Na temat zwykłej kanapki z serem nie pisze się postów, ale ta kanapka zwykła nie jest. Pełno w niej aromatów i wiosennych smaków. Serwuje się ją na chrupiącej, bo wcześniej opieczonej w tosterze, ciabattcie co zdecydowanie zwiększa doznania smakowe. Jest cudownie lekka i sycąca. Idealna na wczesny obiad, albo jak ktoś chce lunch. To tak naprawdę uczta warzywna, bo dobrze jej robi towarzystwo pomidora. Można też przegryzać winogronami.
Wbrew pozorom nie trzeba spędzić przy niej dużo czasu, a kluczowe komponenty – serek z ziołami i czosnkiem oraz podsmażany szpinak – można przygotować na zapas. Moja rada: nie żałujcie mięty, bo ona bardzo dodaje szyku. A jeśli macie problem ze szparagami, zamieńcie je na brokuły. Serio.
Kanapka z ze szparagami i szpinakiem na serku ziołowo-czosnkowym
Porcja dla 1 osoby
- pół pęczka szparagów
- 2 garści szpinaku
- 1 opakowanie serka kremowego do smarowania typu philadelphia (zostanie na druga porcję)
- szczypiorek, pietruszka i mięta – garść wszystkiego razem
- 1 ząbek świeżego czosnku, a jeszcze lepiej 3 ząbki pieczonego z TEGO przepisu (wtedy nie jedzie z paszczy)
- sól, pieprz
- ciabatta – raczej nie bagietka, bo musi być płaska, żeby się zmieściła w tosterze
- płatki chili – opcjonalnie, jeśli chcecie wyostrzyć
- Szparagi ugotować w osolonej wodzie, albo upiec – 8 minut w 180oC.
- W tym czasie drobniutko! posiekać zioła i wymieszać dokładnie z serkiem.
- Pieczony czosnek rozgnieść widelcem z odrobiną oliwy z zalewy, a świeży przecisnąć przez praskę. Wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
- Rozgrzać patelnię, a na niej 1 łyżkę oleju lub oliwy. Wrzucić szpinak. Posolić i doprawić pieprzem oraz chilli. Mieszać do momentu aż zrobi się omdlały. To będzie trwało krótko. Szpinaku nie dusimy. Można powiedzieć, że ten zabieg ma na celu jedynie zmniejszenie jego objętości. Jeśli w czasie smażenia szpinaku wytworzył się płyn, odlewamy go.
- Ciabattę przekrawamy na pół, wzdłuż. Wkładamy do tostera (może być i opiekacz jeśli ktoś ma) żeby była chrupiąca, ale nie spalona.
- Opieczoną ciabattę smarujemy uczciwie doprawionym serkiem. Na to układamy szpinak i pokrojone szparagi. Można polać odrobiną oliwy z oliwek extra virgin.
- Podawać z pomidorami albo winogronami.
Smacznego