


Marynowane zielone pomidory
Fantastyczne, naprawdę. Zwykle nie smakują mi marynowane przetwory, bo za bardzo jadą octem, ale tu jest inaczej. Marynowane zielone pomidory mają idealnie zrównoważony, słodko kwaśny smak. Zielone pomidory, to nie jest specjalna odmiana, tylko po...
Kurczak w całości z wolnowaru, jak pieczony
Kurczaka można w całości przygotować w wolowarze i wychodzi fantastycznie. Już chyba nigdy nie będę piekła kurczaka w całości w piekarniku. Wolnowar moja miłość. Kurczak jest idealnie miękki, równo upieczony z każdej strony. I nie musiałam do niego zaglądać,...
Makaron gryczany z pesto bazyliowo-pietruszkowym oraz brokułem
Makaron gryczan z pesto bazyliowo-pietruszkowym to propozycja na letni obiad lub lekką kolację. Do tego polecam kefir lub jogurt typu skyr. Makaron gryczany (soba noodles) to specjalność japońska, chociaż ten przepis to akurat tylko mój pomysł. Makaron, który...
Makaron gryczany ze szparagami i bazyliowym pesto
Nie wiem, co było pierwsze. Chęć na makaron, czy szukanie kolejnego pretekstu na danie ze szparagami. Do tego naprzeciwko okna w kuchni mam wielką donicę z bazylią. Wyrosła jak oszalała i trzeba było szybko działać, żeby nie zmarnować takich pięknych zbiorów. I proszę...
Kombucza z kurkumą i miodem
Kumbucza z kurkumą i miodem to kolejna propozycja na zdrowe orzeźwienie. Kurkuma wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wolnych rodników, które niszczą nasze zdrowe komórki oraz przynosi ulgę w problemach z trawieniem. W kompozycji z kombuczą kurkuma ma się świetnie...
Kombucza z sokiem z granatów
Kombucza z sokiem z granatów to coś na co warto się skusić. Granat dzieli się z kombuczą przyjemną słodyczą, maskując w ten sposób jej naturalny kwaśny posmak, a do tego ma cudowny rubinowy kolor. Najlepiej użyć czystego 100% soku z granatów lub wycisnąć samemu,...
Kombucza z trawą cytrynową
Kombucza z trawą cytrynową smakuje wspaniale. Wszelkie cytrusowe napoje z puszki nie umywają się do niej. Do tego smaku się wraca. Według mnie najlepiej smakuje kombucza z trawą cytrynową zaparzona na zielonej herbacie. To naprawdę smakowity pomysł, aby przemycić do...
Kombucza ananasowa, a nawet z chilli
Jeden z moich ulubionych kombuczowych smaków. Niezbyt ostra, ale za to bardzo orzeźwiająca. Słodki ananas równoważy naturalną kwasowość kombuczy. Ananas z chilli dla dorosłych, a bez chilli dla dzieci jest bardzo dobrym pomysłem na słodko kwaśny, zdrowy drink....
Kombucza czysta, parzona po raz pierwszy
Kombucza to napój na bazie herbaty, fermentowany metodą naturalną przy pomocy tzw. ‘matki’ SCOBY (z ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts), która wygląda jak niewielki, żelatynowy naleśnik. Mając czysty napar kombuczy, możesz kreować różne smaki....
Kolendrowy dip do mięsa
Zapomnijcie o keczupie i wypróbujcie ten dip. Jest aromatyczny, wspaniale kremowy i po prostu bardzo dobry.### Jak przekonują naukowcy, liście kolendry łagodzą dolegliwości trawienne, co może być bardzo ważne dla tych, którzy planują...
Kombucza burakowo jabłkowa z cytryną
Tę kombuczę warto zrobić dla koloru. To mój kolejny faworyt, czyli mieszanka jabłka buraka i cytryny. Kolor jest niesamowity. Intensywny smak buraka, który czasem przeszkadza w sokach, zneutralizowany. Wszystko razem zdrowe i orzeźwiające. Przeczytaj więcej o zaletach...
Kimchi z mięsem i grzybami
Pikantna, orientalna kwaśnica. Pyszna. W ponure i beznadziejne dni szczególnie polecam. No oczywiście, koreańskie smaki trzeba lubić, ale jak tu lubić, jak się nie zna. Warto poznawać, odkrywać i próbować. Ta potrawka jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o składniki....
Koktail ananasowy z siemieniem lnianym i cynamonem
Absolutnie przepyszny koktajl z porządną dawką błonnika i różnymi witaminami. Czy wiesz, że siemię lniane jest najbogatszym roślinnym źródłem kwasów omega-3 na świecie?### Do tego jest wyjątkowo bogate w rozpuszczalny...
Kiszone papryczki nadziewane kapustą
Próbowałam tego specjału na Węgrzech i od razu podpytałam o przepis, który jest bardzo prosty. Nadziana kapustą papryczka jest bardzo smaczna. Kapusta wychodzi kiszona ale uwięzienie jej w papryce sprawia, że całość smakuje trochę inaczej,...
Smoothie żurawinowe z owocami
Lubię żurawinę i cieszę się, że robi się coraz bardziej popularna, nie tylko w postaci dodatku do pieczeni. Można powiedzieć, że to taki polski zamiennik granata, szczególnie, jeśli uda nam się kupić taką zbieraną w lesie. Wykorzystujmy to co...Koktajl śniadaniowy z kaszą jaglaną
3 łyżki kaszy fermentowanej kaszy jaglanej, ugotowanej 1 mały kefir 1 łyżka miodu kilka orzechów włoskich maliny na wierzch Mogą zainteresować Cię również... KAWA: zdrowa czy nie? Soczewicowa sałatka z pomarańczą i pomidorkami Kurkuma – super zdrowa, ale...
Klopsiki mięsne z sosem pomidorowym – lepsze i łatwiejsze
To jest przepis na klopsiki bardzo mięciutkie. Dodaję do nich bułkę tartą moczoną w mleku, dzięki czemu ładnie się wszystko rozprowadza. Dodatek parmezanu to aksamitny sos i podkręcony smak. Szczerze namawiam do podwojenia porcji i zamrożenia...
Kiełkowana soczewica z curry i sosem pietruszkowo-cytrynowym
To potrawka z soczewicy w dalekowschodnim stylu, której niezwykłego wykończenia dodaje mocno cytrynowy, pietruszkowy sos. Aby przygotować się do tego dania, należy dzień wcześniej namoczyć soczewicę w wodzie. Następnego dnia przełożyć na sitko...