Kasza i soczewica w jednym daniu może budzić podejrzenia, ale to wyjątkowo udane połączenie. Wybrałam kaszę orkiszową, bo ma delikatny smak, nie przytłacza swoją obecnością, świetnie sprawdza się jako baza. Oczywiście można eksperymentować z innymi rodzajami kasz.

Strączki i pełnoziarnista kasza – to wymarzone produkty zdrowej, odżywczej kuchni. Do tego sezonowe kurki, których nie chciałam utopić w maśle. Większość przepisów roślinnych, które przeszukiwałam w ramach inspiracji zawierało dodatek pomidorów lub sosu pomidorowego, który wyjątkowo mi nie pasuje. Nie lubię połączenia grzyby + pomidory.

U mnie w lodówce niemal zawsze jest ugotowana soczewica albo kasza, więc postanowiłam nie kombinować tylko szybko się ogarnąć, w najprostszy z możliwych sposobów. Miałam ugotowaną soczewicę, a kasza orkiszowa zawsze jest na półce, bo bardzo lubię ją ja i mój najstarszy syn.

Orkisz to odmiana pszenicy, więc będzie tam gluten, jednak w mniejszej ilości niż w tradycyjnej pszenicy.

Jesli lubisz kasze orkiszowa sprawdź również risotto z kaszy orkiszowej albo czekoladowe mufiny orkiszowe lub chleb żytnio-orkiszowy.

Cieszy mnie to danie, bo jest w nim tyle dobrego. Aromatyczny koperek na koniec podkreśla uroczą prostotę tego dania. Na popitkę u mnie kefir, również polecam. Podrkęcicie trochę białko w diecie a przede wszystkim zadbacie o porządną porcję wapnia – dla kobiet po 40ce to szczególnie ważne.

Kurki z soczewicą na kaszy orkiszowej

porcja na 2 osoby

  • cebula mała
  • kurki ok. 250 g
  • 1 marchew
  • ½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku w całości, bez łupiny
  • 100 g kasza orkiszowa
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • koperek
  1. Ugotuj zieloną soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do niej 2 liście laurowe i 1 ząbek czosnku. Odcedź, wyjmij liście laurowe i czosnek.
  2. Kurki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy i przesmaż cebulę oraz kurki z marchewką. Po usmażeniu dodaj do nich ugotowaną soczewicę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i odłóż na bok.
  4. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy i wsyp kaszę orkiszową. Krótko przesmaż cały czas mieszając. Podlej ½ bulionu i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzaj co jakiś czas jak kasza chłonie płyn i czy jest miękka. Odlewaj stopniowo aż będzie miękka, to powinno zając ok. 15-20 minut. Kasza nie powinna być sucha, raczej jak risotto, lepiej, żeby trochę pływała w bulionie.
  5. Dodaj na wierzch usmażone wcześniej kurki oraz soczewicę. Posypać koperkiem. Smacznego
Przepisy na wege pasty do chleba dieta po 40ce

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.

  • Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
  • Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
  • Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
  • Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.