


Kasza jaglana i quinoa kiełkowane, gotowane na mleku, z jabłkami w cynamonie
Kiełkowanie wydobędzie z tych i tak zdrowych kasz, jeszcze więcej składników odżywczych. W czasie, gdy kasze będą pyrkały na niewielkim ogniu, smażymy krótko jabłka obsypane cynamonem. Co za zapach! Taki kiełkowany zestaw kasz jest bardzo dobry...
Kasza gryczana – stir-fry ze szpinakiem, porem i papryką
Oto co zrobić z wczorajszą kasza gryczaną – smażoną kaszę z warzywami. To wersja popularnego smażonego ryżu z warzywami (stir-fry) tylko, że z kaszą gryczaną. Z kaszą gryczaną jest zdrowiej i ciekawiej. I swojsko.###...
Jagnięcina długo pieczona, niesamowita
Jagnięcina jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz różnych witamin i minerałów, dlatego dobrze ją mieć w swoim jadłospisie. Warto jeść mięso dobrej jakości – bez antybiotyków i hormonów, którymi niestety komercyjni hodowcy faszerują zwierzęta, żeby...
Kapusta biała kiszona na czerwono, czyli po gruzińsku
Spróbowałam tej kapusty w restauracji gruzińskiej na ulicy Grochowskiej w Warszawie. Talerz kiszonek to specjalność zakładu. Jeśli się tam wybieracie, zamówcie koniecznie. Niech was nie zwiedzie kolor. To jest biała kapusta, ale fermentacja przebiega w towarzystwie...
Jajka w sosie curry
Jeśli zostanie wam po wielkanocnych świętach trochę jajek na twardo, z którymi nie wiecie co zrobić, albo po prostu lubicie jajka i szukacie niebanalnego sposobu na ich zjedzenie, ten przepis warto wypróbować. Zestaw tradycyjnych...
Jajecznica po tuningu, z boczniakami i okrą albo zielonym groszkiem
Jajecznica niejedno ma oblicze. Tym razem urozmaicają ją boczniaki. Czy wiesz, że boczniaki są bardzo pomocne przy bólach stawów i mięśni wywołanych zapaleniem? Tak twierdzą naukowcy. I odkryli jeszcze, że regularne jedzenie boczniaków pomaga...
Groszkowo – miętowy hummus
Groszkowo – miętowy hummus z warzywami i chlebem. Brzmi jak niezły lunch i fajna kolacyjka. Podane na desce (no, może niekoniecznie zmurszałej), a do tego świeczka, muzyka i jakiś inteligentny osobnik do wymiany światopoglądów....
Hummus – wersja na szybko
Hummus to pasta z ciecierzycy. Można się pokusić o stwierdzenie, że to taki dalekowschodni smalec, ale pod względem odżywczym to jest duże przegięcie. Hummus jest bardzo odżywczy i zdrowy, a smalec … dokładnie odwrotnie. Hummus w krajach arabskich podaje się właściwie...
Granola z kiełkowanej kaszy gryczanej z tahini i cynamonem
Moja słabość do tahiny sprawia, że ciągle szukam sposobów na jej wykorzystanie. Owszem, można robić hummus i oczywiście, że robię. Zielony sos z tahini to mój ulubiony dodatek do falafeli, ale ludzie, kto w takim skwarze smaży falafele!...
Gofry pełnoziarniste
Zdrowe gofry z jogurtem greckim, owocami i miodem. Zrobione z mąki pełnoziarnistej, ale nie grubo mielonej , bo będą za ciężkie. Do tego dodatek zmielonych płatków owsianych. Zwykłą mąkę można też wymieszać pół na pół ze zmielonymi płatkami owsianymi. Takie gofry są...
Granola kokosowo – cynamonowa, pełna zdrowia
Granola kokosowo – cynamonowa to jedna z najlepszych granoli domowej roboty jaką jadłam. Jej zrobienie nie jest bardzo skomplikowane. Najważniejszy krok to zgromadzenie wszystkich składników. Puree z dyni, które jest niezbędne w tym przepisie można przygotować...
Granola złocista bez cukru
Granola zawdzięcza dyni swój piękny, jesienny kolor i ciekawy posmak. Zamiast dyni, szczególnie latem, możesz użyć banana albo batata. Posyp nią szczodrze naturalny jogurt albo kefir i dodaj świeżych owoców. To wyśmienity przepis na szybkie i wartościowe śniadanie....Herbata z liści malin, fermentowana
Mogą zainteresować Cię również... Soczewicowa sałatka z pomarańczą i pomidorkami Owsianka nocna z siemieniem lnianym i chia – bez gotowania Sałatka śródziemnomorska 3 ziarna albo tylko z...
Falafele z zielonym sosem tahini
Falafele to danie wizytówka krajów arabskich i każdy z nich przypisuje sobie jego autorstwo. Jeśli lubicie hummus to na bank polubicie falafele, bo one są również zrobione z ciecierzycy. Dobry falafel ma chrupiącą powierzchnię i suchy środek. Nie może być nasączony...
Domowa musztarda kiszona
Zrobienie swojej własnej musztardy nie jest skomplikowane, jeśli tylko mamy białą i ciemną gorczycę. Smak bardzo głęboki, intensywny. Za każdym razem trochę inny. Ta musztarda jest krótko fermentowana, bo dodaje się do niej troszkę...
Dressing z octem jabłkowym
Vinaigrette, który musisz mieć. Przygotuj na zapas i przechowuj w lodówce. Bedziesz mieć zawsze pod ręką dressing, który pasuje niemal do każdej sałatki i surówki### Ocet jabłkowy ma ostatnio swoje '5 minut'....
Czosnek pieczony w oliwie z tymiankiem, a potem w niej marynowany
Kto kocha czosnek ten będzie zadowolony. Surowy czosnek jest oczywiście wersją najzdrowszą, ale pieczony w niezbyt wysokiej temperaturze zachowuje część swoich zdrowotnych zalet. Surowy czosnek nie służy tym, którzy mają problemy z układem...
Dżem chilli – ostro słodki
Dżem z ostrych papryczek chilli, który można robić nawet w zimę, bo zarówno słodkie jak i ostre papryki zimą kupimy bez problemu. Ten dżem jest jak wisienka na torcie dla tych, co lubią przyprawić kanapkę...