


Soczewica – 5 najlepszych przepisów
Soczewica w diecie po 40ce to pozycja obowiązkowa. Około 25% jej zawartości to wartościowe białko, które jest ogromnie ważne dla dojrzałej kobiety. Dodatkowo soczewica ma sporą zawartość żelaza. Warto przychylnie spojrzeć na tę właściwość, jeśli masz skłonność do...
Krem śliwkowo-czekoladowy
Krem śliwkowo czekoladowy albo czekośliwka. To przepis, na bazie śliwek suszonych. Do tego kakao, masło orzechowe i trochę syropu klonowego. To jest mój deser na poobiedni finisz. Często chce mi się czegoś małego, słodkiego, aby domknąć smakowitość obiadu. Łyżka...
Fasola z grzybami w sosie chilli-tahini
Kto powiedział, że aby dobrze zjeść trzeba stać długo w kuchni, niech się palnie w czachę. Zrobienie tego cudownego dania z fasoli zajęło mi mniej czasu niż jego zjedzenie. Jasne, fasola była wcześniej namoczona (na potrzeby cudownej zupy fasolowo pęczakowej, przepis...
Zupa fasolowa z kaszą pęczak, grzybami i tymiankiem
To jest fantastycznie śródziemnomorskie danie z polskim pazurem. Idealnie wpisuje się w dietę w premenopauzie, bo jest niezwykle bogate odżywczo. W diecie po 40ce trzeba skupić się na tym co do diety dodać ani co z niej zabrać. Jest fasola, kasza, warzywa, grzyby...
Salsa z kumkwatów
Kumkwaty to znajomi mandarynki tylko dużo mniejsi, o owalnym kształcie. Jada się je nie obierając ze skórki. Skórka jest bardzo aromatyczna i cienka. To owoc zdecydowanie dla osób, które lubią posmak skórki pomarańczowej. U mnie stoją w miseczce do bezkarnego...
Marynowana ciecierzyca – królowa diety śródziemnomorskiej
Marynowana ciecierzyca jest świetna nawet sama w sobie, ale kto chciałby jeść samą ciecierzycę? Kończę pracę nad gotowym jadłospisem śródziemnomorskim na zimę, który będzie miał wszystko, żeby zadbać o równowagę hormonalną w premenopazuie i oczywiście ruszyć wagę w...
Kurczak z nerkowcami (z wolonwaru)
To jeden z moich ulubionych rodzinnych przepisów na kurczaka. Robię go w wolnowarze (slow cooker). Dzięki temu nie zajmuje dużo czasu, a tę cechę przepisów bardzo sobie cenię. Do tego typu dania zwykle podaję gotowanego brokuła. Jeśli się odchudzasz lub świadomie...
Napar kolendrowo miętowy z cytrynową skórką
Świeża kolendra, świeża mięta i skórka z cytryny. Czujecie ten zapach? Napar jest przyjemnie orzeźwiający i przynosi cudowne ukojenie dla żołądka. Poza tym mała ceremonia parzenia sobie aromatycznych ziół jest miłym ukłonem w stronę zwolnienia tempa i odwrócenia uwagi...
Komosanka z owocami i mlekiem kokosowym
Pod tą chwytliwą nazwą kryje się owsianka tyle, że z komosy ryżowej (quinoa), gotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Komokanka bez mleczka kokosowego mi nie smakuje, ma dziwną goryczkę. Z mleczkiem kokosowym zrobiła się bardzo udany duet. Jeśli masz ochotę odpocząć...
Owsianka z czarnym sezamem i śliwkami
Sezam (niezależnie od koloru) dobrze mieć w swojej codziennej diecie. W sezamie są lignany, które mogą hamować rozwój nowotworów wywołanych nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, zwłaszcza raka piersi i prostaty. Sezam to też źródło fitosteroli, które obniżają...
Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą
Zupa dyniowa z ziemniakami i fetą jest cudownie jesiennie rozgrzewająca. Dodatek ziemniaków wznosi nasycenie na wyższy poziom. To ważne, bo zwykle po cienkich zupach typu krem robionych na warzywnych wywarach bardzo szybko robimy się głodni. Ser feta wzbogaca o białko...
Bataty kung pao oraz przepis na domowy olej chili i sos hoisin
Bataty kung pao to jeden z moich najbardziej udanych przepisów domowych odkąd mieszkamy w Taipei. To danie typu wolno, szybko, szybko. Aby je zrobićć trzeba wcześniej przygotować kilka składników, które niekoniecznie są na codziennym wyposażeniu kuchni. Potem jest...
Sos żurawinowy z pomarańczą
Jesienny sos żurawinowy bardzo zyskuje na dodanie do nie pomarańczy. Nabiera wyjątkowego, świątecznego zapachu. Sos żurawinowy jest bardzo popularny do wędlin i pieczeni, ale ja bardzo go polecam do dan bezmięsnych. Pasta z czerwonej fasoli będzie pysznie smakować pod...
Zupa kimchi z tofu i makaronem gryczanym
Kimchi to koreańska kiszonka z kapusty pekińskiej. Jest ostra i trudna do opisania w smaku. Żeby się przekonać do kimchi trzeba je zjeść. Kapusta pekińska (podobnie jak inne odmiany kapusty) oferuje ogrom witaminy C i A. Nie wiem, czy zwracacie uwagę na takie niuanse,...
Zupa dyniowa z porem i kozim serem
Zupa dyniowa z porem jest najprostsza z możliwych. Tak naprawdę jej niewyszukane składniki mają jeden cel – połączenie się z kozim serem. Koziego sera w zupie nie rozpuszczamy. Przeciwnie. Układamy go na środku talerza i wokół niego rozlewamy pomarańczową pychotę....
Soczewicowy dal na jesień
Dal (dhal) to w indyjskiej kuchni potrawka w konsystencji przypominająca gęstą zupę. Podawana jest najczęściej z ryżem. Kiedy nadchodzą jesienne dni, to jest jeden z tych przepisów, do których wracam z rozkoszą. Czekam i cieszę się z chłodniejszych dni, bo wiem, że...
Łosoś curry z podgrzybkami i kaszą gryczaną
A do tego szpinak i dużo kopru. Taki zestaw jest bardzo typowy w mojej kuchni. Przyświeca mu myśl o niemarnowaniu, szczególnie, że piątki i soboty uzupełniam lodówę i spiżarnię w nowe zapasy. Łosoś był kupiony z premedytacją, podgrzybki pojawiły się z powodu nagłego...
Zielona szakszuka z cukinią i porem, czyli jajka sadzone w warzywach
Tego typu przepisy to bardzo dobry sposób na wprowadzenie do swojej diety większej różnorodności i ilości warzyw. W tej prostej zielonej szakszuce jest cukinia, por, brokuł i natka pietruszki. Wspaniały zestaw. Szakszukę można zrobić na niemal każdych warzywach, w...