


Czerwona kapusta kiszona z chrzanem
Czerwona kapusta kiszona z chrzanem jest oczywiście intensywnie i może być kiszona czerwona wspaniałą surówką. To jeden z powodów, dla których w ogóle robię tego typu kiszonki. Zawsze mam pod ręką gotową surówkę do obiadu, grilla, kanapki albo do moich ulubionych...
Cytryny kiszone w miodzie z goździkami
… i jak je wykorzystać Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do...Cytryny kiszone w miodzie z goździkami
… i jak je wykorzystać Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do...
Curry z soczewicy – łatwe a dobre
To danie z soczewicy robię regularnie w środku tygodnia. Po pierwsze dlatego, że używam do niego wolnowaru i po prostu wrzucam wszystko do środka, naciskam guzik i zapominam. Po drugie jest przyjemnie inne od typowych dań gulaszowych naszej...
Curry z orzechów nerkowca
Kremowe, aksamitne curry z orzechów nerkowca nauczyła mnie robić kilka lat temu moja znajoma ze Sri Lanki. Oni robią curry właściwie ze wszystkiego. To cudowne danie. Wspaniale pachnie, świetnie smakuje i jest proste. Przypadkowo jest również wegańskie i bez glutenu....
Curry z zielonych jabłek
Curry z zielonych jabłek to przepis rodem ze Sri Lanki. Jest moim hitem w tym tygodniu. Szukałam czegoś do by pasowało do curry z orzechów nerkowca, które nie jest zbyt ostre i znalazłam połączenie idealne. Bardzo udany eksperyment. Curry z jabłek jest ostre, ale...Ciecierzyca po bretońsku z suszonymi pomidorami
Mogą zainteresować Cię również... Soczewicowa sałatka z pomarańczą i pomidorkami Owsianka nocna z siemieniem lnianym i chia – bez gotowania Sałatka śródziemnomorska 3 ziarna albo tylko z...
Jak parzyć kombuczę, podstawy
Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać, parząc kombuczę. Przede wszystkim – czyste ręce, niezależnie od tego czy przyrządzamy kombuczę, czy jakiekolwiek inne picie lub jedzenie. 1. Woda Do parzenia kombuczy należy używać wody niechlorowanej. Woda źródlana...
Curry z kurczaka dla początkujących
Jeśli przechodząc obok hinduskiej restauracji zastanawiacie się jak oni to robią, że tak fajnie pachnie, to możecie mieć tego przedsmak robiąc curry z kurczaka dla początkujących. Jeśli nigdy się nie skusiliście na indyjską kuchnię, to proste kurczakowe curry jest...
Curry z okrą albo zieloną fasolką
To jest takie codzienne curry. Bez specjalnych udziwnień i robi się szybko. Podawać z białym puszystym ryżem.### Curry z okrą albo zieloną fasolką Porcja na 2 osoby ok. 250 g. okry lub zielonej fasolki oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli, drobno...
Chrupiąca kanapka z ciepłymi warzywami i humusem – karoteinowa moc
Prosta, szybka, ale niebanalna kanapka z ciepłymi warzywami. Nie trzeba rozpalać grilla. Wystarczy patelnia i resztki warzyw. Stary chleb, a zamiast masła humus albo awokado. Czasu na jej zrobienie potrzeba tyle, ile będzie się opiekał w tosterze chleb. Cudowny lunch,...
Chutney z karmelizowanej cebuli z czerwonymi porzeczkami i chili
Ha! Czas na odrobinę szaleństwa. Chutney robiony absolutnie dla przyjemności. Pisząc tego posta, na wewnętrznej stronie policzków ciągle czuję słodki posmak tego cudu – słodko – ostro cebulowy.### Ten przepis powstał z konieczności...
Brownie z czerwonej fasoli
Brownie z czerwonej fasoli jest gładkie, aksamitne i bardzo sycące. Od klasycznego brownie różni je użycie fasoli zamiast mąki, a w miejsce rafinowanego cukru dodaje się banana, daktyle i trochę miodu. Te dodatki nie tylko mają...
Chimichurri, argentyński sos do mięsa z grilla
Chimichurri to klasyczny dodatek do grilla i steków, rodem z Argentyny. Przerwa od keczupu i musztardy, naprawdę może wyjść na dobre. ###Chimichurri ma bardzo bogaty smak i same zdrowe składniki: Pietruszka: naładowana witaminą K, więc...
Cebula cudownie marynowana
TMarynowana cebula to właściwie cebulowe pikle. Cebula dzięki dodatkowi kurkumy ma przepiękny kolor. Pokrojona cieniutko i przesączona przyprawami wspaniale smakuje. Do mięs z grilla, na kanapki z pasztetem warzywnym jest idealna. Pasuje też doskonale z pastą...
Batatowo – tuńczykowe placki z pikantnym hummusem
Dużo protein i kwasów omega 3, to główne cechy tego dania. Ciekawe i różnorodne połączenia smaków sprawiają, że mamy niebanalną propozycję na kolację. Placki batatowo – tuńczykowe ok. 500 g. batata, czyli słodkiego,...
Zupa kolagenowa
W zupe kolagenową trzeba wierzyć, żeby ją pić. Napisałam więcej o jej wadach i zaletach w artykule “Zupa kolagenowa, czy faktycznie działa?”. To moje refleksje na podstawie najnowszych badań na ten temat i własnych wniosków na jej temat. Podstawą tego...
Bazyliowe pesto, klasyczne, najlepsze
Bazyliowe pesto, najlepsze, podstawowe. Jeśli i wam bazylia wyrosła jak nastolatek po wakacjach, to nie zawracajcie sobie głowy obrywaniem kilku listków i rzucaniem ich na mozzarellę. Z dorodną ilością bazylii trzeba zrobić coś bardziej konkretnego. Pesto bazyliowe...