Lekka ale sycąca. Świetna na kolację. Królują w niej składniki nie bez powodu zaliczane do tzw. superfoods- quinoa (komosa ryżowa) i awokado.
Bardzo dobre źródło białka – quinoa w przeciwieństwie do innych ziaren zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Znajdziesz tam również sporo błonnika, szczególnie tego rozpuszczalnego, który wspiera metabolizm. Są też zdrowe kwasy tłuszczowe.
Ilość witamin i minerałów, którymi naładowana jest ta sałatka jest tak długa, że aż nudna. Mamy tu przeciwutleniacze, czyli skuteczną obronę dla naszych komórem przed złośliwymi zmianami. Są też składniki przeciwzapalne, które są orężem naszej odporności. W tej sałatce jest wszystko czego potrzebujesz do zdrowia.
Sałatka z quinoa, awokado i fetą
- 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej), ciemnej
- 1 awokado, pokrojone w średnią kostkę
- 2 garście pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 opakowanie sera feta ok. 200 g., pokrojone w kostkę
- 4 garście szpinaku lub rukoli, ale nie drobnej, tylko grubych liści
- ok. 2 łyżki cebuli czerwonej (może być biała), pokrojona w maleńką kosteczkę
- pół szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
Dressing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki musztardy dijon
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli
- Komosę ryżową ugotować i zostawić do przestygnięcia. Ja najpierw dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Zalewam zimną wodą tak, żeby wody było ok. 1 cm ponad powierzchnię quinoa i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu ok. 12 minut. Wyłączam palnik i zostawiam pod przykrywką na następne 10 minut.
- Szpinak lub dużą rukolę posiekać – nie drobniutko ale tak, żeby było wygodnie jeść widelcem.
- Wymieszać wszystkie składniki i polać dressingiem.
Porcja na 2 albo 4 osoby ( w zależności od tego, czy coś jeszcze będzie na kolację)
Smacznego