Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy jest świetnym odpoczynkiem od mięsa a jednocześnie sycący, odżywczym, wartościowym daniem. Ma nienachalnie dalekowschodni smak i daje wiele możliwości do urozmaicenia podstawowej wersji. Aby je wzbogacić możesz dorzucić dowolnych warzyw. Ja...
Soczewica – 5 najlepszych przepisów

Soczewica – 5 najlepszych przepisów

Soczewica w diecie po 40ce to pozycja obowiązkowa. Około 25% jej zawartości to wartościowe białko, które jest ogromnie ważne dla dojrzałej kobiety. Dodatkowo soczewica ma sporą zawartość żelaza. Warto przychylnie spojrzeć na tę właściwość, jeśli masz skłonność do...
Krem śliwkowo-czekoladowy

Krem śliwkowo-czekoladowy

Krem śliwkowo czekoladowy albo czekośliwka. To przepis, na bazie śliwek suszonych. Do tego kakao, masło orzechowe i trochę syropu klonowego. To jest mój deser na poobiedni finisz. Często chce mi się czegoś małego, słodkiego, aby domknąć smakowitość obiadu. Łyżka...
Fasola z grzybami w sosie chilli-tahini

Fasola z grzybami w sosie chilli-tahini

Kto powiedział, że aby dobrze zjeść trzeba stać długo w kuchni, niech się palnie w czachę. Zrobienie tego cudownego dania z fasoli zajęło mi mniej czasu niż jego zjedzenie. Jasne, fasola była wcześniej namoczona (na potrzeby cudownej zupy fasolowo pęczakowej, przepis...
Zupa fasolowa z kaszą pęczak, grzybami i tymiankiem

Zupa fasolowa z kaszą pęczak, grzybami i tymiankiem

To jest fantastycznie śródziemnomorskie danie z polskim pazurem. Idealnie wpisuje się w dietę w premenopauzie, bo jest niezwykle bogate odżywczo. W diecie po 40ce trzeba skupić się na tym co do diety dodać ani co z niej zabrać. Jest fasola, kasza, warzywa, grzyby...
Salsa z kumkwatów

Salsa z kumkwatów

Kumkwaty to znajomi mandarynki tylko dużo mniejsi, o owalnym kształcie. Jada się je nie obierając ze skórki. Skórka jest bardzo aromatyczna i cienka. To owoc zdecydowanie dla osób, które lubią posmak skórki pomarańczowej. U mnie stoją w miseczce do bezkarnego...
Marynowana ciecierzyca – królowa diety śródziemnomorskiej

Marynowana ciecierzyca – królowa diety śródziemnomorskiej

Marynowana ciecierzyca jest świetna nawet sama w sobie, ale kto chciałby jeść samą ciecierzycę? Kończę pracę nad gotowym jadłospisem śródziemnomorskim na zimę, który będzie miał wszystko, żeby zadbać o równowagę hormonalną w premenopazuie i oczywiście ruszyć wagę w...
Kurczak z nerkowcami (z wolonwaru)

Kurczak z nerkowcami (z wolonwaru)

To jeden z moich ulubionych rodzinnych przepisów na kurczaka. Robię go w wolnowarze (slow cooker). Dzięki temu nie zajmuje dużo czasu, a tę cechę przepisów bardzo sobie cenię. Do tego typu dania zwykle podaję gotowanego brokuła. Jeśli się odchudzasz lub świadomie...
Napar kolendrowo miętowy z cytrynową skórką

Napar kolendrowo miętowy z cytrynową skórką

Świeża kolendra, świeża mięta i skórka z cytryny. Czujecie ten zapach? Napar jest przyjemnie orzeźwiający i przynosi cudowne ukojenie dla żołądka. Poza tym mała ceremonia parzenia sobie aromatycznych ziół jest miłym ukłonem w stronę zwolnienia tempa i odwrócenia uwagi...
Komosanka z owocami i mlekiem kokosowym

Komosanka z owocami i mlekiem kokosowym

Pod tą chwytliwą nazwą kryje się owsianka tyle, że z komosy ryżowej (quinoa), gotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Komokanka bez mleczka kokosowego mi nie smakuje, ma dziwną goryczkę. Z mleczkiem kokosowym zrobiła się bardzo udany duet. Jeśli masz ochotę odpocząć...
Owsianka z czarnym sezamem i śliwkami

Owsianka z czarnym sezamem i śliwkami

Sezam (niezależnie od koloru) dobrze mieć w swojej codziennej diecie. W sezamie są lignany, które mogą hamować rozwój nowotworów wywołanych nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, zwłaszcza raka piersi i prostaty. Sezam to też źródło fitosteroli, które obniżają...
Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą

Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą

Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą jest cudownie jesiennie rozgrzewająca. Dodatek ziemniaków wznosi nasycenie na wyższy poziom. To ważne, bo zwykle po cienkich zupach typu krem robionych na warzywnych wywarach bardzo szybko robimy się głodni. Ser feta wzbogaca o białko...
Bataty kung pao oraz przepis na domowy olej chili i sos hoisin

Bataty kung pao oraz przepis na domowy olej chili i sos hoisin

Bataty kung pao to jeden z moich najbardziej udanych przepisów domowych odkąd mieszkamy w Taipei. To danie typu wolno, szybko, szybko. Aby je zrobićć trzeba wcześniej przygotować kilka składników, które niekoniecznie są na codziennym wyposażeniu kuchni. Potem jest...
Sos żurawinowy z pomarańczą

Sos żurawinowy z pomarańczą

Jesienny sos żurawinowy bardzo zyskuje na dodanie do nie pomarańczy. Nabiera wyjątkowego, świątecznego zapachu. Sos żurawinowy jest bardzo popularny do wędlin i pieczeni, ale ja bardzo go polecam do dan bezmięsnych. Pasta z czerwonej fasoli będzie pysznie smakować pod...
Zupa kimchi z tofu i makaronem gryczanym

Zupa kimchi z tofu i makaronem gryczanym

Kimchi to koreańska kiszonka z kapusty pekińskiej. Jest ostra i trudna do opisania w smaku. Żeby się przekonać do kimchi trzeba je zjeść. Kapusta pekińska (podobnie jak inne odmiany kapusty) oferuje ogrom witaminy C i A. Nie wiem, czy zwracacie uwagę na takie niuanse,...
Zupa dyniowa z porem i kozim serem

Zupa dyniowa z porem i kozim serem

Zupa dyniowa z porem jest najprostsza z możliwych. Tak naprawdę jej niewyszukane składniki mają jeden cel – połączenie się z kozim serem. Koziego sera w zupie nie rozpuszczamy. Przeciwnie. Układamy go na środku talerza i wokół niego rozlewamy pomarańczową pychotę....
Soczewicowy dal na jesień

Soczewicowy dal na jesień

Dal (dhal) to w indyjskiej kuchni potrawka w konsystencji przypominająca gęstą zupę. Podawana jest najczęściej z ryżem. Kiedy nadchodzą jesienne dni, to jest jeden z tych przepisów, do których wracam z rozkoszą. Czekam i cieszę się z chłodniejszych dni, bo wiem, że...
Łosoś curry z podgrzybkami i kaszą gryczaną

Łosoś curry z podgrzybkami i kaszą gryczaną

A do tego szpinak i dużo kopru. Taki zestaw jest bardzo typowy w mojej kuchni. Przyświeca mu myśl o niemarnowaniu, szczególnie, że piątki i soboty uzupełniam lodówę i spiżarnię w nowe zapasy. Łosoś był kupiony z premedytacją, podgrzybki pojawiły się z powodu nagłego...
Fasola duszona z pomidorami i miętą (oraz bazylią)

Fasola duszona z pomidorami i miętą (oraz bazylią)

Lokalnie i sezonowo namawiam na młodą fasolę. Nie szparagową, tylko białą, łuskaną. Bardzo lubię wczesną, jesienną fasolę, taką wyłuskaną ze strąków, jeszcze nie suchą, lśniącą i jędrną. Kupuję w siateczkach na bazarku i mamy fasolowy tydzień (albo i dwa). Młoda...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.