Cytryny kiszone w miodzie z przyprawami

Cytryny kiszone w miodzie z przyprawami

Miodowa fermentacja cytryn z przyprawami to wariacja na temat mojej wersji podstawowej, czyli cytryn w miodzie z goździkami. Tamte łagodne i delikatne, te z kolei wyraźne, lekko pikantne. Szczególnie przydatne do urozmaicenia dań z grilla, czy steków. Układamy taką...
Czerwona kapusta kiszona z chrzanem

Czerwona kapusta kiszona z chrzanem

Czerwona kapusta kiszona z chrzanem jest oczywiście intensywnie i może być kiszona czerwona wspaniałą surówką. To jeden z powodów, dla których w ogóle robię tego typu kiszonki. Zawsze mam pod ręką gotową surówkę do obiadu, grilla, kanapki albo do moich ulubionych...
Cytryny kiszone w miodzie z goździkami

Cytryny kiszone w miodzie z goździkami

… i jak je wykorzystać Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do...

Cytryny kiszone w miodzie z goździkami

… i jak je wykorzystać Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do...
Curry z soczewicy – łatwe a dobre

Curry z soczewicy – łatwe a dobre

To danie z soczewicy robię regularnie w środku tygodnia. Po pierwsze dlatego, że używam do niego wolnowaru i po prostu wrzucam wszystko do środka, naciskam guzik i zapominam. Po drugie jest przyjemnie inne od typowych dań gulaszowych naszej...
Curry z orzechów nerkowca

Curry z orzechów nerkowca

Kremowe, aksamitne curry z orzechów nerkowca nauczyła mnie robić kilka lat temu moja znajoma ze Sri Lanki. Oni robią curry właściwie ze wszystkiego. To cudowne danie. Wspaniale pachnie, świetnie smakuje i jest proste. Przypadkowo jest również wegańskie i bez glutenu....
Curry z zielonych jabłek

Curry z zielonych jabłek

Curry z zielonych jabłek to przepis rodem ze Sri Lanki. Jest moim hitem w tym tygodniu. Szukałam czegoś do by pasowało do curry z orzechów nerkowca, które nie jest zbyt ostre i znalazłam połączenie idealne. Bardzo udany eksperyment. Curry z jabłek jest ostre, ale...
Jak parzyć kombuczę, podstawy

Jak parzyć kombuczę, podstawy

Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać, parząc kombuczę. Przede wszystkim – czyste ręce, niezależnie od tego czy przyrządzamy kombuczę,  czy jakiekolwiek inne picie lub jedzenie. 1. Woda Do parzenia kombuczy należy używać wody niechlorowanej. Woda źródlana...
Curry z kurczaka dla początkujących

Curry z kurczaka dla początkujących

Jeśli przechodząc obok hinduskiej restauracji zastanawiacie się jak oni to robią, że tak fajnie pachnie, to możecie mieć tego przedsmak robiąc curry z kurczaka dla początkujących. Jeśli nigdy się nie skusiliście na indyjską kuchnię, to proste kurczakowe curry jest...
Curry z okrą albo zieloną fasolką

Curry z okrą albo zieloną fasolką

​To jest takie codzienne curry. Bez specjalnych udziwnień i robi się szybko. Podawać z białym puszystym ryżem.### Curry z okrą albo zieloną fasolką Porcja na 2 osoby ok. 250 g. okry lub zielonej fasolki oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli, drobno...
Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli jest gładkie, aksamitne i bardzo sycące. Od klasycznego brownie różni je użycie fasoli zamiast mąki, a w miejsce rafinowanego cukru dodaje się banana, daktyle i trochę miodu. Te dodatki nie tylko mają...
Chimichurri, argentyński sos do mięsa z grilla

Chimichurri, argentyński sos do mięsa z grilla

Chimichurri to klasyczny dodatek do grilla i steków, rodem z Argentyny. Przerwa od keczupu i musztardy, naprawdę może wyjść na dobre. ###Chimichurri ma bardzo bogaty smak i same zdrowe składniki: Pietruszka: naładowana witaminą K, więc...
Cebula cudownie marynowana

Cebula cudownie marynowana

TMarynowana cebula to właściwie cebulowe pikle. Cebula dzięki dodatkowi kurkumy ma przepiękny kolor. Pokrojona cieniutko i przesączona przyprawami wspaniale smakuje. Do mięs z grilla, na kanapki z pasztetem warzywnym jest idealna. Pasuje też doskonale z pastą...
Batatowo – tuńczykowe placki z pikantnym hummusem

Batatowo – tuńczykowe placki z pikantnym hummusem

Dużo protein i kwasów omega 3, to główne cechy tego dania. Ciekawe i różnorodne połączenia smaków sprawiają, że mamy niebanalną propozycję na kolację. Placki batatowo – tuńczykowe ok. 500 g. batata, czyli słodkiego,...
Zupa kolagenowa

Zupa kolagenowa

W zupe kolagenową trzeba wierzyć, żeby ją pić. Napisałam więcej o jej wadach i zaletach w artykule “Zupa kolagenowa, czy faktycznie działa?”. To moje refleksje na podstawie najnowszych badań na ten temat i własnych wniosków na jej temat. Podstawą tego...
Bazyliowe pesto, klasyczne, najlepsze

Bazyliowe pesto, klasyczne, najlepsze

Bazyliowe pesto, najlepsze, podstawowe. Jeśli i wam bazylia wyrosła jak nastolatek po wakacjach, to nie zawracajcie sobie głowy obrywaniem kilku listków i rzucaniem ich na mozzarellę. Z dorodną ilością bazylii trzeba zrobić coś bardziej konkretnego. Pesto bazyliowe...
Bakłażan z jogurtem

Bakłażan z jogurtem

To prawdziwe smakowanie bakłażana, do tego zdrowo. Ten przepis to uroda prostoty i dobrej jakości składników. Jogurt grecki lub skyr to źródło białka. Po 40ce warto zwracać uwagę na ilość białka w diecie. Dzięki temu można zapobiec pzybieraniu na wadze a jesli się...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.