To jedna z moich ulubionych lunchowych/obiadowych sałatek. Jest super zdrowa, a roboty nie ma z nią zbyt wiele.

Ten typ sałatki jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej: kasze lub rośliny strączkowe, świeże warzywa i ser. Do tego obowiązkowy sos na bazie oliwy z oliwek. Po takiej porcji zawsze świetnie się czuję. Najedzona, ale nie ciężka. Super jest rozgryzać te wszystkie  smaki.

Użyłam to mieszanki firmy Malvit: pęczak, soczewica, bulghur, ale nie trzeba trzymać się tej konkretnej marki i zestawy. Odradzam jedynie wszelkie miksy z makaronami. Natomiast świetna będzie sama zielona soczewica.

Jeśli zamierzacie ja zabrać do pracy, sos lepiej przechowywać osobno i dodać go bezpośrednio przed jedzeniem.

W tej sałatce jest wszystko, czego nam potrzeba: zdrowe źródło energii i białka (ziarna, soczewica), witaminy i minerały (warzywa, owoce) i dobry tłuszcz (oliwa z oliwek). Ser feta ma wszystkiego po trochu i dodatkowo wapń. Warto skorzystać z tych dobrodziejstw.

Sałatka śródziemnomorska 3 ziarna albo tylko z soczewicą

Porcja na 2 osoby

  • 1 opakowanie mieszanki ziaren (100g) lub zielonej soczewicy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 granat, pestki
  • Ser feta – ok. 1 szklanka
  • Liście mięty – opcjonalnie, ale warto

Sos vinaigrette

  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Miód
  • Sól i pieprz
  1. Mieszankę ziaren gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle około 20 minut. Tak samo z soczewicą. Odcedzamy i zostawiamy na sitku do przestygnięcia.
  2. Cebulę, ogórka i kilka listków mięty drobno posiekać.
  3. Granata obrać, będą potrzebne pestki.
  4. Zrobić sos według tego przepisu albo po prostu w miseczce wymieszać 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, posolić, popieprzyć i dodawać  sok z cytryny. Zacząć od 1 łyżki soku i próbować, czy dobre, czy już smakuje tak jak trzeba. Jedni wolą bardziej na słodko, inni na kwaskowato, dlatego sok cytrynowy warto dozować uważnie.
  5. Ziarna (albo soczewicę) wymieszać z ogórkiem, cebulą, miętą i granatem. Dodać 3 łyżki sosu vinaigrette, wymieszać.
  6. Posypać pokruszoną fetą.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.