Szakszuka to jajka posadzone w bogatym sosie warzywnym.  Bazą klasycznej szakszuki są pomidory, ale zima to nie jest pomidorowy czas. Zimą wolę szakszukę bez pomidorów, za to z cukinią i papryką.

To danie jest bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej oraz dalekiego wschodu. Słowo ‘shakshuka’ w języku arabskim oznacza ‘mieszanka’. I sos do shakshuki to rzeczywiście mieszanka. Jak to w tych rejonach – aromatyczna, pachnąca, wyraźna. Stawia jajko sadzone, w zupełnie innym świetle. Stawia je na podium. Posunę się dalej. Nie wiesz jak dobre może być sadzone jajko, jeśli nie jadłeś shakshuki.

Nie ma z tym przepisem dużo zamieszania, ale z pewnością jest to pomysł na śniadanie w weekend, a nie w środku tygodnia. Wszystkich można wyciągnąć z łóżek dorzucając na patelnię kolejne składniki shakshuki. Zróbcie od razu więcej.

Będzie potrzebna patelnia raczej z tych większych i głębszych. Jeśli macie patelnię żeliwną, nie wahajcie się jej użyć.

Szakszuka z cukiną i papryką

porcja na 2 osoby

  • 3-4 jajka (to zależy od apetytu)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki (kolor bez znaczenia)
  • 1 papryczka chili
  • 2 garście szpinaku (bez grubych ogonków)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek posiekać.
  3. Z papryczki chili usunąć pestki i drobniutko posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przyprawy: kumin, kolendrę i i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu kilka sekund.
  5. Dodać cebulę i smażyć mieszając 2-3 minuty. Dorzucić czosnek i smażyć kilka sekund.
  6. Wrzucić cukinię i paprykę. Wymieszać, przykryć i smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Zdjąć pokrywkę, wymieszać, jeśli wytworzył się płyn w większości powinien wyparować.
  8. Wrzucić szpinak, wymieszać i smażyć ok. 1 minuty.
  9. Dodać sok z cytryny, posolić i wymieszać.
  10. Sos warzywny odgarnąć na boki patelni tak, żeby utworzył okrąg.
  11. Na środek tego okręgu wbić jajka. Przykryć i obserwować, kiedy się ładnie zetną.
  12. Gdy są już gotowe zdjąć patelnię z ognia i podawać. Polecam posypać natką pietruszki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.