Nie będzie lepszego sezonu na ratatuille. Cukinia, papryka, bakłażan, pomidory. Czy ktoś jeszcze zastanawia się jak zwiększyć ilość warzyw w diecie?

Ratatuille, czy bardziej swojsko ratatuj to bardzo dobra opcja na zdrową kolację, do której można zjeść kawałek chrupiącej bagietki albo zaserwować z kolorowym ryżem.

Wiem, że nie ma tego w klasycznej formie, ale ja lubię poszaleć z warzywami i dodaję jeszcze kalarepę, bo lubię jej chrupiącą słodkość.

W przepisie są pomidory z puszki. Ja dodaję je zwykle wtedy, gdy warzywa nie puszczą wystarczająco dużo soku (na zdjęciach ratatuj bez puszkowanych pomidorów) albo gdy chcę mieć więcej sosu do maczania bagietki.

  • Do ratatuj można dodać pod koniec gotowania ciecierzycę lub czerwoną soczewicę, jeśli chcecie mieć wzbogacone w białko, bardziej sycące danie.

Ratatuille tudzież ratatuj

porcja na 4-5 osób

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jędrne cukinie
  • 2 nieduże bakłażany (nie wybierajcie bardzo grubych, bo będą miały pestki, któ®e nieładnie się rozgotują)
  • 3-5 papryk dowolnego koloru
  • kalarepa – opcjonalnie
  • 6 miękkich, dojrzałych pomidorów
  • garść bazylii
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • 1 puszka pomidorów dobrej jakości
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  1. Cebulę kroimy w kosteczkę lub w piórka, jak kto lubi, czosnek siekamy.
  2. Cukinie i bakłażany kroimy w kostkę lub szersze plastry.
  3. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze części. Z bazylii odrywamy listki a łodygi drobno siekamy.
  4. Pomidory sparzamy i usuwamy z nich skórę (można pominąć ten etap, jeśli komuś nie przeszkadza skóra), kroimy na mniejsze części.
  5. Na patelni lub w żeliwnym naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, cukinię i bakłażana. Smażymy mieszając aż warzywa zaczną się robić miękkie, ale jeszcze nie takie dobrze zrobione, ok. 5-7 minut. Wykładamy je z patelni na bok.
  6. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy czosnek, łodygi bazylii i tymianek. Smażymy kolejne 3-4 minuty na małym ogniu.
  7. Dorzucamy warzywa, które wcześniej odłożyliśmy. Dodajemy pomidory z puszki, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  8. Można zajadać z ryżem lub pieczywem posypane obficie liśćmi bazylii.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.