Surówka pełna witamin do obiadu, albo grilla. Jeśli wrzucicie do niej kawałki pieczonego kurczaka albo tuńczyka, będzie wartościowym samodzielnym daniem. Robi się ją szybko i nie wymaga żadnych specjalnych składników.
Surówka warzywna, siekana
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 spory ogórek lub 2 mniejsze
- 1 mała czerwona cebula
- 4 – 5 rzodkiewek
- garść natki pietruszki
- garść liści mięty
- 3-4 cebulki dymki
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- Posiekać w kosteczkę pomidory, ogórek, cebulę, rzodkiewkę, natkę, miętę (same listki, bez łodyg) oraz dymkę.
- Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wlać sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i wymieszać.