Rzodkiewka na wiosnę musi być. I stanowczo protestuję przeciwko traktowaniu jej jako dodatku do kanapek. Zasługuje na dużo więcej. W tym wydaniu wietnie sprawdzi się jako surówka albo salsa. Jeśli zaczynacie grillować, to nie zapomnijcie o tym przepisie.
Rzodkiewka ma bardzo dużo zalet i żadnych wad. Przede wszystkim jest smaczna, tania, niskokaloryczna, w różnych rozmiarach i smakach. Można ją kupić pyszną i chrupiącą przez większość roku. Czy to mało?
- Witamina C, B1, B2, B6, kwas foliowy, potas.
- Regularne jedzenie rzodkiewki dobrze wpływa na działanie nerek i układu moczowego, łagodzi stany zapalne i infekcje dróg moczowych.
- Duża ilość błonnika w rzodkiewce usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom.(1)
- Rzodkiewki są doskonałym warzywem dla odchudzających się. Mają mało kalorii, dużo wody i dużo błonnika. Błonnik ma tu do odegrania jeszcze inna rolę. Nie łatwo go strawić a zatem będzie w nas gościł dłużej a to z kolei sprawi, że będziemy syci na dłużej. A kiedy jesteśmy dobrze najedzeni, to nie myślimy o następnym posiłku tak szybko. Kanapka zjedzona w towarzystwie 4 rzodkiewek jest lepszym pomysłem na odchudzanie i poczucie sytości niż kanapka zjedzona bez rzodkiewkowego towarzystwa. (2)
- Antyoksydanty w rzodkiewkach, niektóre zupełnie wyjątkowe jak sulforafen potrafią ochronić nasze komórki przed rozwojem niektórych chorób nowotworowych min. prostaty, jelita grubego i piersi.(3)
- Jako kolejne warzywo o dużej zawartości witaminy C, jeśli rzodkiewkę jadamy często nie robimy wielką przysługę naszej skórze. O zaletach witaminy C możesz przeczytać TUTAJ.
Rzodkiewkowa salsa jest wspaniale odświeżająca i wiosenna. Doskonale sprawdzi się jako surówka do dań z grilla, albo innego mięsiwa. Ja zrobiłam ją do ciepłej fasoli i pasowała cudownie.
Rzodkiewkowa surówka z meksykańskim twistem
Przepis na 2 – 3 porcje
- 2 pęczki rzodkiewek
- ¾ długiego świeżego ogórka lub 2 małe
- 1 średnia cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 2 zielone papryczki chilli albo 1 papryczka jalapeno
- ½ pęczka liści kolendry lub pietruszki
- 1 limonka lub ½ cytryny
- sól i pieprz
- Warzywa umyć, czosnek obrać z łusek.
- Liście kolendry lub pietruszki drobno posiekać.
- Z papryczki chili usunąć pestki i również drobniutko posiekać. Ilość papryczek to kwestia tego czy lubi ostro czy nie.
- Rzodkiewkę pokroić w kosteczkę.
- Ogórka razem ze skórą również pokroić w kosteczkę, tak samo cebulę i czosnek.
- Wszystkie posiekane warzywa połączyć razem i wymieszać. Dodać kolendrę i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
- Do tego wycisnąć sok z jednej limonki lub połowy cytryny.
Smacznego