Kimchi klasyczne, najlepsze

Kimchi klasyczne, najlepsze

Kimchi jest tak różne od innych kiszonek, od naszej kiszonej kapusty czy ogórków. Trzeba się trochę nagimnastykować przy robieniu, ale można się w tym zakochać. To doskonała zimowa kiszonka. Daje ognia. Na ciepło, w formie zupy lub...
Jagnięcina długo pieczona, niesamowita

Jagnięcina długo pieczona, niesamowita

Jagnięcina jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz różnych witamin i minerałów, dlatego dobrze ją mieć w swoim jadłospisie. Warto jeść mięso dobrej jakości – bez antybiotyków i hormonów, którymi niestety komercyjni hodowcy faszerują zwierzęta, żeby...
Kapusta biała kiszona na czerwono, czyli po gruzińsku

Kapusta biała kiszona na czerwono, czyli po gruzińsku

Spróbowałam tej kapusty w restauracji gruzińskiej na ulicy Grochowskiej w Warszawie. Talerz kiszonek to specjalność zakładu. Jeśli się tam wybieracie, zamówcie koniecznie. Niech was nie zwiedzie kolor. To jest biała kapusta, ale fermentacja przebiega w towarzystwie...
Jajka w sosie curry

Jajka w sosie curry

Jeśli zostanie wam po wielkanocnych świętach trochę jajek na twardo, z którymi nie wiecie co zrobić, albo po prostu lubicie jajka i szukacie niebanalnego sposobu na ich zjedzenie, ten przepis warto wypróbować. Zestaw tradycyjnych...
Groszkowo – miętowy hummus

Groszkowo – miętowy hummus

Groszkowo – miętowy hummus z warzywami i chlebem. Brzmi jak niezły lunch i fajna kolacyjka. Podane na desce (no, może niekoniecznie zmurszałej), a do tego świeczka, muzyka i jakiś inteligentny osobnik do wymiany światopoglądów....
Hummus – wersja na szybko

Hummus – wersja na szybko

Hummus to pasta z ciecierzycy. Można się pokusić o stwierdzenie, że to taki dalekowschodni smalec, ale pod względem odżywczym to jest duże przegięcie. Hummus jest bardzo odżywczy i zdrowy, a smalec … dokładnie odwrotnie. Hummus w krajach arabskich podaje się właściwie...
Granola z kiełkowanej kaszy gryczanej z tahini i cynamonem

Granola z kiełkowanej kaszy gryczanej z tahini i cynamonem

Moja słabość do tahiny sprawia, że ciągle szukam sposobów na jej wykorzystanie. Owszem, można robić hummus i oczywiście, że robię. Zielony sos z tahini to mój ulubiony dodatek do falafeli, ale ludzie, kto w takim skwarze smaży falafele!...
Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

Zdrowe gofry z jogurtem greckim, owocami i miodem. Zrobione z mąki pełnoziarnistej, ale nie grubo mielonej , bo będą za ciężkie. Do tego dodatek zmielonych płatków owsianych. Zwykłą mąkę można też wymieszać pół na pół ze zmielonymi płatkami owsianymi. Takie gofry są...
Granola kokosowo – cynamonowa, pełna zdrowia

Granola kokosowo – cynamonowa, pełna zdrowia

Granola kokosowo – cynamonowa to jedna z najlepszych granoli domowej roboty jaką jadłam. Jej zrobienie nie jest bardzo skomplikowane. Najważniejszy krok to zgromadzenie wszystkich składników. Puree z dyni, które jest niezbędne w tym przepisie można przygotować...
Granola złocista bez cukru

Granola złocista bez cukru

Granola zawdzięcza dyni swój piękny, jesienny kolor i ciekawy posmak. Zamiast dyni, szczególnie latem, możesz użyć banana albo batata. Posyp nią szczodrze naturalny jogurt albo kefir i dodaj świeżych owoców. To wyśmienity przepis na szybkie i wartościowe śniadanie....

Herbata z liści malin, fermentowana

Mogą zainteresować Cię również... Soczewicowa sałatka z pomarańczą i pomidorkami Owsianka nocna z siemieniem lnianym i chia – bez gotowania Sałatka śródziemnomorska 3 ziarna albo tylko z...
Falafele z zielonym sosem tahini

Falafele z zielonym sosem tahini

Falafele to danie wizytówka krajów arabskich i każdy z nich przypisuje sobie jego autorstwo. Jeśli lubicie hummus to na bank polubicie falafele, bo one są również zrobione z ciecierzycy. Dobry falafel ma chrupiącą powierzchnię i suchy środek. Nie może być nasączony...
Domowa musztarda kiszona

Domowa musztarda kiszona

Zrobienie swojej własnej musztardy nie jest skomplikowane, jeśli tylko mamy białą i ciemną gorczycę. Smak bardzo głęboki, intensywny. Za każdym razem trochę inny. Ta musztarda jest krótko fermentowana, bo dodaje się do niej troszkę...
Dressing z octem jabłkowym

Dressing z octem jabłkowym

Vinaigrette, który musisz mieć. Przygotuj na zapas i przechowuj w lodówce. Bedziesz mieć zawsze pod ręką dressing, który pasuje niemal do każdej sałatki i surówki### Ocet jabłkowy ma ostatnio swoje '5 minut'....
Dżem chilli – ostro słodki

Dżem chilli – ostro słodki

Dżem z ostrych papryczek chilli, który można robić nawet w zimę, bo zarówno słodkie jak i ostre papryki zimą kupimy bez problemu. Ten dżem jest jak wisienka na torcie dla tych, co lubią przyprawić kanapkę...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.