
Kanapka ze szparagami i szpinakiem na serku ziołowo-czosnkowym
Na temat zwykłej kanapki z serem nie pisze się postów, ale ta kanapka zwykła nie jest. Pełno w niej aromatów i wiosennych smaków. Serwuje się ją na chrupiącej, bo wcześniej opieczonej w tosterze, ciabattcie co zdecydowanie zwiększa doznania smakowe. Jest cudownie...
Szparagi pieczone na śniadanie, z jajkiem
Sezonu na szparagi, nie warto zmarnować, bo zalet mają wiele, o czym więcej we wpisie “Szparagi dobre na seks i odchudzanie”. Ten przepis to wersja na śniadanie, chociaż smakuje o każdej porze dnia. Ja szparagi piekę. Pieczone smakują mi najlepiej i bardzo...
Surówka warzywna siekana
Surówka pełna witamin do obiadu, albo grilla. Jeśli wrzucicie do niej kawałki pieczonego kurczaka albo tuńczyka, będzie wartościowym samodzielnym daniem. Robi się ją szybko i nie wymaga żadnych specjalnych składników. Surówka warzywna,...
Soja edamame z mirinem i chilli
Trudno o prostsze danie. Kupujesz mrożoną edamame , gotujesz, przyprawiasz i gotowe. To danie świetnie sprawdza się jako lekki lunch zamiast przysłowiowej kanapki. Można zajadać jeszcze ciepłe lub ostygnięte. Robi furorę na spotkaniach towarzyskich gdy...
Smoothie jogurtowo – mandarynkowe, wszystko czego potrzebujesz, żeby dobrze zacząć dzień
To smoothie jest dla ciebie, jeśli: Nie lubisz cudować w kuchni, ale zależy ci na zdrowym śniadaniu. Nie masz rano czasu absolutnie na nic oprócz makijażu, ale chcesz mieć piękne pazurki i lśniące włosy – bez wysiłku.### Wiesz, że aby...
Szakszuka z cukinią i papryką – śniadanie na niedzielę
Szakszuka to jajka posadzone w bogatym sosie warzywnym. Bazą klasycznej szakszuki są pomidory, ale zima to nie jest pomidorowy czas. Zimą wolę szakszukę bez pomidorów, za to z cukinią i papryką. To danie jest bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej oraz...
Smoothie żurawinowe na kefirze
Jeśli chcecie podkręcić sobie poziom wapnia to proponuję przygotować żurawinowy koktajl na kefirze. Podawałam wcześniej przepis na koktajl owocowy z żurawiną. Kefirową wersję przygotowujemy podobnie, tylko zamiast pomarańczy podstawiamy kefir. Smoothie żurawinowe na...
Sałatka z tuńczykiem – bez jajek i majonezu
Sałatka z tuńczykie ale bez typowych dodatków – jajek i majonezu. Z majonezu rezygnuję ze wględu na jego kaloryczność. Do jajek nic nie mam, lubię bardzo, ale po prostu po ich dodaniu do sałatki porcja byłaby dla mnie zbyt obfita. Bez jajka i majonezu, za...
Sałatka z ciepłą białą fasolą, pomidorkami i zieleniną
Warto trzymać w szafce puszkę fasoli, a w lodówce zieleninę i pomidorki. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie więcej niż 10 minut. Niegroźne wtedy zjadanie byle czego, byle szybko, po powrocie z pracy. Fasola jest świetna, gdy ktoś chce...
Salsa pomidorowa fermentowana, pyszna
Kwiecień to co prawda nie miesiąc, który się kojarzy z sezonem pomidorowym, ale w Dubaju to zdecydowanie najlepszy czas w roku, kiedy można dostać dobre, soczyste, dojrzałe pomidory z lokalnych farm. Pomidorowa salsa fermentowana to...
Sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw
Sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw fantastycznie sprawdza się jako lekki obiad czy kolacja w cieplejsze dni. Jest w niej dużo świeżych, letnich warzyw i super odżywcza, aromatyczna, bliskowschodnia ciecierzyca. I uwaga, robi się ją łatwo i szybko. Nie wiem który...
Sałatka z bakłażanów i pomidorów
Podobnie do większości warzyw, bakłażan ma do zaoferowania wiele witamin i minerałów. Ale jest w nim coś szczególnego: nasunina. Nasunina to antyoksydant. Zwalcza stany zapalne organizmu oraz stres oksydacyjny (sytuacja, w której wolne rodniki biorą górę nad...
Rosół rybny
Wspaniale rozgrzewająca, cudownie aromatyczna zupa z ryb. Użycie więcej niż jednego gatunku ryby bardzo wzbogaca jej smak. Do tego domowej roboty rouille, czyli taka trochę pasta, trochę sos do posmarowania pieczywa i dobry ser do posypania. Parmezan albo...
Puree z białej fasoli – zamiast ziemniaków
Nie jestem przeciwniczką ziemniaków ale wierzę, że w różnorodności siła, zatem do tradycyjnego kotleta bardzo namawiam na puree z białej fasoli. Jego przygotowanie trwa o wiele krócej, nie trzeba niczego obierać, ani gotować....
Rzodkiewki w solance
Ta ślicznie prezentująca się kiszonka jest też smaczna. W miarę jak proces fermentowania postępuje, rzodkiewki tracą swój kolor. Po kilku dniach robią się zupełnie białe. Jeśli masz dostęp do dobrych rzodkiewek, nie wahaj się ją wypróbować....
Pomidory kiszone w maślance
Pomidory dla tych, którzy nie boją się eksperymentów. Ja się nie boję i dlatego teraz wiem, że pomidory kiszone w maślance mają zdecydowany smak i są udaną, niezwykłą przystawką. Taki świeżo ukiszony pomidor...
Batat z pieczarkami, awokado i sosem tahini
Słodkie ziemniaki są bardzo udanym składnikiem niebanalnych dań z kilku powodów. Przede wszystkim nie maltretuje się ich (jeszcze) komercyjnie, jak tradycyjnych białych ziemniaków. Nie przerabia się ich na taką skalę na frytki i chipsy, przez co nie są bombardowane...
Płatki jaglane z musem malinowym
Śniadanie letnie, lekkie i na szybko. Podobnie jak kasza jaglana czyli proso, płatki jaglane są bezglutenowe, ale nie ma w nich charakterystycznej dla kaszy goryczki. Nie trzeba ich zatem płukać, czy namaczać. Jedną z największych zalet prosa...