Jajecznica niejedno ma oblicze. Tym razem urozmaicają ją boczniaki. Czy wiesz, że boczniaki są bardzo pomocne przy bólach stawów i mięśni wywołanych zapaleniem? Tak twierdzą naukowcy. I odkryli jeszcze, że regularne jedzenie boczniaków pomaga na niedobór żelaza, szczególnie jeśli mięsa nie zajadasz zbyt wiele. W grzybach generalnie jest sporo witamin z grupy B, które przez bardzo skomplikowane systemy zależności, w ostatecznym rezultacie wspomagają pracę mózgu, szczególnie poprawiając koncentrację.
W tym przepisie używam okry, którą bardzo lubię i bez problemu mogę dostać w Dubaju. Okrę można z powodzeniem zastąpić świeżym zielonym groszkiem. Podawać z pomidorem. Pycha.
Jajecznica z boczniakami i orką albo zielonym groszkiem
Porcja na 1 osobę
- 2 jajka
- 1 cebulka dymka
- 3-4 strąki okry lub ok. pół szklanki zielonego groszku
- 2-3 boczniaki, pokrojone
- 1 mała, czerwona papryczka chilli, bez pestek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć krótko posiekaną dymkę.
- Dodać boczniaki i okrę lub groszek i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
- Dodać papryczkę chilli. Posiekaną, jeśli chcemy, aby potrawa była bardziej ostra. W całości, a raczej w połówkach, jeśli chcemy, żeby tylko delikatnie szczypało. Smażyć przez minutę.
- Wbić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego