Szakszuka z brukselką i szpinakiem (a także jarmużem jeśli ktoś ma ochotę) jest naładowana zdrowiem. Nie zastanawiajcie się tylko pędźcie po składniki. Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak wpleść do diety więcej warzyw, a do tego zielonych – to jest to jeden z najlepszych sposobów jakie znam. Wszystko jest przyprawione trochę z arabską nutą za sprawą mielonej kolendry i kuminu.
Lubię jajka i bardzo lubię, kiedy żołtko rozlewa się i wsiąka w ten zielony gąszcz. Tę szakszukę robię dla jajek. Wolę taki sposób niż tradycyjną jajecznicę. Zwykle wtedy zjadamy więcej jajek, więcej pieczywa i mało warzyw, albo wcale. A w zielonej szakszuce warzywa to fundament do sukcesu.
Po takim śniadaniu będziecie mieć cudowne uczucie nasycenia, nie skusi was żadna drożdżówka z serem, bo nie będziecie chcieli zatrzeć wspomnienia bogatego smaku szakszuki, który jeszcze długo będzie się błąkał po kubkach smakowych. Będziecie wracać do tego przepisu. Ja wracam często w zimniejsze miesiące. To doskonałe danie na dłuższą rozmowę przy stole i wspólne zachwalanie samku. A może macie ochotę spróbować zielonej szakszuki z cukinią i papryką?
Szakszuka z brukselką i szpinakiem
porcja na 2 osoby
- 4 jajka
- 6-8 sztuk brukselki
- 2-3 garście szpinaku
- 1 garść jarmużu – można pominąć lub dodać więcej szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cienko pokrojoną w paseczki brukselkę. Posól i mieszając smaż ok. 3 minut aż zrobi się bardziej miękka.
2. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Teraz wrzuć pokrojony czosnek i smaż kolejną minutę.
3. Dodaj porwany jarmuż i smaż mieszając około 5 minut. Potem dorzuć do tego szpinak. Wymieszaj, jeszcze trochę posól i smaż mieszając aż warzywa zmniejszą swoją objętość.
4. Dodaj przyprawy podlej 1/2 szklanki wody. Przykryj i duś pod przykryciem ok. 5 minut aż jarmuż będzie miękki. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny.
5. Przy pomocy łyżki zrób w szakszuce 4 otwory i wbij w nie jajka. Trzymaj ok. 4 minut na ogniu, aż się zetną.
6. Posyp natką pietruszki i podawaj.