Szakszuka to jajka posadzone w bogatym sosie warzywnym. Bazą klasycznej szakszuki są pomidory, ale zima to nie jest pomidorowy czas. Zimą wolę szakszukę bez pomidorów, za to z cukinią i papryką.
To danie jest bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej oraz dalekiego wschodu. Słowo ‘shakshuka’ w języku arabskim oznacza ‘mieszanka’. I sos do shakshuki to rzeczywiście mieszanka. Jak to w tych rejonach – aromatyczna, pachnąca, wyraźna. Stawia jajko sadzone, w zupełnie innym świetle. Stawia je na podium. Posunę się dalej. Nie wiesz jak dobre może być sadzone jajko, jeśli nie jadłeś shakshuki.
Nie ma z tym przepisem dużo zamieszania, ale z pewnością jest to pomysł na śniadanie w weekend, a nie w środku tygodnia. Wszystkich można wyciągnąć z łóżek dorzucając na patelnię kolejne składniki shakshuki. Zróbcie od razu więcej.
Będzie potrzebna patelnia raczej z tych większych i głębszych. Jeśli macie patelnię żeliwną, nie wahajcie się jej użyć.
Szakszuka z cukiną i papryką
porcja na 2 osoby
- 3-4 jajka (to zależy od apetytu)
- 1/2 średniej cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki (kolor bez znaczenia)
- 1 papryczka chili
- 2 garście szpinaku (bez grubych ogonków)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek posiekać.
- Z papryczki chili usunąć pestki i drobniutko posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przyprawy: kumin, kolendrę i i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu kilka sekund.
- Dodać cebulę i smażyć mieszając 2-3 minuty. Dorzucić czosnek i smażyć kilka sekund.
- Wrzucić cukinię i paprykę. Wymieszać, przykryć i smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Zdjąć pokrywkę, wymieszać, jeśli wytworzył się płyn w większości powinien wyparować.
- Wrzucić szpinak, wymieszać i smażyć ok. 1 minuty.
- Dodać sok z cytryny, posolić i wymieszać.
- Sos warzywny odgarnąć na boki patelni tak, żeby utworzył okrąg.
- Na środek tego okręgu wbić jajka. Przykryć i obserwować, kiedy się ładnie zetną.
- Gdy są już gotowe zdjąć patelnię z ognia i podawać. Polecam posypać natką pietruszki.
Smacznego