Nie będzie lepszego sezonu na ratatuille. Cukinia, papryka, bakłażan, pomidory. Czy ktoś jeszcze zastanawia się jak zwiększyć ilość warzyw w diecie?
Ratatuille, czy bardziej swojsko ratatuj to bardzo dobra opcja na zdrową kolację, do której można zjeść kawałek chrupiącej bagietki albo zaserwować z kolorowym ryżem.
Wiem, że nie ma tego w klasycznej formie, ale ja lubię poszaleć z warzywami i dodaję jeszcze kalarepę, bo lubię jej chrupiącą słodkość.
W przepisie są pomidory z puszki. Ja dodaję je zwykle wtedy, gdy warzywa nie puszczą wystarczająco dużo soku (na zdjęciach ratatuj bez puszkowanych pomidorów) albo gdy chcę mieć więcej sosu do maczania bagietki.
- Do ratatuj można dodać pod koniec gotowania ciecierzycę lub czerwoną soczewicę, jeśli chcecie mieć wzbogacone w białko, bardziej sycące danie.
Ratatuille tudzież ratatuj
porcja na 4-5 osób
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 jędrne cukinie
- 2 nieduże bakłażany (nie wybierajcie bardzo grubych, bo będą miały pestki, któ®e nieładnie się rozgotują)
- 3-5 papryk dowolnego koloru
- kalarepa – opcjonalnie
- 6 miękkich, dojrzałych pomidorów
- garść bazylii
- świeży tymianek – kilka gałązek
- 1 puszka pomidorów dobrej jakości
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Cebulę kroimy w kosteczkę lub w piórka, jak kto lubi, czosnek siekamy.
- Cukinie i bakłażany kroimy w kostkę lub szersze plastry.
- Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze części. Z bazylii odrywamy listki a łodygi drobno siekamy.
- Pomidory sparzamy i usuwamy z nich skórę (można pominąć ten etap, jeśli komuś nie przeszkadza skóra), kroimy na mniejsze części.
- Na patelni lub w żeliwnym naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, cukinię i bakłażana. Smażymy mieszając aż warzywa zaczną się robić miękkie, ale jeszcze nie takie dobrze zrobione, ok. 5-7 minut. Wykładamy je z patelni na bok.
- Wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy czosnek, łodygi bazylii i tymianek. Smażymy kolejne 3-4 minuty na małym ogniu.
- Dorzucamy warzywa, które wcześniej odłożyliśmy. Dodajemy pomidory z puszki, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
- Można zajadać z ryżem lub pieczywem posypane obficie liśćmi bazylii.
Smacznego