Z bakłażanem trzeba się trochę pobawić, ale warto. Jego wspaniały, intensywny kolor zawsze mnie kusi i nigdy nie żałuję. Bakłażana na ostro robię na zapas i mrożę, co i wam polecam. Jest pyszny.

Kupując bakłażana wybierajcie warzywa średniej wielkości, sprężyste z jędrną skórką.

Inne przepisy z bakłażanem w roli głównej: Bakłażan, rukola i jogurt, Sałatka z bakłażana

Bakłażan pikantny duszony

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 łyżka soli
  • 125 ml oliwy
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kosteczkę
  • ząbek czosnku, posiekany
  • ½ łyzeczki mielonek kurkumy
  • ½ ziaren kminku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
  • 2 pomidory, pokrojone w dużą kostkę
  • ½ łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  1. Pokrój bakłażana w ok. 3 cm. Kawałki. Włóż go do miski. Posyp solą, wymieszaj, żeby sól dobrze się rozłożyła. Przykryj talerzem i zostaw na 30 – 40 minut w temp. pokojowej. Po tym czasie opłucz pod bieżąca wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej połowę oliwy na dużej patelni. Włóż bakłażany i smaż często mieszając, aż nabiorą mocno złotej barwy. Nie zrażaj się tym, że bakłażan wchłonie szybko tłuszcz. Wytrzymaj i poczekaj. Po kilku minutach on ten tłuszcz ‘oddaje’. Smaż, aż będzie ładnie zbrązowiony. Zdejmij z ognia i odstaw.
  3. Wytrzyj patelnię, wlej resztę oliwy i zacznij smażyć cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaj kminek, kurkumę i papryczkę chilli i podsmażaj około 1 minuty.
  4. Na patelnię dorzuć bakłażany, pomidory, cukier i sok z cytryny. Dolej pół szklanki wody, wymieszaj i duś pod przykryciem 5-7 minut.
  5. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Smacznego

Przepis z książki Ulubione warzywa pana Wilkinsona, Matta Wilkinsona

 

 

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.