Soczysta, kolorowa, zimowa sałatka na obiad lub kolację. Uwielbiam. Może to za sprawą pomarańczy, które teraz zimą są najpyszniejsze i najbardziej wartościowe.
Słodki smak pomarańczy i buraków, wspaniale kontrastujący z fetą i soczewicą. To wyjątkowa uczta.
Nie będę pisać, co tu w tej sałatce jest, bo jest tu po prostu wszystko. Zdrowe węglowodany, zdrowe tłuszcze, wspaniałe, pyszne źródła białka.
Po takim daniu można tylko rozpływać się ze szczęścia. Czy czujecie się zachęceni do wypróbowania przepisu?


Sałatka z soczewicą, burakami i pomarańczą
Dla 2 osób
- 1 szkl. ugotowanej soczewicy zielonej/brązowej
- 2 pomarańcze (albo i więcej, jeśli ktoś ma życzenie)
- 100 g. sera feta
- 2 nieduże buraki, upieczone
- 1/3 czerwonej cebuli
- 4 łyżki sosu typu winegret (oliwa+cytryna lub ocet balsamiczny+miód+odrobina musztardy, sól, pieprz)
- natka pietruszki do posypania
- Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Buraki obrać ze skóry i również pokroić w plasterki. Z pomarańczy usunąć skórę i pokroić dowolnie.
- Na talerz wyłożyć ugotować soczewicę. Na soczewicę położyć buraki, cebulę, pomarańcze. Polać sosem.
- Na sałatkę pokruszyć fetę i posypać natką pietruszki.
Smacznego
.