Mało co tak mi smakuje zimową porą jak pieczona papryka. Już sam zapach pieczenia miło wyostrza apetyt. W towarzystwie z buraczkami (również pieczonymi) prezentuje się fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej.

Bardzo polecam taką sałatkę na lekką kolację. Można zjeść dużo, ta sałatka ma niewiele kalorii, 4 porcje to 592 kcal, czyli na 1 osobę wypada ok. 148 kcal.

Jeśli chcecie zrobić z tego bardziej konkretne danie można dodać 2 łyżki hummusu albo posypać fetą. Wtedy będzie bardziej syto i bardziej odpowiednio na środek dnia albo drugie śniadanie. Jesli lubisz pieczoną papryke, to nie może cię ominąć zupa z pieczonej papryki.

W ogóle nie wiem, czy próbowaliście pieczone buraczki z hummusem. Naprawdę można za to pokochać buraki.  Słodycz wymieszana z arabską nutą hummusu, ach to naprawdę udany mariaż.

Do pieczenia warto wybrać buraczki jak najmniejsze, wtedy upieką się razem z papryką.

Ja w tym przepisie wykorzystałam zamiast zwykłej cytryny, skórkę z kiszonej cytryny i to był strzał w dziesiątkę. Kiszone cytryny są (i tu bez niespodzianek) słono kwaśne. I teraz wyobraźcie sobie: słodka, delikatna papryka i buraczki a do tego wiórki kiszonej cytryny, która swoich wytrawno-kwaśnym akcentem podkreśla niepospolite połączenie wszystkich składników. Wspaniałe.

Do pieczenia najlepiej wybrać jak najmniejsze buraki tak, aby upiekły się w tym samym czasie co papryka.

Sałatka z pieczonej papryki i buraków

3-4 porcje

  • 500 g małych buraczków
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skórki z kiszonej cytryny lub ze zwykłej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Piekarnik nagrzać do 220 oC. Buraczki owinąć w folię do pieczenia. Paprykę przekroić na pół i ułożyć na papierze do pieczenia spryskując 1 łyżką oliwy lub włożyć do rękawa do pieczenia. Piec 30 minut.
  2. Buraczki zostawić do przestygnięcia a następnie obrać i pokroić na ćwiartki.
  3. Z papryki usunąć pestki i zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Pokrojoną papryczkę i buraki ułożyć na półmisku. Posypać skórką startą z połówki cytryny, resztą oliwy a na to natką pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli mamy kiszoną cytrynę, to wtedy już nie wykorzystujemy soku z cytryny.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.