Z bakłażanem trzeba się trochę pobawić, ale warto. Jego wspaniały, intensywny kolor zawsze mnie kusi i nigdy nie żałuję. Bakłażana na ostro robię na zapas i mrożę, co i wam polecam. Jest pyszny.
Kupując bakłażana wybierajcie warzywa średniej wielkości, sprężyste z jędrną skórką.
Inne przepisy z bakłażanem w roli głównej: Bakłażan, rukola i jogurt, Sałatka z bakłażana
Bakłażan pikantny duszony
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 1 łyżka soli
- 125 ml oliwy
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kosteczkę
- ząbek czosnku, posiekany
- ½ łyzeczki mielonek kurkumy
- ½ ziaren kminku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
- 2 pomidory, pokrojone w dużą kostkę
- ½ łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- Pokrój bakłażana w ok. 3 cm. Kawałki. Włóż go do miski. Posyp solą, wymieszaj, żeby sól dobrze się rozłożyła. Przykryj talerzem i zostaw na 30 – 40 minut w temp. pokojowej. Po tym czasie opłucz pod bieżąca wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Na średnim ogniu rozgrzej połowę oliwy na dużej patelni. Włóż bakłażany i smaż często mieszając, aż nabiorą mocno złotej barwy. Nie zrażaj się tym, że bakłażan wchłonie szybko tłuszcz. Wytrzymaj i poczekaj. Po kilku minutach on ten tłuszcz ‘oddaje’. Smaż, aż będzie ładnie zbrązowiony. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Wytrzyj patelnię, wlej resztę oliwy i zacznij smażyć cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaj kminek, kurkumę i papryczkę chilli i podsmażaj około 1 minuty.
- Na patelnię dorzuć bakłażany, pomidory, cukier i sok z cytryny. Dolej pół szklanki wody, wymieszaj i duś pod przykryciem 5-7 minut.
- Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.
Smacznego
Przepis z książki Ulubione warzywa pana Wilkinsona, Matta Wilkinsona