


Czekoladowa owsianka z wiśniami i kolagenem
Kakaowa owsianka smakuje mi tylko z wiśniami. Robię ja na ciepło, bo sierpniowe poranki są już chłodniejsze. Jeśli zniechęca cię gotowanie owsianki rano, może skorzystasz z mojego pomysłu. Wieczorem moczę płatki owsiane z dodatkami. Rano dolewam tylko trochę mleka i...
Kurki z soczewicą na kaszy orkiszowej
Kasza i soczewica w jednym daniu może budzić podejrzenia, ale to wyjątkowo udane połączenie. Wybrałam kaszę orkiszową, bo ma delikatny smak, nie przytłacza swoją obecnością, świetnie sprawdza się jako baza. Oczywiście można eksperymentować z innymi rodzajami kasz....
Burrata z figami i pomidorami, śródziemnomorskie klimaty
Śródziemnomorska dieta, klasyk podkręcony figami. Prosto, szybko, ale bez szkody dla smakowitości. Na upały mój ‘must have’. Tego typu przepisy znajdziecie w moich odchudzających jadłospisach śródziemnomorskich Ten zestaw bardzo dobrze oddaje proporcje diety...
Pesto z bobu i fety do makaronu
Bób to wspaniałe towarzystwo dla mięty. A do makaronu? Niemal wszystko jest dobrym towarzystwem do makaronu więc bez obaw. Feta i bób dodają daniu wartościowego białka i są po prostu pyszne. Mięta orzeźwia sprawia, że danie jest idealne na lekki obiad czy kolaję w...
Młoda kapusta kiszona z koprem
Lubię kiszoną kapustę nie tylko taką jesienną i kwaśną. Letnia, młoda kapusta, kiszona z całą gałęzią kopru, bardzo przypomina w smaku tę wiosenną, którą dusimy z koperkiem i pomidorami, żeby przywitać nowalijki. Jeśli to twoje smaki, wypróbuj. Możesz podawać prosto...
Mrożona kawa bananowo – migdałowa
Chyba już czas na mrożona kawę, prawda? Mrożona kawa bananowo-migdałowa ma konsystencję puszystego cappuccino. Cudownie się nadaje na moment chłodnego relaksu w środku gorącego dnia. Jeśli dodacie do niej odzywkę białkową lub kolagen w proszku, to zrobi się z tego...
Dżem truskawkowy z nasionami chia
Dżem truskawkowy z nasionami chia można zrobić na zimno i na ciepło. Obydwie wersje są pyszne. Żadna z nich nie zajmuje dużo czasu. No chyba, że ktoś się porywa na ilości przemysłowe. Wersja na zimno to miksowanie truskawek z sokiem z cytryny. Potem dodajemy do tego...
Smoothie kolagenowe z owocami – codzienne, najprostsze
Piję kolagenowe smoothie niemal codziennie. Podstawa jest zawsze ta sama: jogurt albo kefir, płatki owsiankę, kilka orzechów albo 1 łyżeczka masła orzechowego i banan oraz sezonowe owoce. Teraz niezmordowanie dodaję truskawki i muszę przyznać, że truskawki + banan to...
Szparagi z kaszą gryczaną i tofu
Szparagi z kaszą gryczaną to był dla mnie wybór oczywisty. Na szparagi jest sezon, kaszę gryczaną lubię i cenię. Kasza gryczana jest bardzo zasobna w minerały (min. mangan, magnez, żelazo, fosfor), jest ich w kaszy gryczanej więcej niż w innych popularnych kaszach....
Sałatka grecka ze szparagami
Co robicie jak wam się nie chce gotować, ale zjeść coś dobrego to już bardzo chętnie? Ja miałam wielkie kulinarne plany na dziś, ale po przetrząśnięciu kilku szafek w ramach przygotowania do wielkiej przeprowadzki a potem po 40 minutach przebieżki jakoś mi się...
Makaron gryczany ze szparagami i łososiem
Za sprawą charakterystycznego sosu, makaron gryczany wybija się smakowo na prowadzenie i można śmiało powiedzieć, że „robi” to danie. Jest sezon na szparagi więc naprawdę żal nie skorzystać. A że sam makaron ze szparagami to trochę za słabo pod względem białka,...
Botwinowy dhal, czyli indyjskie inspiracje
Liście buraka (botwina, chociaż zdania naukowców w tym temacie bywają podzielone) są bardzo zasobne w witaminę A i C. Ze względu na wzrok oraz wspaniałe oddziaływanie na skórę, szczególnie witamina A zasługuje na to, żeby w sezonie buraczkowych liści nie wyrzucać,...
Szparagi z soczewicą na sosie tzatziki
Szparagi, rzodkiewka, sos tzatziki. Jak to nie jest majowa sałatka, to nie wiem co nią jest. Szparagi mają wiele do zoferowania a sezon na nie jest krótki, żal nie skorzystać. Szparagi dobre na seks, odchudznie i nie tylko – zajrzyj do tego artukułu po więcej...
Sałatka z buraczkami, awokado i groszkiem
Buraczki i awokado wymagają jakieś źródła białka, stąd w sałatce jest groszek. Całość posypana jest miętą i pietruszką. Buraczki, awokado i groszek to trochę mdłe zestawienie, dlatego potrzebują jakiegoś silniejszego akcentu. U mnie taką rolę pełni cebulka kiszona w...
Sałatka z buraków, grejpfruta i fety
Żegnam się z burakami i cytrusami. Oficjalnie czekam na wiosenne pyszności. Szparagi, czosnek niedźwiedzi i truskawki. Upiekłam ostatnie zapasy buraczane. Część wykorzystałam na gęsty barszcz ukraiński. Z innych zrobiłam cudownie kolorową, lekką sałatkę. Na kolację...
5 najlepszych przepisów na curry
Curry to mieszanka przypraw, która jednogarnkowe dania zamienia w festiwal dalekowschodnich pyszności. Jej dodatek przesądza o tym, czy będziemy mieć na talerzu bezbarwną smakowo mamałygę, czy wzbogacimy swoje kubki smakowe o nowe doznania. Bo każde warzywo, owoc,...
Kolagenowe smoothie z pietruszką i cytrusami
Smoothie pietruszkowe z kolagenem ratuje mnie na przednówku. Już trochę mi się znudziły warzywa korzeniowe, chce mi się zieleniny. Robię je ostatnio często, bo wiem, że sezon na dobre pomarańcze dobiega końca. Niedługo będę wyglądać szparagów i czosnku niedźwiedziego....
Zupa bazyliowa z batatami i tofu
Wiecie dlaczego ta zupa jest bazyliowa a nie batatowa? Bo to duża ilość bazylii decyduje o końcowym smaku zupy. Świeżą bazylię dodaje się już po ugotowaniu i potem miksuje. Nie dajcie się zwieść. To nie jest zwyczajna zupa krem z batatmi i mleczkiem kokosowym. Kolejna...