


Szparagowa sałatka z buraczkami i cytrusami
Szparagi nie wymagają wydziwiania, bo upieczone lub ugotowane z dodatkiem soli są i tak dobre. Dobrze skomponowana sałatka ze szparagami jest świetna na obiad w upalny dzień. Użyłam w niej pomelo ale tylko dlatego, że akurat dzień wcześniej obrałam całe i jeszcze...
Zupa miso z łososiem
Przepis na miso jest banalnie prosty. Bierzecie katsuobushi i robicie dashi. Potem dodajecie trochę pasty miso i resztę składników. Gotowe. To mój ulubiony, najłatwiejszy sposób na podanie łososia. Bez pieczenia, bez smażenia, tylko wrzucamy kawałki ryby pod koniec...
Sos pomidorowy, odkryty na nowo
Niby wszystkie sosy pomidorowe są podobne, ale TEN wyprzedza je o głowę. Najlepszy jaki do tej pory robiłam. Jest tak dobry, że mam ochotę jeść go na okrągło. Długie gotowanie bardzo korzystnie wpływa na intensywność smaku, gęstość … i w ogóle nie wiem co dalej...
Ocet malinowy domowej roboty
Chcecie mieć pachnący słodkimi malinami ocet na zakończenie lata? Zróbcie go dziś. Robienie octu malinowego to tak naprawdę zajęcie na minutę. Resztę robi czas. Ocet musi swoje odstać, w przeciwnym razie skończymy z nieudanym winem. Fermentacja alkoholowa to część...
Ocet owocowy swojski
Octowa fatafia. Żal nie wykorzystać letnich owoców do przygotowania własnej roboty octu. To jest naprawdę łatwe. Taki ocet przydaje się jako baza do dresingów octowych. Wszędzie tam, gdzie w przepisie widzicie ocet, tam w jego miejsce możecie użyć swojego. W przepisie...
Salsa z mango i ogórka
Wspaniale orzeźwiająca i przyjemnie słodka przystawka. Pasuje do grilla, do falafeli, do burgera fasolowego, do pasztetu warzywnego. Zamiast mango, można wykorzystać brzoskwinię. Również obrać ze skórki. Ta salsa jest tak dobra, że można ją sobie zrobić w większych...
Letnia sałatka z kukurydzą i ciecierzycą
Ta sałatka ma wszystkie smaki i kolory lata. Bardzo lubię słodką, świeżą kukurydzę. Lubię rozgryzać każde słodkie ziarenko osobno. W sałatkach tego typu jest dodatkiem, który robi „tę” różnicę. Ta sałatka latem zastępuje obiad, a na kolację jest orzeźwiającym...
Sałatka z jagodami, arbuzem i fetą
Jagodowa sałatka z arbuzem i fetą jest świetna na polskie, gorące lato. Nadaje się na lekki obiad albo kolację. Zjedzcie jej dużo. Jest soczysta, lekka ale bardzo sycąca. Słonawy ser feta w zestawieniu z owocami podkreśla ich naturalną słodycz. Z kolei dodatek awokado...
Zielona fasolka z imbirem i chilli
Świeża zielona lub żółta fasolka jest świetna dla odchudzających się. Niemal wszyscy utożsamiają odchudzanie z sałatą, ale to błąd. Po misce sałaty jesteśmy głodni i opętani myślą o porządnym najedzeniu się. Talerz fasolki nam tego nie zrobi. 100 g fasolki to tylko 32...
Orkiszowa tarta z morelami i jogurtem
Od tego ciasta się nie chudnie, ale jest dużo oszczędniejsze w kaloriach niż komercyjne wypieki tego rodzaju. Jeśli tradycyjne wypieki są dla was ciut za słodkie (to mój przypadek) albo jesteście na diecie a spodziewacie się gości i szukacie...
Ogórki małosolne klasyczne
W Polsce nie zrobić ogórków małosolnych to grzech, a nie wiem, czy nie zdrada narodowa. Każdy woli ogórki w innym stanie nasycenia solą i przyprawami. Ja preferuję kilkudniowe, jeszcze kruche, ale nie zbyt surowe, pachnące. Słone w sam raz, nie za bardzo. Jak...
Sałatka śródziemnomorska 3 ziarna albo tylko z soczewicą
To jedna z moich ulubionych lunchowych/obiadowych sałatek. Jest super zdrowa, a roboty nie ma z nią zbyt wiele. Ten typ sałatki jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej: kasze lub rośliny strączkowe, świeże warzywa i ser. Do tego obowiązkowy sos na bazie...
Owsianka nocna z siemieniem lnianym i chia – bez gotowania
To pomysł dla wszystkich, którzy nie mogą się rano ogarnąć ze śniadaniem. Namoczyć wieczorem, a rano zjeść. Wspaniale podziała na wrażliwe jelita. Namoczone siemię i nasiona chia będą działać jak opatrunek na delikatny układ pokarmowy. Wymyśliłam ten owsiankowy...