Trudno o prostsze danie. Kupujesz mrożoną edamame , gotujesz, przyprawiasz i gotowe. To danie świetnie sprawdza się jako lekki lunch zamiast przysłowiowej kanapki. Można zajadać jeszcze ciepłe lub ostygnięte. Robi furorę na spotkaniach towarzyskich gdy goście lubią przegryźć coś na ostro. Zamiast paluszków stawiamy michę edamame i mamy nietuzinkowo i smakowicie (i jeszcze tanio!). Edamame zajadamy wyłuskując ziarna ze strąków zębami, gdyby się ktoś zastanawiał. To znaczy nie wkładamy całej paszczy do miski, tylko używamy rąk! Dzięki temu zabiegowi marynata i chilli, którym wszystko jest potraktowane zostaje przyjemnie w otworze gębowym.

Soja edamame to nie do końca dojrzała soja. Jest jak najbardziej jadalna.

Soja edamame z mirinem i chilli

Porcja dla 4 osób

  • 1 opakowanie soi edamame (mrożonka)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (można ewentualnie sobie darować)
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej albo w płatkach
  • 1 łyżka płatków chilli
  1. Soję edamame gotujemy 7 minut w wodzie bez soli.
  2. W tym czasie w miseczce mieszamy stany płynne: mirin, ocet ryżowy i olej sezamowy.
  3. Sól mieszamy z chilli.
  4. Soję odcedzamy i wykładamy na półmisek. Polewamy wymieszanymi płynami i mieszamy, żeby wszystkie strąki mogły cieszyć się tym dobrodziejstwem.
  5. Posypujemy lekko mieszanką soli i chilli. Pozostałą część serwujemy w miseczce obok, dla tych, którzy pragną więcej żaru. Niech sobie maczają indywidualnie.
  6. Smacznego

Przepis z książki What Katie Ate, Katie Davies

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.