jeśli dbamy o formę. Mimo, że to zdecydowanie wegańska potrawa, to jest się do czego przyczepić. Po pierwsze jest smażony w głębokim oleju co bardzo przydaje tłuszczu do dziennego bilansu kalorycznego. Po za tym robi się go z surowej ciecierzycy. Oczywiście ciecierzyca jest namaczana na noc, ale potem mielona i smażona bez gotowania. To oznacza, że jest dosyć ciężko strawna. Zdecydowanie nie dla osób o wrażliwych jelitach.

Ja jednak robię czasami falafele, bo jak się jadło przez kilka lat dobre falafele, to porywa tęsknota za smakiem wspomnień.

Dobry falafel jest wart wysiłku i wszystkich kalorii. Żeby je bez problemu spalić zróbcie tak jak ja – falafel na śniadanie.

Przedstawiam wspaniałe falafele z zielonym sosem tahini. Ja osobiście lubię je po prostu maczać w sosie i nie potrzebuję żadnej buły. Jednak zwykle falafele zjada się z towarzystwie arabskiej pity, więc jeśli przyzwolenie na pieczywo jest.

Falafele z zielonym sosem tahini

Ok. 20 sztuk

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej (może być kolendra)
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki maki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia
  1. Ciecierzycę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Wody powinno być co najmniej dwa razy tyle co ciecierzycy. Odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia ciecierzyce odcedzamy i mieszamy z cebulą i pietruszką.
  3. Wyjmujemy maszynkę do mięsa.
  4. Mielimy ciecierzycę dwa razy przez najmniejsze sitko.
  5. Masa będzie zmielona z niewielkimi kawałkami ciecierzycy i o to chodzi.
  6. Do zmielonej masy dodajemy przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i 3 łyżki wody.
  7. Mieszamy porządnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  8. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinien sięgać na wysokość ok. 2-3 centymetrów i być mocno gorący.
  9. Z masy ciecierzycowej lepimy płaskie kotleciki. Dobrą miarą jest duża łyżka. Nabieramy nią masę lekko z górką i lepimy płaski talarek. Falafel nie może być zbyt duży, bo rozpadnie się w czasie smażenia.
  10. Ulepionego falafela obtaczamy w sezamie i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 2 minut z każdej strony.
  11. Wykładamy na kratkę do suszenia wyłożoną ręcznikami papierowymi, żeby pochłonęły tłuszcz.
  12. Podajemy z pita i zielonym sosem tahini albo hummusem.

Zielony sos tahini do falafeli

  • Duży pęczek pietruszki lub kolendry albo mix
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony
  • 90 g tahini (pasta sezamowa)
  • ¾ łyżeczki soli
  1. W malakserze zmiksować pietruszkę ze 100 ml wody.
  2. Dodać sok z cytryny, czosnek, tahini i blendować na gładką masę.
  3. Dodać sól, wymieszać.
  4. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta – dolać odrobinę wody.
  5. Przechowywać w lodówce.

Przepis na zielony sos tahini z moimi zmianami z książki Falafel for breakfast, M. Rantissi, K. Frawley

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.