Okra jest mało znana, ale warto się pokusić o jej przyrządzenie, bo jest po prostu inna. Teraz jest sezon na okrę w krajach azjatyckich, a wiadomo – sezonowe najlepsze. Nie trzeba jej długo gotować, a ponieważ ma ciekawy smak nie potrzebuje wielu przypraw, żeby nas zadowolić. Kupując okrę warto wybierać strąki mniej więcej równej długości. Jej czubek (jak u fasoli) powinien być sprężysty, a nie przyklapnięty. Jeśli uda wam się kupić tzw. ‘baby okra’ nie trzeba jej kroić na kawałki.

Strączki okry po odcięciu szypułek pokażą nam białe drobne nasiona i będą lekko klejące. Ze względu na to, uważa się okrę za bardzo korzystną dla układu pokarmowego. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, wapnia i magnezu oraz białka. Pomaga obniżyć cholesterol, a do tego dzięki sporej ilości witaminy A wspiera o zdrowe oczy i skórę. Nic tylko spróbować.

Okra z pomidorami na ciepło

Porcja na 2 osoby albo 1 bardzo głodną

  • ​ok. 0,5 kg okry
  • ​2 łyżki oliwy
  • średnia cebula czerwona lub brązowa, pokrojona w kosteczkę
  • ​2-3 zielone papryczki chilli, bez ziaren, posiekane
  • ​1/2 łyżeczki ciemnej gorczycy (ziaren musztardowca)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomidory pokrojone w dużą kostkę
  • ​2 łyżki jogurtu naturalnego
  1. ​Okrę umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać cebulę, gorczycę i papryczki chilli. Smażyć ok. 3 minuty.
  3. Dodać kurkumę i sól i podsmażać ok. 0,5 minuty.
  4. Wrzucić pokrojoną okrę i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Okrę trzeba spróbować. Najlepsza jest miękka, lekko chrupiąca ale nie rozgotowana. Al dente, chociaż tak naprawdę wszystko zależy od naszego gustu.
  5. ​Dodać pomidory i jogurt. Szybko wymieszać i podsmażyć przez 2 minuty. ​

​Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.