Surówka z czerwoną kapustą z dodatkiem strączków to wspaniały pełnowartościowy posiłek. Idealny na lato. Kompozycja tej sałatki to kwintesencja idealnych proporcji warzyw, owoców, tłuszczy i białka w diecie po 40ce.
Dzięki intensywności i różnorodności kolorów możesz być spokojna o codzienną dawkę witamin, minerałów i błonnika. Taki zestaw to również raj dla mikroflory jelitowej. Zdrowe jelita to ważny element prawidłowego metabolizmu estrogenów w okresie perimenopauzy.
Po takim daniu będziesz mieć mnóstwo energii i przyjemne uczucie nasycenia, które cię będzie trzymać na długo.
Bardzo polecam uważne i dokładnie gryzienie i przeżuwanie każdego kęsa. Kobiety po 40ce często skarżą się na wzdęcia i gazy, ale jedzą w pośpiechu i nieuważnie. Spokojne, dokładne gryzienie to mniej połykanego powietrza oraz lepsze rozdrobnienie pokarmu, to pomoże zmniejszyć wzgęcia i gazy, szczególnie osobom o wrażliwych jelitach. Dokładne rozdrobnienie jedzenia jest szczególnie ważne przy surówkach, które składają się głównie z surowych produktów. Temu etapowi warto poświęcić czas nie tylko po to żeby poczuć i docenić wszystkie smaki, ale też po to, aby usprawnić proces trawienia. Dobrze pogryzione jedzenie sprawi, ze poprawimy również wchłanialność skłądników w nim zawartych.
- Czerwoną kapustę można zastąpić kapustą pekińską lub młodą, letnią, białą kapustą. W każdym przypadku dobrze jest ją naprawdę cienko poszatkować.
- Zamiast dodatku strączków w sałatce źródło białka możesz zjeść osobno. Na zdjęciu ta sama sałatka (ale bez edamame) w towarzystwie dania z ciecierzycy. Świetnie będzie tu pasował też kawałek kurczaka lub ryby z grilla, ser feta lub kilka krewetek. Białko jest niesamowicie ważne w diecie po 40ce, oraz uczucia nasycenia chroni masę mięśniową i podkręca metabolizm, to podstawowe narzędzie do walki i prewencji nadwagi/otyłości.


Surówka z czerwonej kapusty
porcja na 1 osobę
- garść poszatkowanej czerwonej kapusty
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- ½ awokado
- garść ulubionych owoców (truskawki, maliny, porzeczki, borówki, jagody, agrest, arbuz, cytrusy)
- garść fasolki edamame/bobu/groszku
- natka pietruszki
- 1,5 łyżki sosu winegret
- odrobina soli
- Kapustę drobno poszatkować, to ważne, bo czerwona kapusta jest dość twarda. Ja używam do tego szatkownicy z malaksera. Lekko posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby kapusta zmiękła.
- Pomidorki przekroić na pół, awokado pokroić, owoce pokroić, jeśli są duże. Natkę pietruszki posiekać.
- Fasolkę edamame/bób/fasolę ugotować do miękkości.
- Wszystko razem wymieszać (ostrożnie z awokado) i polać sosem a następnie posypać natką pietruszki.

Jadłospis na letnie odchudzanie
Śródziemnomorski styl odżywiania wraz z niskim ładunkiem glikemicznym potraw to najlepsza strategia dla kobiet po 40ce, aby mieć zgrabną, babską figurę i mnóstwo energii. Bogata odżywczo dieta sprawi, że optymalnie zadbasz o gospodarkę hormonalną, która w tym czasie wymaga szczególnej troski.