Krupnik dyniowy z kasza jaglaną. Dla mnie bomba. Krupnik jest bez wywaru mięsnego. Wszystkie warzywa są starte na tarce i podsmażone na oliwie, żeby wydobyć z nich to co najlepsze. Uwielbiam takie zupy. Poziom sytości w tej zupie uzupełniają ziemniaki.

Wszystko razem jest delikatne, ale nie nudne. Powiedziałbym, że to smak romantyczny. Jesień w dobrej formie. W związku z tym, że krupnik dyniowy z kaszą jaglaną robię na wywarze warzywnym (wykorzystuję dobrej jakości kostkę warzywną) jego przygotowanie jest przyjemnie krótkie. To lubię. Szybko i smacznie :-).

Taka zupa świetnie się nadaje na kolację, ponieważ jest przyjemnie lekka. Z kolei na obiad, po którym chcemy mieć jeszcze siłę, żeby dortwać do wieczora polecam dyniową zupę z soczewicą i tymiankiem. Soczewica dodaje ciężkości zupie, białko w niej zawarte nasyca na dłużej.

Wiecie, że w kaszy jaglanej jest rzadko spotykany krzem, który korzystnie wpływa na stawy oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci?

Jeśli zastanawiałyście się jak zwiększyć warzywa w swojej diecie, to ten krupnik jest idealnym pomysłem, bo na warzywach się opiera. Koniecznie posypcie natką pietruszki, zyskacie trochę żelaza.

Krupnik dyniowy z kasza jaglaną

porcja dla 4-5 osób

  • 300 g dyni
  • 4 ziemniaki
  • ½ selera korzeniowego lub 1 mały
  • 1 czerwona cebula, nieduża
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 marchew
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  1. Dynię, marchew i selera zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Na dnie garnka rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż 2-3 minuty aż się zeszkli.
  4. Dodaj starte warzywa i czosnek. Mieszając podsmażaj na niewielkim ogniu aż znacznie zmniejszą objętość i zaczną robić się miękkie ok. 5-8 minut.
  5. Zalej bulionem, dodaj kaszę jaglaną. Suchą kaszę jaglaną trzeba wcześniej sparzyć 2-3 razy wrzątkiem lub uprażyć na suchej patelni, żeby pozbawić jej nieprzyjemnej goryczki.
  6. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut aż kasza będzie miękka.
  7. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.