Warzywna zupa z kurczakiem. W tej kolejności, najpierw warzywa, potem kurczak. W tej zupie każda łyżka jest trochę inna. To odżywczo – błonnikowa bomba. W kwestii warzyw można się zachowywać dosyć swobodnie i zamieniać oraz dodawać według uznania. Pasować będzie kalafior, dynia, groszek, fasolka oraz zwyczajne ziemniaki, albo kukurydza.

Jeśli ktoś nie jest miłośnikiem soczewicy niech zamieni ją na brązowy ryż. Ta zupa jest gęsta, sycąca, bogata – wspaniała.

Czy wiesz, że jeden średniej wielkości słodki ziemniak, to ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A? Żadne inne warzywo na ziemi nie ma tyle. Witamina A jest niezbędna, żeby mieć dobry wzrok, zdrową i lśniącą skórę i panokcie oraz jest odpowiedzialna za wiele funkcji neurologicznych w naszym organizmie.

Mocno warzywna zupa z kurczakiem

  • 2 łyżki oleju
  • 600 g. udek z kurczaka, oddzielonych od kości i pokrojonych w małe kawałki
  • 20 g. masła klarowanego (ghee) albo 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekanego na małe kawałki (ale nie bardzo cienkie)
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w grube plastry
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 75 g. pasty madras curry (chodzi nie o przyprawę w proszku, tylko pastę)
  • 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat), pokrojony na małe kawałki
  • 100 g. soczewicy czerwonej, dobrze przepłukanej
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki posiekanej kolendry albo pietruszki – do posypania na talerzu
  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka, do lekkiego zrumienienia. Odłożyć na bok.
  2. W głębokim garnku rozgrzać masło klarowane, albo olej i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 2 minut.
  3. Następnie dodać podsmażonego kurczaka, czosnek, seler naciowy, marchew i pastę curry i podsmażać na średnim ogniu, mieszając ok. 3 minut.
  4. Wlać bulion i doda soczewicę. Wymieszać i gotować na małym ogniu 20 minut.
  5. Dodać słodkiego ziemniaka i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Jeśli ziemniak jest miękki – zdjąć z ognia.

Smacznego

A jeśli masz ochote na coś lekko sycącego polecam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wersja wegańska.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.