Makaron z brokułami i serkiem philadephia

Makaron z brokułami i serkiem philadephia

Myślicie, że dietetycy nie jedzą makaronu? Jedzą, tylko oczywiście z umiarem. Najlepiej, kiedy jedzenie oprócz tego, że jest dobrze skomponowane i zdrowe, to jeszcze sprawia przyjemność kubkom smakowym. Nie jest to codzienne danie...
Marynowane zielone pomidory

Marynowane zielone pomidory

Fantastyczne, naprawdę. Zwykle nie smakują mi marynowane przetwory, bo za bardzo jadą octem, ale tu jest inaczej. Marynowane zielone pomidory mają idealnie zrównoważony, słodko kwaśny smak. Zielone pomidory, to nie jest specjalna odmiana, tylko po...
Kurczak w całości z wolnowaru, jak pieczony

Kurczak w całości z wolnowaru, jak pieczony

Kurczaka można w całości przygotować w wolowarze i wychodzi fantastycznie. Już chyba nigdy nie będę piekła kurczaka w całości w piekarniku. Wolnowar moja miłość. Kurczak jest idealnie miękki, równo upieczony z każdej strony. I nie musiałam do niego zaglądać,...
Makaron gryczany z pesto bazyliowo-pietruszkowym oraz brokułem

Makaron gryczany z pesto bazyliowo-pietruszkowym oraz brokułem

Makaron gryczan z pesto bazyliowo-pietruszkowym to propozycja na letni obiad lub lekką kolację. Do tego polecam kefir lub jogurt typu skyr. Makaron gryczany (soba noodles) to specjalność japońska, chociaż ten przepis to akurat tylko mój pomysł. Makaron, który...
Makaron gryczany ze szparagami i bazyliowym pesto

Makaron gryczany ze szparagami i bazyliowym pesto

Nie wiem, co było pierwsze. Chęć na makaron, czy szukanie kolejnego pretekstu na danie ze szparagami. Do tego naprzeciwko okna w kuchni mam wielką donicę z bazylią. Wyrosła jak oszalała i trzeba było szybko działać, żeby nie zmarnować takich pięknych zbiorów. I proszę...
Kombucza z kurkumą i miodem

Kombucza z kurkumą i miodem

Kumbucza z kurkumą i miodem to kolejna propozycja na zdrowe orzeźwienie. Kurkuma wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wolnych rodników, które niszczą nasze zdrowe komórki oraz przynosi ulgę w problemach z trawieniem. W kompozycji z kombuczą kurkuma ma się świetnie...
Kombucza z sokiem z granatów

Kombucza z sokiem z granatów

Kombucza z sokiem z granatów to coś na co warto się skusić. Granat dzieli się z kombuczą przyjemną słodyczą, maskując w ten sposób jej naturalny kwaśny posmak, a do tego ma cudowny rubinowy kolor. Najlepiej użyć czystego 100% soku z granatów lub wycisnąć samemu,...
Kombucza z trawą cytrynową

Kombucza z trawą cytrynową

Kombucza z trawą cytrynową smakuje wspaniale. Wszelkie cytrusowe napoje z puszki nie umywają się do niej. Do tego smaku się wraca. Według mnie najlepiej smakuje kombucza z trawą cytrynową zaparzona na zielonej herbacie. To naprawdę smakowity pomysł, aby przemycić do...
Kombucza ananasowa, a nawet z chilli

Kombucza ananasowa, a nawet z chilli

Jeden z moich ulubionych kombuczowych smaków. Niezbyt ostra, ale za to bardzo orzeźwiająca. Słodki ananas równoważy naturalną kwasowość kombuczy. Ananas z chilli dla dorosłych, a bez chilli dla dzieci jest bardzo dobrym pomysłem na słodko kwaśny, zdrowy drink....
Kombucza czysta, parzona po raz pierwszy

Kombucza czysta, parzona po raz pierwszy

Kombucza to napój na bazie herbaty, fermentowany metodą naturalną przy pomocy tzw. ‘matki’ SCOBY (z ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts), która wygląda jak niewielki, żelatynowy naleśnik. Mając czysty napar kombuczy, możesz kreować różne smaki....
Kolendrowy dip do mięsa

Kolendrowy dip do mięsa

Zapomnijcie o keczupie i wypróbujcie ten dip. Jest aromatyczny, wspaniale kremowy i po prostu bardzo dobry.### Jak przekonują naukowcy, liście kolendry łagodzą dolegliwości trawienne, co może być bardzo ważne dla tych, którzy planują...
Kombucza burakowo jabłkowa z cytryną

Kombucza burakowo jabłkowa z cytryną

Tę kombuczę warto zrobić dla koloru. To mój kolejny faworyt, czyli mieszanka jabłka buraka i cytryny. Kolor jest niesamowity. Intensywny smak buraka, który czasem przeszkadza w sokach, zneutralizowany. Wszystko razem zdrowe i orzeźwiające. Przeczytaj więcej o zaletach...
Kimchi z mięsem i grzybami

Kimchi z mięsem i grzybami

Pikantna, orientalna kwaśnica. Pyszna. W ponure i beznadziejne dni szczególnie polecam. No oczywiście, koreańskie smaki trzeba lubić, ale jak tu lubić, jak się nie zna. Warto poznawać, odkrywać i próbować. Ta potrawka jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o składniki....
Koktail ananasowy z siemieniem lnianym i cynamonem

Koktail ananasowy z siemieniem lnianym i cynamonem

Absolutnie przepyszny koktajl z porządną dawką błonnika i różnymi witaminami. Czy wiesz, że siemię lniane jest najbogatszym roślinnym źródłem kwasów omega-3 na świecie?### Do tego jest wyjątkowo bogate w rozpuszczalny...
Kiszone papryczki nadziewane kapustą

Kiszone papryczki nadziewane kapustą

Próbowałam tego specjału na Węgrzech i od razu podpytałam o przepis, który jest bardzo prosty. Nadziana kapustą papryczka jest bardzo smaczna. Kapusta wychodzi kiszona ale uwięzienie jej w papryce sprawia, że całość smakuje trochę inaczej,...
Smoothie żurawinowe z owocami

Smoothie żurawinowe z owocami

Lubię żurawinę i cieszę się, że robi się coraz bardziej popularna, nie tylko w postaci dodatku do pieczeni. Można powiedzieć, że to taki polski zamiennik granata, szczególnie, jeśli uda nam się kupić taką zbieraną w lesie. Wykorzystujmy to co...

Koktajl śniadaniowy z kaszą jaglaną

3 łyżki kaszy fermentowanej kaszy jaglanej, ugotowanej 1 mały kefir 1 łyżka miodu kilka orzechów włoskich maliny na wierzch Mogą zainteresować Cię również... KAWA: zdrowa czy nie? Soczewicowa sałatka z pomarańczą i pomidorkami Kurkuma – super zdrowa, ale...
Kiełkowana soczewica z curry i sosem pietruszkowo-cytrynowym

Kiełkowana soczewica z curry i sosem pietruszkowo-cytrynowym

To potrawka z soczewicy w dalekowschodnim stylu, której niezwykłego wykończenia dodaje mocno cytrynowy, pietruszkowy sos. Aby przygotować się do tego dania, należy dzień wcześniej namoczyć soczewicę w wodzie. Następnego dnia przełożyć na sitko...
Kimchi klasyczne, najlepsze

Kimchi klasyczne, najlepsze

Kimchi jest tak różne od innych kiszonek, od naszej kiszonej kapusty czy ogórków. Trzeba się trochę nagimnastykować przy robieniu, ale można się w tym zakochać. To doskonała zimowa kiszonka. Daje ognia. Na ciepło, w formie zupy lub...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.