Dieta w stylu śródziemnomorskim, która bardzo wspiera swoim bogactwem składników odżywczych zdrowie kobiet dojrzałych kocha różnorodność. I to lubię. Jest na coś sezon to zajadamy. Im bardziej kolorowo tym lepiej.
Sezonowa róznorodność to najlepszy, intuicyjny sposób na zadbanie o dostępność wszystkich witamin i minerałów w diecie. Tak to natura obmyśliła. Nie musisz śledzić od rana w aplikacji czy zbliżasz się do rekomendowanych wartości składników odżywczych. Wystarczy rozsądne, sezonowe gotowanie.
Koniec lata to wymarzony czas na to, aby wykorzystać bakłażana (oberżynę). Za jego intensywnie fioletowy kolor odpowiana zwiazek o nazwie nasunina. Jest ona antyoksydentem, czyli zwalcza wolne rodniki, a to bardzo nam potrzebne.
Ogromna zaleta tego przepisu to prostota wykonania. Wszystko wkładamy do jednego naczynia a potem do pieca i gotowe.
- W przepisie używam pomidorow krojonych z puszki ale można również wykorzystać świeże, dojrzałe pomidory.
- Ciecierzyca też jest z puszki lub słoika ale możesz namoczyć suchą a potem ją ugotować.
- Jak podbić białko w tym daniu – Ja pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut) położyłam na wierzchu naczynia białą rybę w przyprawach. Polecam ten sposób. Rybę zdjęłąm i zjadłam w towarzystwie pieczonej ciecierzycy z bakłażanami.
- Jak podbić bialko w tym daniu – odgrzewając danie kolejnego dnia można między nie wbić jajka (taka trochę szakszuka).


Pieczona ciecierzyca z bakłażanem i pomidorami
- 1 ciecierzyca w puszcze ok. 400 g
- 1 czerwona cebula
- 2 bakłażany (może być więcej)
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 220oC.
- Ciecierzycę opłucz na sitku, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, bakłażana na spore kawałki, podobnie paprykę.
- Do naczynia żaroodpornego najpierw wsyp ciecierzycę, na to cebulę i paprykę. Posól i dopraw pieprzem, wymieszaj. Dodaj bakłażany i pomidory z puszki. Wymieszaj i polej oliwą.
- Piecz 60 minut – bakłażany powinny być bardzo miękkie, jeśli takie nie są, potrzymaj je kolejne 10 minut w piekarniku.
- Zajadaj z pieczywem. Możesz pod koniec pieczenia na ostanie 15 minut ułożyć na wierzchu rybę w przyprawach. Zdejmij ją potem z potrawy, nie mieszaj wszystkiego razem. Ryba jest po to aby się upiec w jednym naczyniu z ciecierzycą, nie stanowi części potrawy. Zjadaj z pieczywem i/lub z rybą (białko!).
.



Tak tak, ciecierzyca w PUSZCZE to podstawa xd