
Koktajl bananowo daktylowy
Śniadaniowa propozycja, od przygotowania której trudno się wykręcić brakiem czasu. Miksowana w czasie, kiedy nagrzewa się ekspres do kawy. Koktajl jest przepyszny, sycący i wartościowy. Jeśli to jest ten dzień, że nie masz czasu usiąść, siekać, kroić, gotować i smażyć...
Zakwas na barszcz czerwony
Czas na buraczany zakwas do wigilijnego barszczu. Zakwas musi postać i nabrać mocy, więc zwlekać nie warto. Dodatki tradycyjnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek. Często w przepisach można znaleźć skórkę razowego chleba, żeby wzmocnić fermentację. Ja...
Jajecznica z kiełkami fasolki mung
Kiełki to bardzo cenny dodatek do naszego menu. Tym razem pstawiłam na kiełki fasoli mung. Można o nich więcej przeczytać przy okazji przepisu na curry z kiełków fasoli mung.Serwowane z jajkami, nadają im nietuzinkowego charakteru. Jeśli potrzebujesz dodatkowej mocy...
Cytrusowa sałatka z awokado
Wspaniale orzeźwiająca, lekka kolacja. Słodka i soczysta, a do tego łatwa i szybka do zrobienia. Same zalety. Pomarańcze i awokado pokryte płatkami cienko skrojonej bulwy kopru włoskiego. Do tego, ile w niej błonnika! Fenkuł, czyli koper...
Mufinki gryczane z jabłkiem i bananem
Zrobiłam je bez większego przekonania, bo są bez glutenu i bez mleka, ale okazały się zaskakująco dobre. Ich wielką zaletą jest użycie jedynie mąki gryczanej, zamiast mieszanki mąk bezglutenowych. Mimo swojego intensywnego smaku, tutaj nie jest wyczuwalny jej...
Pomarańczowa owsianka z jabłkiem i migdałami
Super owsianka bez gotowania, której bazę można przygotować na kilka dni do przodu. Inna niż powszechne wyobrażenie o owsiankowej papce, dzięki sokowi świeżo wyciśniętemu z pomarańczy, który wprowadza suchą papkę w stan płynny i przyjemnie inny. To...
Ser marynowany w oliwie ze świeżymi ziołami i co z nim później zrobić
Robi się szybko, wygląda pięknie i można wykorzystać na wiele sposobów. Świetna w tej wersji jest feta krowia lub kozia albo ser koryciński i jego odmiany. Połączenie sera, oliwy i świeżych ziół jest bardzo efektowne wizualnie i odżywczo. Taki ser utopiony w oliwie to...
Smalec z fasoli jak prawdziwy
Zawsze mnie bawiła taka wegetariańska tęsknota za mięsnymi pierwowzorami i dziwiło mnie, dlaczego świetni wege-blogerzy nie wymyślą jakichś charakterystycznych nazw na tę okoliczność, tylko “smalec z fasoli”, “carpaccio z buraka” i temu...
Tatar z suszonych pomidorów, pora i cukinii
Suszone pomidory, por i cukinia to wytrawny zestaw. Idealny, żeby kubki smakowe odpoczęły od majowych słodyczy. Dzięki tatarowej konsystencji, niewielkie cząstki składników przyjemnie mieszają się na języku. Kieliszek czegoś wytrawnego i kawałek świeżej, chrupiącej...
Topiony ser z ziemniaka i marchewki
Uwielbiam takie przepisy. Zdrowe, łatwe i takie dobre, że kiedy próbujesz piersza łyżkę, to już wiesz, że to był strzał w dziesiątkę. Zamysł przepisu był taki, żeby zrobić coś jak ciągnący się, topiony ser w wersji wege. Pomysł oceniam jako szczególnie udany. Odkąd...
Wędlina z kurczaka
Przedstawiam kurczakową pieczeń, która jest wspaniale soczysta, bielusieńka, cudownie pachnie i jest zdrowa. Naturalnie przyprawiona, nie umywa się do żadnych ‘sklepowych’ wędlin. Robi się ją łatwo i szybko. A jak już jest gotowa, to trudno się oprzeć,...
Curry z brukselki z orzechami
Większość ludzi brukselki nie lubi, chociaż wielu spośród tak twierdzących nigdy jej nie spróbowało, albo jadło jedyny i ostatni raz na koloniach 25 lat temu, z wody i rozgotowaną. Teraz jest na nią sezon. Jest jędrna i soczysta. Najlepsze warzywa to te sezonowe....
Ogórki kiszone dębowe
Czas na zimowe kiszenie nadszedł. Ogórki są piękne i jędrne. To standardowa wersja jedynie z dodatkiem liści dębu, ale warta spróbowania. Ogórki wychodzą jak z dębowej beczki, chociaż jej nigdy nie oglądały. A o tym, że kisić warto nie tylko dla smaku więcej w...
Zupa z kalarepą i groszkiem
Świeże, słodkie warzywa potrafią się odwdzięczyć delikatnym, słodkim smakiem. To bardzo wiosenna i lekka zupa, ale najeść się można. Kalarepa zastępuje tu właściwie ziemniaki i robi to bardzo dobrze. Jak nietrudno sobie wyobrazić, ta zupa jest pełna witamin. Polecam...
Domowe krakersy z samych ziaren
Lubię te krakersy za to rozgryzanie, za ten różnorodny smak ziaren, za chrupkość i piękny zapach. No i oczywiśćie za to, że tak łatwo się je robi. Ziarna to przede wszystkim źródło dobrych tłuszczy. Do tego solidna porcja witaminy E, wspaniałego przeciwutleniacza,...
Pomidorowy chłodnik z awokado
Zdrowe szaleństwo witamin i minerałów, oto czym jest ten chłodnik. To jest właściwie warzywne, letnie smoothie bez gotowania. Gazpacho. Można przygotować na zapas i zabrać do pracy albo wyciągnąć wieczorem po całym dniu. Smak zmiksowanych warzyw przypomina truskawki....
Rzodkiewkowa surówka z meksykańskim twistem
Rzodkiewka na wiosnę musi być. I stanowczo protestuję przeciwko traktowaniu jej jako dodatku do kanapek. Zasługuje na dużo więcej. W tym wydaniu wietnie sprawdzi się jako surówka albo salsa. Jeśli zaczynacie grillować, to nie zapomnijcie o tym przepisie. Rzodkiewka ma...
Chłodnik arbuzowy z imbirem i płatkami chili
Trzy składniki i 10 minut. To maksymalny czas jaki mogę spędzić w kuchni w upały. Zimny, gęsty arbuzowy chłodnik. Imbir i chili przełamują jego mdłą słodycz, podkręcają smak. A do tego dużo owoców, już w całości. Nawet jeśli ktoś się odchudza, to...