Macie ochotę trochę się rozpieścić? Zróbcie sobie mufiny na śniadanie. Są pyszne, mięciutkie i pachnące. Można je zrobić z batatem (słodki ziemniak) albo z dynią, lub z obydwu na raz.

Są przepyszne. Ich wielką zaleta jest to, ze ciasto można trzymać w lodówce i rano zrobić sobie i komuś miłegu cudownie pachnące, ciepłe śniadanie. To mufiny warzywno serowe z ziarnami słonecznika i makiem. Całość fantastycznie podkreśla ostra papryczka chili. Nie dla dzidziusiów. 

Do takiego ciepłego, pomarańczowego mufina bardzo pasuje kefir lub maślanka. Kiedy je sobie piekę, to nie mogę uwierzyć, że na co dzień można jeść jakie wspaniałości. 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera “Everyday Super food”, trochę go sobie zmieniłam. Jedna porcja to ok. 350 kcal a w tym 18 g białka. To zonacz, że mamy do czynienia z pożywnym sycacym sniadaniem. Nie zapomnijcie o maślance lub kefirze.

Jesień to wymarzony czas na ciepłe jedzenie. Jeśli lubicie tego typu dania to moą wam też smakować czekoladowe mufiny żytnio-orkiszowe.

Mufiny z batata z parmezanem i makiem

Porcja na 16 sztuk

  • 600g surowego batata i/lub dyni
  • 4 cebulki dymki
  • 1-2 świeże chilli
  • 6 jajek
  • 3 łyżki sera białego twarogowego (nie takiego do smarowania, tylko z grudkami)
  • 250 g. mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g. sera parmezan
  • 1 łyżka ziaren słonecznika – do posypania
  • 1 łyżka ziaren maku – do posypania
  1. Batata lub dynię ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Dymkę (białe części) kroimy na cienkie plasterki.
  3. Siekamy papryczkę, wyjmując część ziaren, żeby nie było za ostro.
  4. Parmezan ścieramy na tarce.
  5. W misce mieszamy wszystkie składniki na w miarę jednolitą masę. Będzie miała grudki i taki jest jej urok.
  6. Foremki do pieczenia lub papilotki wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy pierwszy raz piekłam bez papieru, przywarły mi do ścian papilotek. Świetnie wychodzą tez w foremkach silikonowych, wtedy nie przywierają.
  7. Posypujemy ziarnami słonecznika i makiem.
  8. Pieczemy 20 minut w 180oC.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.