Inna wersja wiosennego pesto. Czosnek niedźwiedzi w łagodniejszej formie, z natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podobny do pesto z czosnku niedźiwiedziego z pestkami dyni a jednak różnica jest wyraźna. Pietruszka łagodzi czosnkowatość pesto, a orzechy dodają słodyczy.
Świetne do jajek i idealne do makaronu, szczególnie gryczanego. Obydwie wersje są warte wypróbowania.


Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i natką pietruszki
- duży pęczek czosnku niedźwiedziego
- pół pęczka natki pietruszki
- 100g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- Zieleninę umyć i osuszyć.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni.
- Do malaksera/blendera wrzucić czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki wraz z orzechami.
- Miksować, aż wszystko ładnie się potnie na maleńkie kawałeczki, około 1 minuty.
- Dodać płatki drożdżowe i oliwę. Miskować do uzyskania nieco gładszej masy.
- Doprawić solą.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce. Można mrozić.
Smacznego