


Sałatka z białą fasolą, cytrusami i awokado
To wyjątkowo uniwersalna, jesienna – zimowa sałatka. Kolorowa, soczysta od owoców, kremowa dzięki awokado i fasoli. Do tego zdrowe tłuszcze i dodatek strączków, typowo śródziemnomorskie klimaty. Poza sezonem wystarczy wykorzystać inne owoce, jagodowe będą idealne...
Pieczona ciecierzyca z bakłażanem i pomidorami
Dieta w stylu śródziemnomorskim, która bardzo wspiera swoim bogactwem składników odżywczych zdrowie kobiet dojrzałych kocha różnorodność. I to lubię. Jest na coś sezon to zajadamy. Im bardziej kolorowo tym lepiej. Sezonowa róznorodność to najlepszy, intuicyjny sposób...
Botwinka z ciecierzycą po arabsku
W krajach arabskich oczywiście o botwince mało kto słyszał, ten przepis to mój ukłon w stronę dalekowschodnich smaków, za którymi tęsknię. Ciecierzycę obtaczamy w typowo arabskiej mieszance przypraw. A pomysł na dodanie botwinki wynikał z typowo praktycznych względów....
Śródziemnomorskie ratatuj z rybą – danie jednogarnkowe
Śródziemnomorskie ratatuj z rybą jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Dlaczego? Bo jest ciepłe i robi się je na warzywach ze słoików np. grillowane papryki lub mieszanka warzyw w stylu włoskim. Świeże warzywa nie zawsze są pod ręką a ich jakość w chłodnym sezonie...
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z soczewicą i ciecierzycą
Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą to jedna z najpyszniejszych, jesiennych zup. PWcześniejsze upieczenie warzyw daje smak i aromat jakiego nie da się podrobić, to kluczowy krok w przepisie. Jest świetnie przyprawiona, lekko ostra. Ostry smak...
Bób z gzikiem z fety i czerwoną porzeczką na toście
Nic prostszego pod słońcem. Ser, strączki i dobre pieczywo. W towarzystwie dojrzałych, pękatych czerwonych porzeczek, to wspaniałe połączenie śródziemnomorskich klimatów z krajowym twistem. Dieta śródziemnomorska to lokalne produkty, dobra jakość i przyjemność z...
Zupa buraczkowa (botwinka) z mlekiem kokosowym i ciecierzycą
Kto lubi botwinkę albo młode buraczki, zakocha się również w tym przepisie. Botwinkowa słodycz egotycznie podkręcona mlekiem kokosowym, zaskakuje lekką szczypawką w język albowiem dodajemy całą, małą, czerwoną ostrą papryczkę chilli. To nieoczywiste połączenie smaków...
Sałatka z burakiem i serem halloumi
Sałatka z burakiem i halloumi, do tego zielenina, owoce, zdrowe tłuszcze. Jest tu wszystko czego potrzebujesz, aby najeść się do syta, czyli ok. 25 g białka. Do tego fundujesz sobie niezłą dawkę witamin i minerałów, to ważne szczególnie jesienią, kiedy obawiasz się o...
Zupa miso ramen z polędwiczką i marynowanym jajkiem
Kuchnia tajwańska jest mieszanką wielu wpływów. Najczęściej japońskich, chińskich i koreańskich. W przypadku ramenu króluje wpływ japoński. Ten styl odżywiania to przede wszystkim węglowodany. I dlatego lubię ramen, bo bogactwo węglowodanów jest cudownie zrównoważone...
Ciepła sałatka azjatycka z zielonej fasolki
Testowałam tę sałatkę na potrzeby jadłospisu śródziemnomorskiego z niskim IG bez mięsa i ryb. Ostatecznie zdecydowałam się na inne danie więc publikuję przepis. Taka sałatka w towarzystwie jogurtu greckiego lub skyr jest fantastycznym posiłkiem głównym. Zapewni ci...
Bakłażan – 5 najlepszych przepisów
Dlaczego warto jeść bakłażana latem? Bo latem jest na niego sezon. Korzystanie z dostępności sezonowych warzyw jest najlepszym sposobem na urozmaicenie diety. To najłatwiejszy intuicyjny sposób zadbania o wszystkie potrzebne mikroelementy w codziennym jadłospisie....
Gazpacho z buraków z pomidorami
Gazpacho z buraków z pomidorami. Gdybyście zastanawiały się jak sprawić, aby w waszej codziennej diecie znalazło się więcej warzyw, to to jest jeden z lepszych sposobów. Gazpacho aby go pokochać musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym razie przypomina gerberkowe...
Surówka z czerwonej kapusty na obiad
Surówka z czerwoną kapustą z dodatkiem strączków to wspaniały pełnowartościowy posiłek. Idealny na lato. Kompozycja tej sałatki to kwintesencja idealnych proporcji warzyw, owoców, tłuszczy i białka w diecie po 40ce. Dzięki intensywności i różnorodności kolorów możesz...
Bakłażany na parze z czosnkiem i chilli
Bakłażany na parze to przepis dla tych, którzy bakłażana lubią, ale niekoniecznie chcą go piec lub smażyć. Bakłażan na parze ma zaskakująco zwartą teksturę a jednocześnie jest przyjemnie miękki. Ogromna zaleta takiego przyrządzenia bakłażana to uniknięcie wchłania...
Polędwiczka z wolonwaru na kanapki i do ramenu
Polędwiczka wieprzowa duszona w niskiej temperaurze w wolnowarze jest soczysta i jednocześnie krucha. Robię ją od czasu do czasu na kanapki. Mieszkam w kraju, gdzie nie jada się wędlin i trochę nam czasami tęskno. Taki sposób przygotowania mięsa jest dużo zdrowszy niż...
Salsa mango do szparagów
Słodkie mango i ostre chili, do tego cebulka i natka pietruszki oraz sok z cytryny. I już. Wspaniała ostro-słodka salsa z mango, która idealnie pasuje do szparagów. Aby zrobić z tego pełnowartościowy posiłek podajcie szparagi z salsą z mango w towarzystwie:...
Sezamowy makaron gryczany
Sezamowy makaron gryczany (sobą noodles) to przepis japoński. Robię go z chińskim brokułem a zjadam najczęściej w towarzystwie tajwańskich krewetkowych won-ton. Czy już wspominałam, że lubię swoje kulinarne życie? Można kupić makaron 100% gryczany co jest świetnym...
Zupa soczewicowa z pomidorami i 11 sposobów na jej podanie
Zupa soczewicowa z pomidorami to gęsta potrawka. Gotuję ją bardzo często, bo jest świetną bazą do najróżniejszych dodatków. To świetny pomysł, aby w diecie po 40ce bardzo szybko przygotować wartościowy posiłek. Można ją ugotować w większej ilości i zamrozić na...