Szakszuka z brukselką i szpinakiem (a także jarmużem jeśli ktoś ma ochotę) jest naładowana zdrowiem. Nie zastanawiajcie się tylko pędźcie po składniki. Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak wpleść do diety więcej warzyw, a do tego zielonych – to jest to jeden z najlepszych sposobów jakie znam. Wszystko jest przyprawione trochę z arabską nutą za sprawą mielonej kolendry i kuminu.

Lubię jajka i bardzo lubię, kiedy żołtko rozlewa się i wsiąka w ten zielony gąszcz. Tę szakszukę robię dla jajek. Wolę taki sposób niż tradycyjną jajecznicę. Zwykle wtedy zjadamy więcej jajek, więcej pieczywa i mało warzyw, albo wcale. A w zielonej szakszuce warzywa to fundament do sukcesu.

Po takim śniadaniu będziecie mieć cudowne uczucie nasycenia, nie skusi was żadna drożdżówka z serem, bo nie będziecie chcieli zatrzeć wspomnienia bogatego smaku szakszuki, który jeszcze długo będzie się błąkał po kubkach smakowych. Będziecie wracać do tego przepisu. Ja wracam często w zimniejsze miesiące. To doskonałe danie na dłuższą rozmowę przy stole i wspólne zachwalanie samku. A może macie ochotę spróbować zielonej szakszuki z cukinią i papryką?

Szakszuka z brukselką i szpinakiem

porcja na 2 osoby

  • 4 jajka
  • 6-8 sztuk brukselki
  • 2-3 garście szpinaku
  • 1 garść jarmużu – można pominąć lub dodać więcej szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cienko pokrojoną w paseczki brukselkę. Posól i mieszając smaż ok. 3 minut aż zrobi się bardziej miękka.

2. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Teraz wrzuć pokrojony czosnek i smaż kolejną minutę.

3. Dodaj porwany jarmuż i smaż mieszając około 5 minut. Potem dorzuć do tego szpinak. Wymieszaj, jeszcze trochę posól i smaż mieszając aż warzywa zmniejszą swoją objętość.

4. Dodaj przyprawy podlej 1/2 szklanki wody. Przykryj i duś pod przykryciem ok. 5 minut aż jarmuż będzie miękki. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny.

5. Przy pomocy łyżki zrób w szakszuce 4 otwory i wbij w nie jajka. Trzymaj ok. 4 minut na ogniu, aż się zetną.

6. Posyp natką pietruszki i podawaj.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.