Chrupiące szparagi, podsmażane z boczniakami i pomidorkami w towarzystwie awokado. Serwowane z posadzonym jajkiem. To dobre śniadanie z różnorodnymi składnikami odżywczymi i bogactwem smaków. Dlatego zadowoli każdego, kto chce dobrze zacząć dzień. Idealnie sprawdzi się w weekendowy poranek, gdy nie musimy się spieszyć.###
Awokado – zdrowy tłuszcz. Szparagi – błonnik, witaminy A i K oraz chrom. Chromu potrzebujemy w śladowych ilościach, ale jest niezbędny w procesie stabilizacji poziomu cukru we krwi. Boczniaki mają unikalny, znajdowany jedynie w grzybach przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać wolne rodniki, niszczące nasze zdrowe komórki. Jajko dopełnia sielankowego obrazu jako źródło białka.
To śniadanie spełni oczekiwania tych, którzy są na diecie nisko węglowodanowej.
Dla wegan – serwować bez jajka. Łasuchy mogą sobie ukroić kromkę chleba.
Szparagi, boczniaki, pomidory i awokado – na śniadanie i nie tylko
Porcja dla 2 osób
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonych szparagów, twarde końce odcięte
- 6 boczniaków, pokrojonych w grube plasterki
- 8 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 łyżka sosu sojowego
- czarny pieprz, świeżo mielony
- 1 awokado
- Rozgrzać olej w woku albo głębokiej patelni i wrzucić boczniaki. Smażyć 1 minutę.
- Dodać szparagi, czosnek i pomidorki. Podsmażać ok. 3 minut.
- Wlać sos sojowy i przesmażyć ok. pół minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem.
- Jajko sadzone zrobić na oddzielnej patelni.
- Awokado przekroić na pół i pokroić w plastry.
- Na talerz nałożyć porcję smażonych warzyw, jajko oraz awokado.
Jeśli lubicie szparagi, a szczególnie na śniadanie, to spróbujcie pieczonych szparagów serwowanych z jajkiem. Pychota.