Słodkie mango i ostre chili, do tego cebulka i natka pietruszki oraz sok z cytryny. I już. Wspaniała ostro-słodka salsa z mango, która idealnie pasuje do szparagów.
Aby zrobić z tego pełnowartościowy posiłek podajcie szparagi z salsą z mango w towarzystwie:
- Mozzarelli
- Pokruszonej fety
- Fileta z kurczaka/indyka z grilla lub
- Smażonych krewetek albo ryby
- Pierożków z wody
- Kawałka gorgonzoli albo innego długo dojrzewającego sera
- Tofu z przyprawami albo wędzonego na ciepło
- Grillowanego sera halloumi


Salsa mango
- 1 dojrzałe mango
- szalotka lub nieduży kawałek cebuli
- natka pietruszki lub kolendry
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczka płatków chili albo 1 papryczka chili drobniutko posiekana
Mango obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Natkę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko razem.
Do tego pęczek szparagów ugotwanych na prze lub upieczonych. Smacznego