A do tego szpinak i dużo kopru. Taki zestaw jest bardzo typowy w mojej kuchni. Przyświeca mu myśl o niemarnowaniu, szczególnie, że piątki i soboty uzupełniam lodówę i spiżarnię w nowe zapasy.

Łosoś był kupiony z premedytacją, podgrzybki pojawiły się z powodu nagłego urodzaju, szpinaku nie wykorzystałam w całości do zielonych koktajli, a kasza zawsze się jakaś znajdzie.

W tym daniu jest wszystko o czym można pomarzyć od strony odżywczej (przede wszystkim cotygodniowy strzał zdrowych omega-3 w postaci łosocha) ale przede wszystkim … ludzie jakie to dobre. I ludzie! Wszystko się da ogarnąć w czasie potrzebnym na ugotowanie kaszy gryczanej.

I to nie prawda, że łosoś nie pasuje do kaszy. To nie prawda, że łosoś wytarzany w przyprawie curry nie zagra z leśnymi grzybami. Wszystko razem było cudownym wymieszaniem smaków.

Takie gotowanie to ja lubię. Niby nic takiego a jednak ciekawie, pysznie i sezonowo.

I teraz najlepsze. Ta potrawa ma niski indeks glikemiczny tj. 41.3 oraz niski ładunek glikemiczny tj. 17.2 (obydwa wskaźniki policzone przy wykorzystaniu bulionu warzywnego i śmietany 10%). Oznacza to, że twoja trzustka ci podziękuje a insulina nie oszaleje.

Tego typu pyszności będą w jadłospisie jesiennym z niskim indeksem glikemicznym, nad którym praca wre. Nieźle, prawda?

Łosoś curry z podgrzybkami i kaszą gryczaną

Porcja dla 1 osoby

  • 150 – 200 g łososia
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej palonej (świetnie pasuje również kasza orkiszowa)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • grzyby leśne (dowolne), ilość ok. 2 garści
  • 1/3 cebuli
  • koper
  • 1 kieliszek białego wina lub ½ szklanki bulionu warzywnego
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 10% lub 12%
  1. Z łososia usunąć skórę i obtoczyć w przyprawie curry.
  2. Cebulę drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć osuszyć, usnąć twarde łodygi, jeśli są.
  3. Wstawić kaszę gryczaną i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, smażymy mieszając ok. 2 minut i dorzucamy do tego grzyby. Smażymy grzyby aż utracą naturalną wodę, wtedy podlewamy je winem lub bulionem. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrywki aż płyn odparuje i grzyby zaczną delikatnie przywierać.
  5. W tym momencie wrzucamy na patelnię szpinak, mieszamy aż zmniejszy swoją objętość i zacznie mięknąć. Solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy śmietanę. Szybko mieszamy i odstawiamy na bok.
  6. W międzyczasie podgrzewamy obok malutką patelnię, wlewamy pozostałą oliwę i smażymy na niej łososia. Z obydwu stron, po ok. 2 minuty z każdej strony. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy, żeby doszedł i poczekał aż grzyby będą gotowe.
  7. Podajemy łososia z grzybami i kaszą gryczaną. Posypujemy obficie koprem.

* Kaszę gryczaną można wymieszać ze szpinakowymi grzybami.

** Smażąc grzyby i posiadając dużą patelnię, można usmażyć na niej jednocześnie łososia (bez konieczności brudzenia małej patelni). Po prostu robimy miejsce dla łososia, wlewamy oliwę i smażymy. Zdejmujemy łososia z patelni przed dodaniem śmietany.

.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.