Buraczki i awokado wymagają jakieś źródła białka, stąd w sałatce jest groszek. Całość posypana jest miętą i pietruszką.
Buraczki, awokado i groszek to trochę mdłe zestawienie, dlatego potrzebują jakiegoś silniejszego akcentu. U mnie taką rolę pełni cebulka kiszona w cytrynie.
Jeśli jej nie macie 😊 to zamarynujcie cebulkę na szybko w takiej marynacie: 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel Tabasco, szczypta cukru, ¼ łyżeczki soli. Do tego wrzucamy cieniutko pokrojoną cebulkę i pozwalamy się jej macerować przez 15 minut.
Myślę, że w tej sałatce świetnie sprawdzą się buraczki marynowanie w occie, wtedy nie trzeba już marynować cebuli. Warto też użyć buraczków z kwasu buraczanego, jeśli robicie.
Sałatka z buraczkami, awokado i groszkiem
porcja dla 1 osoby
- 2 małe buraki, upieczone
- ½ awokado
- garść mrożonego groszku
- 1 mała cebulka, czerwona
- mięta, pietruszka
- Buraczki obieramy i kroimy na półplasterki.
- Awokado kroimy na kawałki na jeden kęs.
- Cebulkę marynujemy tak jak to opisałam w tekście.
- Na talerzu układamy buraczki, awokado i groszek. Na to wykładamy marynowaną cebulę, a potem posypujemy posiekaną zieleniną.
Do stworzenia tej sałatki zainspirował mnie Y. Ottolengi „Plenty more”.