Sałatka z tuńczykie ale bez typowych dodatków – jajek i majonezu. Z majonezu rezygnuję ze wględu na jego kaloryczność. Do jajek nic nie mam, lubię bardzo, ale po prostu po ich dodaniu do sałatki porcja byłaby dla mnie zbyt obfita.
Bez jajka i majonezu, za to z oliwą i awokado. W sezonie na świeżą kukurydzę, specjalnie z myślą o tej sałatce robię kiszoną kukurydzę z chilli. Jej ostro kwaskowaty smak idelnie tu pasuje.
Zamiast kiszonej, można użyć konserwowej kukurydzy. Jeśli lubicie marynowaną cebulkę albo czosnek, też można trochę dodać dla podkręcenia smaku.
Lubię kupować małe puszki tuńczyka, na jeden raz.
To jedna z moich ulubionych sałatek na szybki obiad. Czuję się po niej dobrze najedzona. Nie bez powodu, bo jest tu białko, zdrowe tłuszcze i warzywa. To ważne w diecie kobiety po 40ce. Sałatka nasyca ale nie sprawia, ze czujesz się ociężała.
Sałatka z tyńczykiem
Porcja dla 1 osoby
- 1 mała puszka tuńczyka ok. 80 g. (tuńczyk w wodzie, jeśli kupicie w oleju to nie dokładajcie już oliwy)
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej (odsączonej) albo kiszonej z tego przepisu
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 cebulka dymka
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1 niewielka garść szpinaku o małych liściah lub innego zielonego dodatku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mały lub 1/3 długiego, świeżego zielonego ogórka (można zamienić na ogórka kiszonego)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 awokado
- Tuńczyka odsączyć z wody, selera pokroić w cienkie plasterki, papryczkę chilli drobno posiekać, ogórka pokroić drobno w kosteczkę, szpinak umyć i usunąć twarde ogonki, dymkę posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w salaterce i wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Na wierzchu sałatki ułożyć pokrojone w paski awokado.