Krupnik dyniowy z kasza jaglaną. Dla mnie bomba. Krupnik jest bez wywaru mięsnego. Wszystkie warzywa są starte na tarce i podsmażone na oliwie, żeby wydobyć z nich to co najlepsze. Uwielbiam takie zupy. Poziom sytości w tej zupie uzupełniają ziemniaki.
Wszystko razem jest delikatne, ale nie nudne. Powiedziałbym, że to smak romantyczny. Jesień w dobrej formie. W związku z tym, że krupnik dyniowy z kaszą jaglaną robię na wywarze warzywnym (wykorzystuję dobrej jakości kostkę warzywną) jego przygotowanie jest przyjemnie krótkie. To lubię. Szybko i smacznie :-).
Taka zupa świetnie się nadaje na kolację, ponieważ jest przyjemnie lekka. Z kolei na obiad, po którym chcemy mieć jeszcze siłę, żeby dortwać do wieczora polecam dyniową zupę z soczewicą i tymiankiem. Soczewica dodaje ciężkości zupie, białko w niej zawarte nasyca na dłużej.
Wiecie, że w kaszy jaglanej jest rzadko spotykany krzem, który korzystnie wpływa na stawy oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci?
Jeśli zastanawiałyście się jak zwiększyć warzywa w swojej diecie, to ten krupnik jest idealnym pomysłem, bo na warzywach się opiera. Koniecznie posypcie natką pietruszki, zyskacie trochę żelaza.
Krupnik dyniowy z kasza jaglaną
porcja dla 4-5 osób
- 300 g dyni
- 4 ziemniaki
- ½ selera korzeniowego lub 1 mały
- 1 czerwona cebula, nieduża
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 marchew
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie, listek laurowy
- 2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Dynię, marchew i selera zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż 2-3 minuty aż się zeszkli.
- Dodaj starte warzywa i czosnek. Mieszając podsmażaj na niewielkim ogniu aż znacznie zmniejszą objętość i zaczną robić się miękkie ok. 5-8 minut.
- Zalej bulionem, dodaj kaszę jaglaną. Suchą kaszę jaglaną trzeba wcześniej sparzyć 2-3 razy wrzątkiem lub uprażyć na suchej patelni, żeby pozbawić jej nieprzyjemnej goryczki.
- Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut aż kasza będzie miękka.
- Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Smacznego