


Mango lassi kokosowo-jogurtowe
Moje mango lassi czekało na soczyste, dojrzałe mango i wrreszcie jest. Zaplanowane i wyczekane mangolassi. Świetnie się nadaje jako deser po lekkiej, letniej sałatce na przykład takiej z tuńczykiem. Latem w kucni nie lubię się bawić w kulinarne opowieści. Lekka...
Kociołek warzywny z ogniska
W kociołku nad ogniskiem duszą się warzywa z przyprawami i już wiem, że to będzie nasza coroczna tradycja. Z ogniska nie odeszliśmy ociężali kiełbasianym wiktem. Nikt się nie czuł jak w 15 miesiącu ciąży i nikt potem nie miał kłopotów ze spaniem, co jest bardzo...
Owsianka z chia i truskawkami
Letnie śniadania w moim wydaniu przeważnie oznaczają owsiankę. Nigdy mi się to nie nudzi. Owsianka z chia ma dwa oblicza. Można ją zjeść na zimno i na ciepło. Wszystko co potrzebne do owsianki – płatki owsiane i nasiona chia – namaczam na noc w wodzie lub w mleku...
Dorsz w przyprawach na makaronie z cukinii
Jeśli myślicie o sycącej, ale lekkiej kolacji, to dorsz w przyprawach na makaronie z cukinii jest wspaniałym pomysłem na taką okazję. I dorsza i cukinię smaży się na patelni. Właściwie najdłużej może się zejść ze zrobieniem makaronu z cukinii, ale i na to można...
Salvadoran curtido – młoda kapusta krótko kiszona z warzywami
Niech was nie zwiedzie ten znajomy, pospolity wygląd. To niby jest kiszona kapusta ale tak nie do końca zwyczajna.Przede wszystkim na kapustę ukiszoną według tego przepisu woła się „Salvadoran curtido” co brzmi o wiele bardziej sexy niż ‘kiszona kapusta’. Salvadoran...
Pieczone burgery z czerwonej fasoli z pomidorową salsą, awokado i mango
To mój kolejny udany eksperyment, żeby wprowadzić do naszej kuchni więcej roślinnych przepisów, ale z drugiej strony nikogo nie szantażować dostępem do internetu w zamian za konsumpcję ? Przepis na burgery z czerwonej fasoli jest pomysłem z Jamiego Oliwiera, ale...
Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą i pomidorami
Zwykle pod koniec maja żegnam się z gorącymi, rozgrzewającymi zupami, ale w tym roku pogodna zachęciła mnie do jeszcze jednego rozdania. Zupa z młodej kapusty. A do tego soczewica i dla zrównoważenia kapuścianej słodkości – pomidory. Takie połączenia udają się z...
Szparagi z truskawkami
Piękny, piękny majowy duet. Zielone szparagi i truskawki, jak bukiet czerwonych kwiatów. Moje majowe dania są zawsze zdominowane przez szparagi. W sezonowym jedzeniu jest wszystko co najlepsze. “Must have” dla odchudzających się. Dużo...
Szparagi i boczniaki z woka z awokado
Szparagi i boczniaki z woka w towarzystwie awokado, a ja dodaję również ugotowaną kaszę gryczaną. Próbowałam tego zestawienia, gdy została mi kasza z poprzedniego dnia i bardzo sobie chwalę to połączenie. Ale przymusu nie ma. Jeśli posmakowało ci risotto orkiszowe ze...
Ciasteczka otrębowe z suszoną śliwką i sezamem
Popełniłam te ciasteczka, żeby wypróbować przepis na piknikowe jedzenie. Zamieszczam go na blogu, bo przepis uważam za udany. Oryginalny przepis pochodził z opakowania otrąb pszennych firmy Kupiec, ale trochę go podrasowałam, żeby był zdrowszy. Otręby to najcenniejsza...
Zupa szparagowa, najlepsza
Nie lubię cienkich zupek-krem, które pozostawiają mnie w niedosycie. Niby coś zjadłam, ale nie jestem najedzona. W najlepszej szparagowej zupie są ziemniaki i por, które dodają aksamitnej, sycącej masy. Z drugiej strony są na tyle neutralne, że nie zagłuszają smaku...
Orkiszowe risotto ze szparagami i pieczarkami
Risotto bez ryżu, za to z pełnoziarnistą kaszą orkiszową – orkiszotto. Jest cudowne wyraziste i o wiele bogatsze odżywczo od tradycyjnego. Genialnie pasuje do szparagów i pieczarek. A do tego oczywiście król risotta – parmezan. Orkiszotto robi się tak samo jak...
Indyjskie pikle z bakłażana
To jest przepis na pikle z bakłażana na sposób południowo indyjski. Bakłażan jest w nich słodko-kwaśny z wyraźną orientalną nutą smakową. Dla miłośników hinduskiej kuchni to będzie szał. Odkąd zrobiłam pierwszą partię, nie ustaję w uzupełnianiu zapasów. Takie pikle są...
Surówka z czerwonej kapusty i pesto z czosnku niedźwiedziego
Uwielbiam surówy. Lubię porządną michę surówki do obiadu, dużo świeżego we wszystkich kolorach. Ta surówka nie jest jak zupa pomidorowa, która smakuje wszystkim. A jest tak za sprawą pesto z czosnku niedźwiedziego. Pesto czosnkowe jest charakterystyczne, o czym wie...
Pesto z czosnku niedźwiedziego i pestek dyni
Czosnek niedźwiedzi znajdziecie podczas spacerów w lesie a już na pewno na bazarku czy targu. Pesto z takiego dzikiego czosnku jest niepowtarzalne. Niedźwiedzi czosnek jest ostry i nie wymaga wielu dodatków, żeby się nim cieszyć. A cieszyć się można krótko. ...
Pasztet pieczarkowy z kaszą gryczaną
To jest pasztet zdecydowanie pieczarkowy. Kasza gryczana dodaje masy i nie dominuje całości. Bardzo udana kompozycja i bardzo smaczna. Ogromna zaleta paszteciku – nie jest suchy, co często się zdarza przy wypiekach warzywnych. To dzięki sporej ilości pieczarek, kiedy...
Pasta z groszku do chleba
Pasta z groszku do chleba to uroda i smak prostoty. Jej przygotowanie zajmuje tylk czasu, ile potrzeba do zaparzenia herbaty. Mrożony groszek (albo świeży w sezonie) i trochę dodatków. Nic więcej. To inna pasta niż ta groszkowo-mietowy hummus. Lżejszy kaliber...
Gęsta zupa rybna po sycylijsku – bez konkurencji
To jeden z moich ulubionych rybnych przepisów. Ta zupa jest po prostu przepyszna. Po takie rarytasy jeździ się nad Morze Śródziemne. Kiedy tylko jestem w dużym sklepie, gdzie mogę kupić rybie odpadki (korpus z ogonem + łby) to kupuję, płuczę, a potem gotuję z...