Zupa brokułowa z parmezanem

Zupa brokułowa z parmezanem

Nie wiem, czy zauważyliście, ale brokuł jest teraz przepyszny, mamy na niego sezon. Mocno wybarwiony i słodki. Nie będzie lepszy. Warto go teraz jeść jak najczęściej. Zupa brokułowa z parmezanem to jest pyszny lekki przedobiadek lub kolacja, którą zrobicie w 20 minut,...
Czekoladowa owsianka z wiśniami i kolagenem

Czekoladowa owsianka z wiśniami i kolagenem

Kakaowa owsianka smakuje mi tylko z wiśniami. Robię ja na ciepło, bo sierpniowe poranki są już chłodniejsze. Jeśli zniechęca cię gotowanie owsianki rano, może skorzystasz z mojego pomysłu. Wieczorem moczę płatki owsiane z dodatkami. Rano dolewam tylko trochę mleka i...
Kurki z soczewicą na kaszy orkiszowej

Kurki z soczewicą na kaszy orkiszowej

Kasza i soczewica w jednym daniu może budzić podejrzenia, ale to wyjątkowo udane połączenie. Wybrałam kaszę orkiszową, bo ma delikatny smak, nie przytłacza swoją obecnością, świetnie sprawdza się jako baza. Oczywiście można eksperymentować z innymi rodzajami kasz....
Burrata z figami i pomidorami, śródziemnomorskie klimaty

Burrata z figami i pomidorami, śródziemnomorskie klimaty

Śródziemnomorska dieta, klasyk podkręcony figami. Prosto, szybko, ale bez szkody dla smakowitości. Na upały mój ‘must have’. Tego typu przepisy znajdziecie w moich odchudzających jadłospisach śródziemnomorskich Ten zestaw bardzo dobrze oddaje proporcje diety...
Pesto z bobu i fety do makaronu

Pesto z bobu i fety do makaronu

Bób to wspaniałe towarzystwo dla mięty. A do makaronu? Niemal wszystko jest dobrym towarzystwem do makaronu więc bez obaw. Feta i bób dodają daniu wartościowego białka i są po prostu pyszne. Mięta orzeźwia sprawia, że danie jest idealne na lekki obiad czy kolaję w...
Młoda kapusta kiszona z koprem

Młoda kapusta kiszona z koprem

Lubię kiszoną kapustę nie tylko taką jesienną i kwaśną. Letnia, młoda kapusta, kiszona z całą gałęzią kopru, bardzo przypomina w smaku tę wiosenną, którą dusimy z koperkiem i pomidorami, żeby przywitać nowalijki. Jeśli to twoje smaki, wypróbuj. Możesz podawać prosto...
Mrożona kawa bananowo – migdałowa

Mrożona kawa bananowo – migdałowa

Chyba już czas na mrożona kawę, prawda? Mrożona kawa bananowo-migdałowa ma konsystencję puszystego cappuccino. Cudownie się nadaje na moment chłodnego relaksu w środku gorącego dnia. Jeśli dodacie do niej odzywkę białkową lub kolagen w proszku, to zrobi się z tego...
Dżem truskawkowy z nasionami chia

Dżem truskawkowy z nasionami chia

Dżem truskawkowy z nasionami chia można zrobić na zimno i na ciepło. Obydwie wersje są pyszne. Żadna z nich nie zajmuje dużo czasu. No chyba, że ktoś się porywa na ilości przemysłowe. Wersja na zimno to miksowanie truskawek z sokiem z cytryny. Potem dodajemy do tego...
Smoothie kolagenowe z owocami – codzienne, najprostsze

Smoothie kolagenowe z owocami – codzienne, najprostsze

Piję kolagenowe smoothie niemal codziennie. Podstawa jest zawsze ta sama: jogurt albo kefir, płatki owsiankę, kilka orzechów albo 1 łyżeczka masła orzechowego i banan oraz sezonowe owoce. Teraz niezmordowanie dodaję truskawki i muszę przyznać, że truskawki + banan to...
Szparagi z kaszą gryczaną i tofu

Szparagi z kaszą gryczaną i tofu

Szparagi z kaszą gryczaną to był dla mnie wybór oczywisty. Na szparagi jest sezon, kaszę gryczaną lubię i cenię. Kasza gryczana jest bardzo zasobna w minerały (min. mangan, magnez, żelazo, fosfor), jest ich w kaszy gryczanej więcej niż w innych popularnych kaszach....
Sałatka grecka ze szparagami

Sałatka grecka ze szparagami

Co robicie jak wam się nie chce gotować, ale zjeść coś dobrego to już bardzo chętnie? Ja miałam wielkie kulinarne plany na dziś, ale po przetrząśnięciu kilku szafek w ramach przygotowania do wielkiej przeprowadzki a potem po 40 minutach przebieżki jakoś mi się...
Makaron gryczany ze szparagami i łososiem

Makaron gryczany ze szparagami i łososiem

Za sprawą charakterystycznego sosu, makaron gryczany wybija się smakowo na prowadzenie i można śmiało powiedzieć, że „robi” to danie. Jest sezon na szparagi więc naprawdę żal nie skorzystać. A że sam makaron ze szparagami to trochę za słabo pod względem białka,...
Botwinowy dhal, czyli indyjskie inspiracje

Botwinowy dhal, czyli indyjskie inspiracje

Liście buraka (botwina, chociaż zdania naukowców w tym temacie bywają podzielone) są bardzo zasobne w witaminę A i C. Ze względu na wzrok oraz wspaniałe oddziaływanie na skórę, szczególnie witamina A zasługuje na to, żeby w sezonie buraczkowych liści nie wyrzucać,...
Szparagi z soczewicą na sosie tzatziki

Szparagi z soczewicą na sosie tzatziki

Szparagi, rzodkiewka, sos tzatziki. Jak to nie jest majowa sałatka, to nie wiem co nią jest. Szparagi mają wiele do zoferowania a sezon na nie jest krótki, żal nie skorzystać. Szparagi dobre na seks, odchudznie i nie tylko – zajrzyj do tego artukułu po więcej...
Sałatka z buraczkami, awokado i groszkiem

Sałatka z buraczkami, awokado i groszkiem

Buraczki i awokado wymagają jakieś źródła białka, stąd w sałatce jest groszek. Całość posypana jest miętą i pietruszką. Buraczki, awokado i groszek to trochę mdłe zestawienie, dlatego potrzebują jakiegoś silniejszego akcentu. U mnie taką rolę pełni cebulka kiszona w...
Sałatka z buraków, grejpfruta i fety

Sałatka z buraków, grejpfruta i fety

Żegnam się z burakami i cytrusami. Oficjalnie czekam na wiosenne pyszności. Szparagi, czosnek niedźwiedzi i truskawki. Upiekłam ostatnie zapasy buraczane. Część wykorzystałam na gęsty barszcz ukraiński. Z innych zrobiłam cudownie kolorową, lekką sałatkę. Na kolację...
5 najlepszych przepisów na curry

5 najlepszych przepisów na curry

Curry to mieszanka przypraw, która jednogarnkowe dania zamienia w festiwal dalekowschodnich pyszności. Jej dodatek przesądza o tym, czy będziemy mieć na talerzu bezbarwną smakowo mamałygę, czy wzbogacimy swoje kubki smakowe o nowe doznania. Bo każde warzywo, owoc,...
Kolagenowe smoothie z pietruszką i cytrusami

Kolagenowe smoothie z pietruszką i cytrusami

Smoothie pietruszkowe z kolagenem ratuje mnie na przednówku. Już trochę mi się znudziły warzywa korzeniowe, chce mi się zieleniny. Robię je ostatnio często, bo wiem, że sezon na dobre pomarańcze dobiega końca. Niedługo będę wyglądać szparagów i czosnku niedźwiedziego....
Zupa bazyliowa z batatami i tofu

Zupa bazyliowa z batatami i tofu

Wiecie dlaczego ta zupa jest bazyliowa a nie batatowa? Bo to duża ilość bazylii decyduje o końcowym smaku zupy. Świeżą bazylię dodaje się już po ugotowaniu i potem miksuje. Nie dajcie się zwieść. To nie jest zwyczajna zupa krem z batatmi i mleczkiem kokosowym. Kolejna...
Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

Curry soczewicowe można powiedzieć, że jest takie zwykłe. To co dodaje mu uroku, koloru i podkręca smak to bakłażan i pomidorki koktajlowe. Czerwona soczewica ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Szybko się ją gotuje, jest idealna do zup i dać typu curry, właśnie tak...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.